Αγνώριστη είναι φέτος η Χαλκιδική, ακόμη και στα πλέον πολυσύχναστα χωριά της που κάθε χρόνο βρίθουν από κόσμο, τουρίστες και παραθεριστές, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Το ιδιαίτερο φετινό καλοκαίρι αποτυπώνεται στις άδειες ξαπλώστρες της αυτοψίας του TyposThes στο κοσμοπολίτικο χωριό της Χανιώτης. Πρόκειται για χωριό του δήμο Κασσάνδρας, το οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια και όχι μόνο, με πολλά ξενοδοχεία στο παραλιακό του μέτωπο. Η φετινή εικόνα, ωστόσο, είναι απολύτως διαφορετική. Πολλά ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο για φέτος, με σιδεριές και πλαστικά να καλύπτουν την είσοδό τους. Ακόμη και όσα έχουν ανοίξει όμως, λειτουργούν περίπου στο μισό της δυναμικότητάς τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα, στο οποίο το TyposThes ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Επισκέπτης σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής ζήτησε εκτάκτως ένα επιπλέον δίκλινο δωμάτιο για την εβδομάδα του 15Αύγουστου, με την υπάλληλο να απαντά με σιγουριά πως υπάρχει διαθεσιμότητα, χωρίς καν να ελέγξει στο σύστημα του ξενοδοχείου. Και μιλάμε για την πλέον εμπορική περίοδο του καλοκαιριού, όπου και κορυφώνονται οι άδειες και οι επισκέψεις τουριστών.
Μία βόλτα στη Χανιώτη αποδεικνύει πως οι εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας έχουν ανατρέψει οριστικά τα αναμενόμενα και για τον φετινό οδικό τουρισμό, με ελάχιστα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες να κυκλοφορούν στο χωριό. Η έξαρση του κορωνοϊού στις γύρω χώρες, το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους και τα υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους Βαλκάνιους που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, ενώ πλέον η αγορά της Χαλκιδικής στηρίζεται στα τριήμερα που επιχειρούν οι Θεσσαλονικείς.
Βεβαίως, όσοι δεν έχουν εξοχικά σε Κασσάνδρα ή Σιθωνία διαμαρτύρονται για τις τιμές των ξενοδοχείων, καθώς παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στο κοστολόγιο.
Αντίστοιχα αγνώριστα είναι και τα διάσημα beach bar του πρώτου ποδιού, με μία και μοναδική εξαίρεση: αποκλειστικά το Σαββατοκύριακο, όπου πληθαίνουν οι Θεσσαλονικείς του αυθημερόν μπάνιου ή της μονοήμερης εκδρομής. Εργαζόμενοι που κάνουν σεζόν σε beach bar και νυχτερινά κέντρα κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση, με πεσμένη πελατεία και τζίρους.
Αν υπολογίσουμε, μάλιστα, την προστιθέμενη αξία που αφήνει το καλοκαίρι της Χαλκιδικής στο χειμώνα της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα πως από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που βασίζει το εισόδημά του στους τρεις «καλούς» μήνες της Χαλκιδικής.