Το μεγάλο εθνικό στοίχημα του μαζικου εμβολιασμού, όπως το έχει ονομάσει ο Μητσοτάκης, μάλλον θα χαθεί, καθώς και αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια μετατρέπεται σε μπάχαλο, όπως όλη η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Από τα 2.000.000 εμβολιασμούς μηνιαίως, που πανηγυρικά ανακοίνωναν πριν από έναν μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, ώστε να έχει καλυφθεί το 70% του πληθυσμού, καταλήξαμε (βάσει του σχεδίου «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς) να έχουμε φτάσει στον Ιούνιο και να μην έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί όσων δεν έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι πάνω από 70 χρονών.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα μία φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στον σχεδιασμό της. Και είναι επιεικής έκφραση το «έπεσε έξω», γιατί θα ταίριαζε καλύτερα το «έπεσε στα βράχια», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μόνο μέρες προτού εμβολιαστεί ο ίδιος, η σύζυγός του αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, ουσιαστικά άλλαξε και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στην επίσκεψή του στην Εδεσσα, αν και όλες οι επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εμβολιασμό άνω του 50%. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εάν δεν πετύχουμε, εάν δεν φτάσουμε σε σημείο εμβολιασμού σε ποσοστό άνω του 50%, πάντα θα ζούμε μέσα στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας».
Μετά τις… εκπτώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα, άρχισε τις… εκπτώσεις και στα ποσοστά εμβολιασμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία ο γενικός πληθυσμός. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι τον Ιανουάριο του 2021 θα φτάσουν τα πρώτα εκατομμύρια εμβολίων και καταλήξαμε σε 400.000 δόσεις.
Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τους νεκρούς να έχουν πλησιάσει τις 4.500, είναι τραγική. Επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, παρά τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη, αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να πάει κόντρα στους λοιμωξιολόγους, που υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε το εμβόλιο να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, ο συνολικός αριθμός των πολιτών που σχεδιάζεται να εμβολιαστούν έως το τέλος Μαΐου δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 3.100.000. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού.