Η Ινδία κατήγγειλε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το Κασμίρ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τα σχόλια του Ερντογάν “αποτελούν σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας και είναι εντελώς απαράδεκτα”, δήλωσε ο πρέσβης Tirumurti, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη.
“Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών και να σκέφτεται βαθύτερα τις δικές της πολιτικές”, είπε ο Ινδός πρέσβης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα του Κασμίρ παραμένει ένα «καίριο ζήτημα» και ότι η λύση είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. “Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του Κασμίρ περιπλέκουν περαιτέρω το πρόβλημα”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Πακιστάν.
Σημειώνουμε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που συμμετείχε δια ζώσης στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε αρχίσει να εκτοξεύει απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον του Εβραϊκού Κράτους.
Ο πρεσβευτής Gilad Erdan έφυγε τη στιγμή που ο Ερντογάν μιλούσε για τις πολιτικές «καταπίεσης, βίας και εκφοβισμού» του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους, ξεχνώντας βεβαίως ότι η χώρα του, η Τουρκία, κάνει χειρότερα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κριτική στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο άσκησαν από το βήμα της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αν και δεν κατονόμασε την Τουρκία, ήταν σαφές ότι τουλάχιστον σε μία στιγμή της ομιλίας του, εννοούσε την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, αλλά και τον μη σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.