Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Το θρασος της δεν εχει ορια: Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία από Ελλάδα και Ε.Ε.....

Κακως, πολυ κακως, εχει διπλωματικες σχεσεις η Ευρωπη με την Τουρκια...
Μετα απ ολα οσα εχει κανει και τα ξερει, το λιγοτερο που θα μπορουσε να κανει ειναι να την απομονωσει....
Κι ενας βομβαρδισμος ομως δεν θα μας χαλουσε...

Η Τουρκία ζητά και τα ρέστα σ’ ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία τους οποίους προσπαθεί επί καθημερινής βάσεως να εκμεταλλευθεί πολιτικά και οικονομικά. Η Άγκυρα προσπαθεί να κρύψει όλες τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο κάτω από το δράμα των προσφύγων από τη Συρία, αλλά και των παράτυπων μεταναστών τους οποίους συγκέντρωσε στα σύνορα με τη Ελλάδα και τους σπρώχνει προς την Ευρώπη.

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο, το κάθε κράτος μέλος, δεν επέτρεπε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 να ταξιδέψουν. Η Τουρκία ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την υπουργική σύνοδο της ΕΕ. Τα άλλα θέματα ήταν η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη καθώς και η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι 27 ΥΠΕΞ μίλησαν για το θέμα της Τουρκίας και την άσκηση που πραγματοποιείται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων του 2016 για το προσφυγικό. Η Επιτροπή προσπαθεί να διαπιστώσει τι ακριβώς εφαρμόζεται και τι όχι από πλευράς Τουρκίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ενημερώνοντας τους 27 ανέφερε πως η Τουρκία ζητά πάρα πολλά από την ΕΕ. Σημείωσε ότι η Άγκυρα θεωρεί πως η ίδια δίνει πολλά στο προσφυγικό και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει τίποτε. Όπως φάνηκε από τη συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι εξελίξεις στη Συρία παραμένουν ένας αστάθμητος παράγοντας για την κατάσταση και μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό κύμα.

Αυτό που τονίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλους, είναι πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου». Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι από το 2016 η Τουρκία έκανε και πολλά άλλα όπως είναι η εισβολή στη Συρία, οι παρεμβάσεις στη Λιβύη και οι έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από γαλλικής πλευράς, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τονίστηκε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στη Λιβύη. Μετά από παρέμβαση του Κύπριου ΥΠΕΞ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε πως «λαμβάνονται υπόψη οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά τη σύνοδο του ΣΕΥ ότι «η κατάσταση  στα ελληνικά σύνορα είναι πολύ καλύτερη», συμπληρώνοντας ότι «δεν χειροτερεύει» και «είναι καλύτερη από ό,τι πριν μερικές εβδομάδες». Ο ίδιος εξήγησε ότι από κοινού με την τουρκική πλευρά αναλύουμε τη συμφωνία του 2016, ως προς την εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων της, των ποσών που έχουν διατεθεί, αλλά και άλλων στοιχείων όπως της απελευθέρωσης θεωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

«Θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι λειτουργεί και τι όχι στη συμφωνία, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συμφωνίες. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να υπάρχει συνεργασία γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση των μεταναστών στην Τουρκία και να μεριμνήσουμε για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία λόγω του πολέμου», είπε ο κ. Μπορέλ.

Σημείωσε δε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου» και «θα συνεχίζουμε να έχουμε συμφωνίες με την Τουρκία», ανακοινώνοντας ότι «μέχρι το τέλος εβδομάδας, όταν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ηγετών, πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω την πρώτη δέσμη των συμπερασμάτων από τις συνομιλίες με την Τουρκία για την εξέταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

«Υπάρχει στίγμα εναντίον των Ευρωπαίων πολιτών»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν με βιντεοδιάσκεψη, εξέτασαν και τις παγκόσμιες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, τις διαδικασίες επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολιτών και ο Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε 100 απόπειρες παραπληροφόρησης για να πληγεί η ΕΕ, αλλά και ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίων Ευρωπαίων πολιτών.

«Σήμερα συμφωνήσαμε να μιλάμε πιο δυνατά γι’ αυτό που κάνει η ΕΕ. Κάποιες χώρες λένε ότι η Ευρώπη δεν βοηθάει, αλλά δεν ισχύει. Δεν είναι η στιγμή να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία και την πολυμέρεια κατά του κορωνοϊού. Κάποιες χώρες σήμερα είναι πιο χτυπημένες από άλλες. Αύριο θα είναι άλλες, και μεθαύριο τρίτες. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση είναι να δεσμευτούμε να δουλεύουμε μαζί», σημείωσε.

«Υπάρχει και στίγμα σε βάρος των Ευρωπαίων στις τρίτες χώρες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να σκοτώσει. Παίζουν με τις ζωές των Ευρωπαίων», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ. 

Δήλωσε δε ότι «η Κίνα έστειλε στην Ιταλία μάσκες. Στην αρχή της πανδημίας και η Κίνα ήταν στο επίκεντρο και τότε η ΕΕ έστειλε μεγάλη βοήθεια στην Κίνα. Γιατί τότε είχαμε τη δυνατότητα και η Κίνα το χρειαζόταν. Τώρα, δυστυχώς, η πανδημία ήρθε στην ΕΕ και είναι σε καλύτερη κατάσταση η Κίνα. Οπότε βοηθάει τώρα. Η Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί και είναι σε κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία. Ακόμη και οι Κουβανοί γιατροί έφτασαν στην Ιταλία. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δυνατότητές μας. Κάποιες χώρες στην αρχή που δεν άφηναν να περάσει ιατροφαρμακευτικό υλικό ξεπεράστηκε και τώρα είμαστε καλύτερα», εξήγησε.










πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου