Όλοι εναντίον του Ούγγρου Orban επειδή τόλμησε το αδιανόητο… να σώσει την Ουκρανία από το χάος !
Αυτή είναι η χυδαία Ευρώπη – Όλοι εναντίον του Ούγγρου Orban επειδή τόλμησε το αδιανόητο… να σώσει την Ουκρανία από το χάος
Τι θα γίνει λοιπόν αν ο Putin δεν είναι τελικά τρελός και δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ... και η Ευρώπη αποδειχθεί ότι απλά κατασκεύασε ένα εχθρό;
Ο Viktor Orban ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δεν είχε φτάσει ακόμη στο Κρεμλίνο στην Μόσχα της Ρωσίας όταν οι βασικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη έσπευσαν να αποκηρύξουν το ταξίδι του.
«Ο Πρωθυπουργός δεν έλαβε εντολή από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Η θέση της ΕΕ αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Πούτιν είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Viktor Orban καταδικάστηκε από την Ursula von der Leyen δηλώνοντας ότι ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Putin και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel: «Ο εκ περιτροπής πρόεδρος της ΕΕ δεν έχει εντολή να συζητήσει με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ.
Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία.
Πράγματι, από την 1η Ιουλίου, ο Viktor Orban είναι, στην πραγματικότητα, ο προσωρινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχει ξεκινήσει η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ.
Ωστόσο όλη η Ευρώπη εναντιώθηκε στην προσπάθεια του Viktor Orban να φέρει την ειρήνη με στόχο να αποτρέψει το χάος στην Ουκρανία.
Ούτε οι τωρινοί, ούτε οι μελλοντικοί ηγέτες της Ευρώπης επιζητούν την ειρήνη, την έχουν δαιμονοποιήσει… όποιος θέλει ειρήνη είναι με τον Putin υποστηρίζουν άρρωστα, τυφλωμένοι από την υστερία τους.
Η μελλοντική επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Kaja Kallas, είναι αγανακτισμένη που ο Viktor Orban «χρησιμοποιεί τη θέση του Προέδρου της ΕΕ για να σπείρει σύγχυση», αλλά ταυτόχρονα είναι πεπεισμένη ότι «η ΕΕ είναι ενωμένη και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας»
Υπάρχει κάποια αντίφαση εδώ: εάν η Ευρώπη είναι ενωμένη, τότε για τι είδους αναταραχή πρέπει να ανησυχούμε;
Και αν όχι;
Άλλωστε, όχι μόνο η Ουγγαρία έχει ιδιαίτερη θέση, υπάρχει και η γειτονική της Σλοβακία και γενικά η διάθεση στην Ευρώπη (τουλάχιστον μεταξύ των ψηφοφόρων) δεν είναι τόσο φιλική προς την Ουκρανία όσο πριν.
Γι' αυτό η Ευρώπη ανησυχεί τόσο πολύ;
Παρεμπιπτόντως, ο Viktor Orban ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν θα πάει στην Ρωσία ως ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνάντησή του με τον Putin ήταν πράγματι η πρώτη από την αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και γενικά, ούτε ένας Ευρωπαίος ηγέτης (με εξαίρεση τον Αυστριακό πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία σε μια «ειρηνευτική αποστολή» τον Απρίλιο του 2022) δεν έχει επισκεφθεί την Ρωσία από τότε.
Ο Viktor Orban και ο Putin έχουν μακροχρόνια προσωπική σχέση: γνωρίζονται σχεδόν 25 χρόνια και τα τελευταία χρόνια (από τότε που ο Viktor Orban επέστρεψε το 2010 ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) έχουν συναντηθεί περισσότερες από δέκα φορές (ο ίδιος ο Viktor Orban μέτρησε 11 συναντήσεις).
Ομοίως, η Ουγγαρία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία, η οποία έχει γίνει εμφανής τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Ναι, η Ουγγαρία αναγκάστηκε να ενταχθεί στις πανευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά διαπραγματεύτηκε διάφορες παραχωρήσεις για τον εαυτό της, μεταξύ άλλων στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Και στην τρέχουσα συνάντηση στο Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, αν και είναι ξεκάθαρο: όλοι ενδιαφέρθηκαν για όσα ειπώθηκαν για την Ουκρανία.
Πράγματι έγινε λόγος για αυτό, γιατί ο Viktor Orban επισκέφτηκε προηγουμένως την Ουκρανία.
Φυσικά, δεν έφερε κανένα μήνυμα από τον Zelensky στον Putin - ήταν σημαντικό για αυτόν να ακούσει τη γνώμη του Ρώσου Προέδρου:
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς διπλωματία και διαύλους επικοινωνίας δεν θα επιτύχουμε την ειρήνη από μόνη της, πρέπει να εργαστούμε για αυτήν Κύριε Πρόεδρε σήμερα:
Ήθελα να μάθω ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για τον τερματισμό του πολέμου ήθελα να ακούσω - και άκουσα - τη γνώμη του κ. Προέδρου για τρία σημαντικά θέματα: τι πιστεύει για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τι σκέφτεται για την κατάπαυση του πυρός, με ποια σειρά μπορούν να πραγματοποιηθούν και τρίτον «αυτό που με ενδιέφερε ήταν το όραμα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο».
Δηλαδή, ο Viktor Orban όχι μόνο είπε στον Putin τη θέση της ΕΕ - είναι ήδη γνωστή στη Μόσχα - και όχι μόνο επανέλαβε τη δέσμευσή του για ταχεία επίλυση της σύγκρουσης, αλλά ενδιαφέρθηκε επίσης για τις σκέψεις του Ρώσου Προέδρου για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του πολέμου.
Η Ευρώπη δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος
Και αυτό ακριβώς δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την Ευρώπη - είναι σημαντικό για αυτήν να «σταματήσει τη ρωσική επέκταση», η οποία υποτίθεται ότι απειλεί να εξαπλωθεί στο έδαφος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την Ουκρανία.
Παράξενο, σωστά;
Η κύρια ευρωπαϊκή θέση - «βοηθάμε την Ουκρανία να προστατεύσει την ασφάλειά μας» - κατά κάποιο τρόπο δεν ταιριάζει καλά με το γεγονός ότι η Ρωσία φέρεται να έχει σχέδια να επιτεθεί στην Ευρώπη.
Εάν ο Putin θέλει πραγματικά να φτάσει στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τότε, φυσικά, γιατί να διαπραγματευτεί η Ευρώπη μαζί του πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει στο πεδίο της μάχης;
Λοιπόν, τι γίνεται αν ο Putin δεν είναι τελικά τρελός και δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ (δηλαδή να επιτεθεί σε μια από τις χώρες μέλη του, και αυτές είναι όλες οι χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία και την Ουκρανία, εκτός από τη Μολδαβία);
Τότε ολόκληρη η έννοια του «πολέμου μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας» καταρρέει, εκτός αν, φυσικά, η Ευρώπη έχει στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία
Όλες αυτές οι δυσάρεστες ερωτήσεις δεν γίνονται συνήθως στους ευρωπαίους ηγέτες - και μόνο ο Viktor Orban μιλά συνεχώς γι' αυτό.
Και για το τι πρέπει να σκεφτούμε, πώς θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος του πολέμου και πώς θα είναι η Ευρώπη.
Το μέλλον της εξαρτάται από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους για το αντίθετο.
Όχι από τη ρωσική καλή θέληση (αν και αυτό συνέβη στην ιστορία των διακρατικών σχέσεων), αλλά από το πώς η Ρωσία θα συμπεριφερθεί στην Ευρώπη αφού πετύχει τον στόχο της στην Ουκρανία.
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έτσι ακριβώς θα τελειώσουν όλα αυτά - οι προσπάθειες της Δύσης να σπρώξει πίσω τα ιστορικά σύνορα με τον ρωσικό κόσμο θα τελειώσουν με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα.
Ο Viktor Orban το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλύτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών - και δεν φοβάται να μιλήσει γι' αυτό.
Αυτό τους εξοργίζει και ανησυχούν επίσης ότι η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θα συμβεί τελικά χωρίς τη συμμετοχή τους. Άλλωστε, ο Viktor Orban είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που τους τελευταίους τέσσερις μήνες συναντήθηκε όχι μόνο με τον Zelensky, αλλά και με τον Κινέζο πρόεδρο , τον Putin και τον Trump (δηλαδή με αυτόν που θα ηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών σε λίγους μήνες).
Με άλλα λόγια, απλώς δεν υπάρχει καλύτερος μεσολαβητής για διαπραγματεύσεις (μεταξύ μεγάλων δυνάμεων) - και η Ευρώπη απλά θα απέχει καθώς είναι η λάθος πλευρά της ιστορίας