Από τη μία σας φόρτωναν πρόστιμα για τις μάσκες και τα rapid test και από την άλλη έκαναν δύο εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις δήθεν για την προστασία σας από την πανδημία...
Η μεγάλη κλοπή του δημοσίου με πρόφαση τον κορο-νοϊό καθώς η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ μοίραζε χρήμα σε υπαλλήλους γυμναστηρίων, μίνι μάρκετ και ανύπαρκτες εταιρείες.
Σημεία και τέρατα καταγράφονται στην πορισματική αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προς την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου στη θέση της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με πρόσχημα την καταπολέμηση του κορο-νοϊού. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο πόρισμα, το οποίo αποκαλύπτει σήμερα το Documento, η δράση αυτή της Σ. Νικολάου, που μοίραζε τα εκατομμύρια σαν να ήταν τραπουλόχαρτα, προκάλεσε «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 2 εκατ. ευρώ. Γεγονός που συνεπάγεται καραμπινάτη κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου.
Η μεγάλη οικονομική ζημία προήλθε από τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις τις οποίες είχε συνάψει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ) με διάφορες εταιρείες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 σε τιμές εξωφρενικές, με πρόσχημα την προστασία από τον κορο-νοϊό. Αναθέσεις τις οποίες είχε αναδείξει το Documento με συνεχή δημοσιεύματα και περιέχονταν στη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2021 κατά της Σ. Νικολάου οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με βάση την οποία διατάχτηκε ενδελεχής έλεγχος. Ηταν η περίοδος που η Σ. Νικολάου αποκαλούσε δημοσίως τους δημοσιογράφους του Documento «γουρούνια» επειδή αποκαλύπταμε το ανεξέλεγκτο «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων που είχε στηθεί με την υπογραφή της στη ΓΓΑΠ, ενώ την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία στέναζαν από την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού και χιλιάδες ασθενείς πέθαιναν αβοήθητοι.
Τα ευρήματα των ελεγκτών είναι συγκλονιστικά. Εταιρείες που μόλις έχουν ιδρυθεί και χωρίς να έχουν ανάλογη πείρα πουλούν τα ίδια προϊόντα (μάσκες, rapid tests, γάντια κ.λπ.) στη ΓΓΑΠ ακόμη και τέσσερις φορές παραπάνω απ’ ό,τι σε άλλους φορείς του δημοσίου. Κάποιες εταιρείες εμφανίζονται να τροποποιούν το καταστατικό τους αφού πρώτα έχουν συνάψει σύμβαση με τη ΓΓΑΠ, καθώς καμία σχέση δεν είχαν με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχουν.
Ενδεικτικό της εξωφρενικής κατάστασης είναι το παράδειγμα μιας εκ των αναθέσεων που δόθηκε σε εταιρεία την οποία ίδρυσε ημέρα Κυριακή υπάλληλος… γυμναστηρίου. Κάποιες άλλες ενώ δηλώνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις ως έδρα, όταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ κάνουν έφοδο διαπιστώνουν ότι ουδέποτε λειτουργούσαν εκεί. Στην περίπτωση μιας εταιρείας το ακίνητο είχε δεσμευτεί από τράπεζα λόγω χρεών, ενώ στην περίπτωση εταιρείας που είχε προμηθεύσει μάσκες στα σωφρονιστικά καταστήματα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αντί για μάσκες εντόπισαν… χριστουγεννιάτικα είδη.
Οι ελεγκτές διαπιστώνουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο λειτουργίας ανάμεσα στα αντισυμβαλλόμενα μέρη. Εταιρείες υπογράφουν συμβάσεις με τη ΓΓΑΠ. Στη συνέχεια αναθέτουν παρανόμως σε άλλες εταιρείες την υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα το έργο δεν υλοποιείται ποτέ καθώς οι εταιρείες δεν έχουν καν την απαιτούμενη νόμιμη άδεια λειτουργίας.