Τι να συζητησουν;
Αυτο ειναι το ερωτημα...
Να μοιρασουν τα νησια μας;
Α; χασουμε και μερικα ελεγε καποτε καποιος λεχριτης....
Σ αυτο το πνευμα θα συζητησουν;
ΚΑΗΚΑΜΕ...
«Κλείδωσε» λοιπον, η διαδικασία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε συμφωνία ώστε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Κομβικός υπήρξε ο ρόλος της Γερμανίας που με επιμονή και προσωπική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, όποτε κρίθηκε απαραίτητο, βοήθησε να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.
Τα πρόσωπα «κλειδιά» στην διαδικασία
Τρία ήταν τα πρόσωπα κλειδιά που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να οριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων. Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Η τελευταία τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή και των τριών διεξήχθη χθες και πλέον έχει ανάψει το πράσινο φως για να περάσουμε στην επόμενη φάση.
Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν ταυτόχρονα την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία και για το πλαίσιο της συζήτησης. Ο διάλογος θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει το 2016, οπότε και διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία αποχώρησε.
Οι διερευνητικές επαφές βάζουν «φρένο» στις κυρώσεις
Με τα νέα δεδομένα δεν αναμένεται στην Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία. Ειδικά από την στιγμή που θα έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών και θα έχει οριστεί το ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Νίκος Δένδιας, από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.
Όπως σημείωνε στο iefimerida.gr πηγή με γνώση των διπλωματικών διεργασιών, η Άγκυρα γνωρίζει ότι η επόμενη Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου και όποτε απαιτηθεί μπορεί να υπάρξει η σύγκλιση μιας έκτακτης, αν αθετήσει ξανά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου. Και τότε οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος.
Βέβαια, για την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή περνά μέσα από τον διάλογο και την διαδικασία των διερευνητικών και όχι από την φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου και τους στόλους των δύο χωρών να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο όπως συνέβη τις τελευταίες πενήντα μέρες.