Η Ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, δεν αποδέχτηκε το έγγραφο που τους παρουσιάστηκε, καθώς μία φράση "κλειδί" ήταν άκρως αποτρεπτική στο να συνεχιστεί ο κάποιος διάλογος.
Επί της ουσίας η συγκεκριμένη φράση έλεγε ότι «οι δύο χώρες σέβονται την κυριαρχία η μία της άλλης».
Είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, η συγκεκριμένη φράση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφεραν τη συγκεκριμένη θέση ενώ η Τουρκία από την πλευρά της επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει το διάλογο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο πριν ακόμα τελειώσει η συνάντηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι ξεκινάει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του εγγράφου.
Παράλληλα, μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει με τη σειρά της την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πάντως, την Τρίτη θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, για να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις.
Η συνάντηση διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, ενώ συμμετείχαν τρεις Έλληνες, τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και οι τρεις ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι που εκπροσώπησαν τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Πίτερ Στάνο μίλησε στην ΕΡΤ για την τουρκική επιθετικότητα. Είναι απορίας άξιον, πώς μετά από τόση προλητικότητα ακόμη η Ευρώπη, στηρίζει τον διάλογο, αλλά δείχνει και..."σκληρή στάση" απέναντι στον Ερντογάν, με μέτρα αν και εφόσον χρειασθεί.
“Η αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ξεκάθαρη”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.
“Η Ε.Ε. είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της Ε.Ε. εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της Ε.Ε. να δει την αποκλιμάκωση, να δει διάλογο και δέσμευση και όχι βήματα, μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων.
Και εάν δεν υπάρχει διάλογος, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό, το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων”, είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, ποια είναι τα μέτρα που θα φόβιζαν την Τουρκία και θα έκαναν την Άγκυρα να αλλάξει στάση, ο Στάνο απάντησε: “Δεν είναι στη φύση της Ε.Ε. να απειλήσει κάποιον. Εάν οι αρχές της δεν γίνουν σεβαστές ή καταπατηθούν τότε η Ε.Ε μπορεί να λάβει πολλά μέτρα.
Όσον αφορά τις άλλες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους-μέλους της Ε.Ε, της Ελλάδας, η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις για να δούμε τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να δείξουμε πόσο αυστηροί και πόσο σταθεροί είμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη και να σταθούμε στο ύψος των αρχών μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας”.