ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις και παρανόμως παρακρατεί αναδρομικά τα οποία επιδικάστηκαν σε συνταξιούχους έπειτα από πολυετή ταλαιπωρία....
Σύμφωνα με την καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ αρνείται να καταβάλλει σε 160 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά τα έτη 2015 και 2016, ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους και στα δώρα κύριων και επικουρικών, τα οποία ανέρχονται σε 950 ευρώ για τον καθένα. Το αποτέλεσμα είναι το ΕΝΔΙΣΥ να προχωρήσει στην αποστολή εξωδίκων, ενώ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να κινήσει και τη διαδικασία μη συμμόρφωσης, η οποία σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση που φτάνει τα 6.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί του (Οικονομικών και Εργασίας, Σταϊκούρας και Χατζηδάκης αντίστοιχα) έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και θα αποζημιώσει μόνο όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει δικαστικά. Και αυτό όταν δύο χρόνια νωρίτερα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καλούσε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σε συνδυασμό με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν (αλλά και τις αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνηση μεθόδευσε την υφαρπαγή ποσού 2,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των συνταξιούχων και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει αναδρομικά μόνο σε περίπου 300.000-400.000, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο σήμερα αρνείται να κάνει ακόμη και αυτό.
Η ανακοίνωση
Το Δίκτυο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εμπαιγμό, κοροϊδία και υποκρισία δίχως όρια σε βάρος των συνταξιούχων» και υπενθυμίζει ότι «έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 160 περιπτώσεις συνταξιούχων με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (Α3236/2022 του 7ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, 11348/2021 του 3ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, 1379/2021 του 7ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, 1117/2021 του 31ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών). Το ΕΝΔΙΣΥ, σεβόμενο τη Δικαιοσύνη, επιλέγει την οδό της προστασίας των μελών του από την απίθανη, όσο και προκλητική συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε εξώδικο προς τους υπευθύνους του φορέα (με αριθμό 1439/4-11-2022), εγκαλώντας τους για τελευταία φορά να εκτελέσουν τις αποφάσεις.
Καλείται ο υπουργός Εργασίας να λάβει γνώση του θέματος και να πράξει αυτό που του αναλογεί εκ της θέσης που κατέχει. Επιτέλους, ας πάψει τις “βόλτες” στα κανάλια για να διαφημίζει τα “ψίχουλα” που υποτίθεται ότι θα προσφέρει ως αυξήσεις στους συνταξιούχους. Ας ασχοληθεί, έστω και για μία φορά στη διετή ως τώρα θητεία του σε αυτό το πόστο, σοβαρά με το πρόβλημα των αναδρομικών. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνταξιούχοι ξέρουν τον δρόμο της δικαίωσης. Υπάρχουν και άλλες δικαστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και θα αναγκάσουν τους ιθύνοντες του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στο δίκαιο αίτημα για άμεση καταβολή των αναδρομικών. Μη μας αναγκάσετε να φτάσουμε ως τα άκρα. Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για παράβαση καθήκοντος! Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον κ. γενικό Επίτροπο της Επικράτειας των Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Δικαστών των Διοικητικών Δικαστηρίων να αντιδράσουν ως προς τη μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας. Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν για την κατάντια της πολιτικής ηγεσίας, που υποτιμά τη δικαστική εξουσία μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της».
Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές οι οποίες ψηφίστηκαν το 2012, κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015, αλλά το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά μόνο για το 11μηνο, έως τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, το 2021 το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε προηγούμενη δική του απόφαση και έκρινε ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων.
Στο μεταξύ τον νέο δρόμο για τη μείωση του δημόσιου χρέους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε η επιτροπή, το ανώτατο ποσοστό του ελλείμματος διατηρείται στο 3% του ΑΕΠ και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος, αλλά με περισσότερη ευελιξία. Οσο μεγαλύτερες θα είναι οι δεσμεύσεις μιας χώρας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τόσο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προσαρμογής θα δίνεται για τη μείωση του χρέους της.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία θα καλύπτει περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτή η πορεία προσαρμογής θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το χρέος των κρατών-μελών με σημαντικές ή μεσαίες προκλήσεις χρέους θα τεθεί σε εύλογη καθοδική πορεία και ότι το έλλειμμα θα παραμείνει αξιόπιστα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ που ορίζεται στη συνθήκη.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η αγαπημένη Κομισιόν της ΝΔ προτείνει ουσιαστικά νέα μνημόνια!