Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης, έδωσε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τις μεταλλάξεις και την ανοσία....
Αρκετοί τον αποκαλούν ως η «φωνής της λογικής» μέσα σε μία πανδημία που έχει μετατρέψει τους πάντες σε «ειδικούς», όπως αναφέρει το «thenewspaper.gr» ο Κ.Γουργουλιάνης τόνισε πως είναι παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τα κρούσματα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Είναι πολλά ή λίγα τελικά τα κρούσματα;
Ο Κώστας Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον τρόπο καταγραφής και δημοσιοποίησης των μολύνσεων του κορωνοϊού, ο αριθμός των οποίων πολλές φορές τρομάζουν τους πολίτες.
«Είχαμε 848 μολύνσεις σε 17.000 τεστ. Αυτό δίνει έναν δείκτη θετικότητας 3,9%. Τη δύσκολη μέρα με τις 2.145 μολύνσεις έγιναν 57.000 τεστ. Αν κάνετε την διαίρεση, ο δείκτης μεταδοτικότητας ήταν καλύτερος. Μικρότερος! Για τον λόγο αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να ανακοινώνεται ποσοστό επί των τεστ και όχι απόλυτος αριθμός, ο οποίος δε λέει τίποτα. Αν κάναμε σε όλη την Ελλάδα τεστ σε μία ημέρα θα είχαμε 100.000 μολύνσεις. Θα λέγαμε ότι είναι πολλά; Στη δική μας αριθμητική το 2.145 δεν είναι μεγαλύτερο από τα 848. Όπως τα 47 της Λάρισας. Θα πρέπει να ξέρουμε από που ήταν. Αν έχουν συρροή σε κάποιον δήμο ή αν έχουμε στις φυλακές ή σε μία δομή αστέγων. Άσπρισαν τα μαλλιά μου να το λέω εδώ και έναν χρόνο. Επίσης, είναι μολύνσεις. Δεν είναι κρούσματα. Στο εξωτερικό είναι cases, περιπτώσεις. Στην ισπανική γρίπη, κρούσματα λέγαμε τους θανάτους. Καθένας που θα βρεθεί από τη μύτη θετικός, δε σημαίνει ότι είναι και άρρωστος».
Τα ευρήματα στα λύματα και το ιικό φορτίο στον Βόλο
«Είναι μία χρήσιμη πληροφορία που συνεκτιμάται. Αλλά αν είναι δείκτης κυκλοφορίας του ιού, πρέπει κανείς να το συσχετίσει με ις διασωληνώσεις τις ΜΕΘ. Είναι ένα δεδομένο χρήσιμο»
Η απάντηση στο σκληρό lockdown του Δερμιτζάκη και μετά τον εμβολιασμό
Την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει σκληρό lockdown όταν το 60-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά πως «Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερα. Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση».
Ο κ. Γουργουλιάνης, απάντησε σχετικά:
«Να μην ακούτε τους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ειδικά όταν είναι απέξω. Λοιπόν. Οι πανδημίες κρατούν 1,5 χρόνο. Είμαστε στα όρια. Η πανδημία εξαντλείται όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος και δεν σκοτώνει. Εγώ βλέπω ελαφρύτερα περιστατικά. Χθες διασωλησώσαμε στην κλινική μου έναν άρρωστο, μετά όμως από πολύ καιρό. Ίσως και πάνω από μήνα. Είναι μια εκτίμηση, δεν είναι επιστημονικό αυτό που σας λέω. Αν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα και λίγους στις ΜΕΘ, σημαίνει ότι έχουμε νοσηρότητα, αλλά όχι θνησιμότητα. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν είναι πάνω από 75 ετών. Αν τους εμβολιάσουμε, γλιτώνουμε θανάτους και πίεση στα Νοσοκομεία. Οι νεότεροι το περνάνε σαν σινάχι. Κάποιοι εξ αυτών πιο χοντρούληδες ή με κάποιο πρόβλημα θα στραβώσει κάτι, αλλά θα μπορεί το ΕΣΥ να τους προσφέρει καλύτερη φροντίδα. Μόνο πανικό φέρνουν τα σενάρια ότι και μετά τον εμβολιασμό θα φοράμε μάσκα και δε θα βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας.»
Οι μεταλλάξεις
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε ότι «οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Το ξέρουμε από την βρετανική μετάλλαξη. Δε σημαίνει ότι τον κάνουν πιο θανατηφόρο. Νοσούν περισσότεροι, άρα κάποιοι μοιραία θα νοσήσουν βαρύτερα. Τις μελετάμε τις μεταλλάξεις, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Κουβεντιάζουμε πράγματα που τρομάζουν τον κόσμο και αν δεν είχαμε τηλεοράσεις και ίντερνετ, θα βλέπαμε την πανδημία να εξαντλείται από μόνη της χωρίς να μας ρωτάει.»
Το τείχος ανοσίας
«Κάναμε μία έρευνα στη Δεσκάτη. Εκεί αποδείχθηκε ότι υπάρχει ανοσία σε ποσοστό μεταξύ 20 και 40%. Είδαμε 400 ανθρώπους και κάναμε αντισώματα. Είναι άνθρωποι που νόσησαν ήδη και 1 στους 3 δεν ήξερε καν ότι το πέρασε. Δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα. Ο Βόλος ή η Λάρισα πιθανά να έχουν μία ανοσία της τάξης του 20% – 25%. Αν εμβολιάσουμε και το άλλο 25% θα πάμε στο 50%. Μας βοηθάει που και οι δύο πόλεις ταλαιπωρήθηκαν από τον κορωνοϊό στο παρελθόν με αρκετές μολύνσεις» επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης.