Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Δρ Ιωαννίδης: Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο...

Ο ομογενής παγκόσμιας φήμης επιστήμονας, Γ.Ιωαννίδης διατυπώνει ανησυχίες ότι με την κυβερνητική επιμονή στο lockdown, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να έρθει πολύ αργά για την Ελλάδα...



«Αν και ελπίζω να αλλάξουμε πορεία στην Ελλάδα, έστω και τώρα, κάνοντας σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και πιο μαζικά τεστ και προφυλάσσοντας καλύτερα τα γηροκομεία και τους ευπαθείς πληθυσμούς, υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να συνεχίσουμε ανοχύρωτοι.

Οπότε, ως τα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε 5.000 έως 10.000 θανάτους, αν όχι περισσότερους, και να έχουμε μολυσμένο πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα!» προειδοποιεί ο κ. Ιωαννίδης.

Και συνεχίζει: «Δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά».

Ας δούμε κατ'αρχήν τα όσα αδιανόητα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή:

Συγκεκριμένα οι πολίτες στέλνουν τον αριθμό «2» για να μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους και να πάνε να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και μετά θα επιστρέφουμε!

Αδιανόητες καταστάσεις ενός εφιάλτη που μπροστά του τα κομμουνιστικά και εν γένει ολοκληρωτικά καθεστώτα, πραγματικά θα ζήλευαν.

Ολα αυτά ενώ η καραντίνα έχει αποτύχει και αποδεικνύεται η επικινδυνότητά της.

Και ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης «κρούεις τον κώδωνα του κινδύνου» για αυτά τα απίθανα.

«Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο!» τονίζει στην συνέντευξή του ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης. αναφορικά με το lockdown.:

«Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται άμεσα, μαζικά τεστ» τονίζει σε συνέντευξή του στην συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Όπου μίλησε ακόμα και για 10.000 θύματα από τον κορωνοϊό έως τον Φεβρουάριο, αν συνεχιστεί το καθεστώς της ελλιπούς επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στοιχίζει η αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών από τις βαλκανικές χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο…

Και ενώ η χώρα μας απολάμβανε τα εγκωμιαστικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο για την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, χθες στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν ομαδικοί τάφοι για τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς τα κοιμητήρια της περιοχής δεν έχουν άλλο χώρο!

Όπως εξηγεί ο δρ Ιωαννίδης, η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, ένας εκ των οποίων είναι η αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών από τις βαλκανικές χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο.

«Πολλά μολυσμένα άτομα, ειδικά από βαλκανικές χώρες που είχαν στηρίξει το ίδιο ολέθριο αφήγημα όπως η Ελλάδα, δηλαδή δεν έκαναν τεστ, δεν έβλεπαν κρούσματα και νόμιζαν ότι είναι όλα μια χαρά, ήρθαν στη χώρα και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Ο συνωστισμός συνεχίστηκε αμείωτος σε πολλές περιστάσεις, ειδικά μάλιστα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία δεν αποσυμφορήθηκαν.

Τηλεργασία χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Τεστ συνέχισαν να γίνονται ελάχιστα. Συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση δεν υπήρξε ποτέ, για να προλάβουμε νωρίς τις νέες εξάρσεις.

Επίσης, η βόρεια Ελλάδα είχε νωρίτερα από τη νότια χειμωνιάτικες συνθήκες που ευνόησαν τη διάδοση», σημειώνει, τονίζοντας πως, με εξαίρεση τη μικρότερη εισροή μολυσμένων ατόμων από βαλκανικές χώρες και τον καιρό, οι άλλοι παράγοντες ισχύουν και για τη νότια Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε τα πράγματα πιο άσχημα και στη νότια Ελλάδα, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Η πανδημία φυσικά είναι απρόβλεπτη, απλώς εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και έτοιμοι» τονίζει με νόημα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Στάνφορντ, έστω και τώρα μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρώτα απ’ όλα την επιδημιολογική επιτήρηση και την εντατική χρήση των τεστ, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο ιός μένει αθέατος και διαδίδεται ταχύτατα.

«Χάσαμε ήδη το τρένο των ελάχιστων θανάτων, κάτι που πρόλαβαν με μαζικό έλεγχο και χρήση τεστ η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Αλλά, έστω και τώρα, συγκρίνετε την Κύπρο με την Ελλάδα: Έχει εννιά φορές μικρότερο πληθυσμό, αλλά κάνει σχεδόν τον ίδιο αριθμό τεστ όσο και η τόσο πολυπληθέστερη Ελλάδα» λέει και προσθέτει το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία ήλεγξε με τεστ το 60% του πληθυσμού της μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

«Ως τις 14 Νοεμβρίου Ελλάδα και Σλοβακία είχαν τον ίδιο αριθμό θανάτων. Μεταξύ 15 και 30 Νοεμβρίου, όταν αρχίζει να φαίνεται η αποτελεσματικότητα της μαζικής παρέμβασης τεστ, η Σλοβακία είχε 329 θανάτους έναντι 1.071 στην Ελλάδα, μείωση κατά περίπου 40%».

Πολύ σημαντικό μέτρο είναι ακόμη κατά τον δρα Ιωαννίδη η δρακόντεια προστασία γηροκομείων και νοσοκομείων με τη διενέργεια τεστ κάθε εβδομάδα για όλο το προσωπικό και τους τροφίμους.

«Επίσης, ένα 10% του πληθυσμού πρέπει να αποφεύγει αχρείαστες εκθέσεις πολύ πιο αυστηρά, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με περισσότερα δρομολόγια και με περισσότερα οχήματα».

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας τονίζει τη σημασία της τηλεργασίας στην αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά και τη μεταφορά της μάχης στην πρωτοβάθμια φροντίδα. «Οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αν μολυνθούν τα νοσοκομεία, προκαλούνται καταστρεπτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις» εξηγεί υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον δεν επαρκούν οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.

Αντιθέτως, τα μέτρα οριζόντιου απαγορευτικού χαρακτήρα δεν βοηθούν. Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο! 

Πρέπει να μεγιστοποιηθεί η χρήση ανοιχτών χώρων, με την προϋπόθεση ότι αποφεύγονται οι αχρείαστες εκθέσεις σε άγνωστα άτομα. Δεν είναι, δυστυχώς, παράδοξο ότι συνεχίζουμε με μεγάλους καθημερινούς αριθμούς θανάτων, παρά το ήδη παρατεταμένο lockdown» καταλήγει.




πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου