Στέλνουν τον Μιζοτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι υγειονομικοί που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι στην δικτατορία ενός παρανοϊκού και ψυχανώμαλου ανθρώπου...
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν διεκδικώντας αποζημιώσεις, περισσότεροι από 1.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας και επέστρεψαν την 1η Ιανουαρίου στα νοσοκομεία, έπειτα από την απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, από τις 14/4 έως τις 31/12 του 2022.
Οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση για τις αναστολές εργασίας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην εργασία και την επιβίωση.
«Προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 1.000 υγειονομικοί και περιμένουμε τη δικαίωσή μας και από εκεί. Θα είναι καταπέλτης για τα ελληνικά δεδομένα εφόσον δικαιωθούμε. Έχουμε υπόψιν μας ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναστολή των υποχρεωτικοτήτων έχει σταματήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», αναφέρει στο ThessToday.gr ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής, Αθανάσιος Καλογερίδης.
Ο ίδιος σημειώνει πως οι υγειονομικοί έστειλαν τα απαραίτητα έγγραφα στις 31 Δεκεμβρίου και πως αν δικαιωθούν, διεκδικούν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν από 20.000 ως 100.000 ευρώ το άτομο. «Με βάση τον ΠΟΥ η χρήση τέτοιου είδους καταστάσεων ήταν η έσχατη λύση και έπρεπε να ελέγχεται κάθε ένα με ενάμιση μήνα το κατά πόσο πρέπει να συνεχίζεται.
Αλλά η κυβέρνηση το πήρε και το έκανε ”καραμέλα”. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την Ελλάδα για όλα αυτά που έκανε, τα οποια ήταν ακραία. Ζητούμε από εκεί την ανάλογη αποζημίωση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε υποστεί. Το να γυρίσουμε πίσω σαφέστατα ήταν αυτό που θέλαμε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά η καταστροφή που έγινε σε ηθικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη».
«Δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να εμβολιαστούμε ή να πεθάνουμε από την πείνα»
Οι ίδιοι ζητούν παράλληλα να αποζημιωθούν όχι μόνο από τις 14/4 «αλλά ουσιαστικά ακόμη και από την 1/9, καθώς επίσης και εκεί όπως φαίνεται τελικά, η κυβέρνηση δεν είχε δεδομένα για τη μετά Δέλτα εποχή, ώστε να μπορέσει να στηρίξει το αφήγημά της», σύμφωνα με τον κ. Καλογερίδη.
Όπως προσθέτει στο ThessToday.gr: «Δε περιμέναμε με τίποτα να διαρκέσει τόσο πολύ η αναστολή. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους μας. Καταστράφηκαν πολλές καριέρες, με την έννοια ότι ένας επιστήμονας πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται.
Είχαμε πολλά προβλήματα σε κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο. Ενώ ζητήσαμε, αν όχι να μας γυρίσουν στις θέσεις μας, τουλάχιστον να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε μετάταξη κάπου αλλού ή να εργαστούμε κάπου αλλού, μας το απαγόρευσαν. Δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να εμβολιαστούμε ή να πεθάνουμε από την πείνα. Για αυτό και το ΣτΕ, στη δεύτερή του απόφαση αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό το να μένουμε εκτός εργασίας. Δεν είμαστε αντιεμβολιαστές.
Κάνουμε όλα τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν σε μας και στα παιδιά μας. Όταν βλέπεις όμως ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν υπόσχονται οριζόντια και κάθετη προστασία, αρχίζεις και λες γιατί να υπάρχει υποχρεωτικότητα. Αντιδράσαμε γιατί θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ασφάλεια και περισσότερη έρευνα. Η κυβέρνηση δυστυχώς θεώρησε ότι αυτό ήταν αντιστασιακό και τρομοκρατικό».