Μπραβο φιλε Γιαννη, σου ευχομαι να τον φτιαξεις και στην
Αγια Σοφια στην Πολη τον Δικεφαλο Αητο....
Στο ευχομαι φιλε μου απο καρδιας! ! !
Μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ και κομμάτι της ιστορίας της αποτελεί πλέον ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα μοναδικό ψηφιδωτό με το σήμα της ομάδας που θα τοποθετηθεί στο νέο γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Αγια-Σοφιά. Ο δημιουργός μίλησε στο pontos-news.gr γι' αυτό το ξεχωριστό έργο, αλλά και για τους επόμενους στόχους του.
Το ψηφιδωτό με τον δικέφαλο αετό αποτελείται από περισσότερες από 20.000 ψηφίδες και οι διαστάσεις του είναι 1,5x1,5 μέτρα.
Μαζί με τη σύζυγό του Όλγα, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο στη Δάφνη Βοΐου. Μέσω ενός διαγωνισμού των οπαδών της ΑΕΚ από τη βόρεια Ελλάδα, που σε συνεργασία με την ΠΑΕ αποφάσισαν να κάνουν δώρο στο νέο σπίτι της ομάδας, επιλέχθηκαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό ψηφιδωτό. «Είναι 21 παιδιά της Θύρας 21 από τη βόρεια Ελλάδα, που αποφάσισαν να κάνουν δώρο στην ΠΑΕ το ψηφιδωτό που θα κοσμεί το νέο γήπεδο. Το σχήμα και το σχέδιο το αποφασίσαμε με τα παιδιά κι εμείς αναλάβαμε την κατασκευή του. Τη μετατροπή δηλαδή της εικόνας που επέλεξαν, σε ψηφιδωτό».
Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος συμμετείχε στο διαγωνισμό που προκήρυξαν οι οπαδοί για την κατασκευή του ψηφιδωτού χωρίς ο ίδιος να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το ποδόσφαιρο – απλώς του φάνηκε ενδιαφέρον το πρότζεκτ. Η πρόταση που κατέθεσε ήταν αυτή που επιλέχθηκε και έτσι ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο ταξίδι για τον καλλιτέχνη, που πλέον νιώθει μέλος της ιστορίας της ΑΕΚ.
«Η επιλογή μας έγινε με καλλιτεχνικά κριτήρια. Οι οπαδοί είχαν απευθυνθεί σε διάφορους ψηφοδέτες που είχαν βρει και ξεκίνησε μια διαδικασία διαγωνισμού. Καταθέσαμε μια προσφορά, η οποία μας είπαν ότι ήταν μακράν η καλύτερη. Εγώ ήμουν αποστασιοποιημένος από το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά από αυτά που ζήσαμε, όμως, νιώθουμε μέλη της οικογένειας της ΑΕΚ. Αυτό που βρήκαμε ήταν μια οικογένεια, μας αγάπησαν. Μας έκαναν μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ, γιατί δεν είναι ένα απλό έργο, αλλά ένα σύμβολο. Με τα παιδιά αυτά μοιραστήκαμε τις προσδοκίες τους και τα όνειρά τους και ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Γίναμε αυτοί που υλοποίησαν ένα κομμάτι του ονείρου του γηπέδου. Αυτά που αντιπροσωπεύει η ΑΕΚ –ο δικέφαλος αετός, η προσφυγιά, οι αλησμόνητες πατρίδες– είναι πράγματα για τα οποία έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία από μικρό παιδί. Ανήκω στην κατηγορία αυτών που τα θεωρεί οράματα του γένους μας και δεν θα τα προδώσω. Και για μένα το σήμα της ΑΕΚ συμβολίζει κάτι περισσότερο από μια ομάδα», επισήμανε.
Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος απόλαυσε την εμπειρία της κατασκευής του ψηφιδωτού για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και ευχαρίστησε αυτούς που τον ενέπλεξαν σε αυτήν τη διαδικασία.
«Για μας ήταν ξεχωριστή η τιμή, γιατί γίναμε μέλος της ιστορίας ενός τόσου μεγάλου σωματείου. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και τιμητικό για εμάς και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που μας επέλεξαν, μας στήριξαν, μας έδωσαν μια ξεχωριστή αγάπη και μας έκαναν μέλη της οικογένειάς τους και πλέον είμαστε μέλη της οικογένειας της ΑΕΚ».
Πέτρα από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Αγια-Σοφιά
Το ψηφιδωτό που κατασκεύασε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος έχει μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια που συνδέει την ΑΕΚ με τις ρίζες της, το γήπεδο με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Μια πέτρα από την εμβληματική εκκλησία της Πόλης κοσμεί το ψηφιδωτό. «Στο σημείο του σταυρού, πάνω από την μπάλα που κρατά ο αετός στο ένα του πόδι, βρίσκεται η πέτρα από την Αγία Σοφία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, με τους οπαδούς να θέλουν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την ΑΕΚ, αλλά και αυτά που η ομάδα αντιπροσωπεύει».
Η πέτρα από την Αγία Σοφία έχει τοποθετηθεί στο σταυρό πάνω από τη μπάλα στο πόδι του αετού
Η αρχική σκέψη ήταν να τοποθετηθεί το ψηφιδωτό στην εξωτερική πλευρά του γηπέδου, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι εργασίες στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019. «Αρχικά προγραμματίστηκε να μπει στην κεντρική είσοδο του γηπέδου. Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη, μήπως τοποθετηθεί στη θύρα των επισήμων, στο σημείο των απονομών. Θα έχει τον ίδιο συμβολισμό και θα είναι και περισσότερο προβεβλημένο».
Η τέχνη του ψηφιδωτού δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας, αλλά ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι αγιογράφος και ζωγράφος, αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί της ως χόμπι, αλλά εξελίχθηκε σε κάτι που ούτε και ο ίδιος δεν μπορούσε να προβλέψει.
«Είμαι και αγιογράφος και ζωγράφος. Είχα ταλέντο στο κομμάτι του ελεύθερου σχεδίου. Οι φίλοι μου με προέτρεπαν να ασχοληθώ, αλλά δεν είχε έρθει η ώρα. Κάποια στιγμή αποφάσισα να φτιάξω μια-δυο αγιογραφίες για μένα και παράλληλα ξεκίνησα να ασχολούμαι και με το ψηφιδωτό. Πήγε πολύ μακρύτερα από ό,τι περίμενα. Άρχισα να κάνω πολλά έργα, και όσο άρεσαν τόσο προσπαθούσα να γίνω κι εγώ καλύτερος. Πήγα σε εξαιρετικούς δασκάλους, τους Δημήτρη Βάσσο, Δημήτρη Λυκούδη, Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, Δήμο Τριανταφυλλίδη, και στον ψηφοθέτη Νίκο Στεργίου, και το πήγαμε μακρύτερα από όσο περιμέναμε. Με τη γυναίκα μου φτιάξαμε το εργαστήριο και ετοιμάζω πλέον την 8η προσωπική μου έκθεση και έχω συμμετάσχει σε 40 ομαδικές. Για μένα είναι ένα αγαπημένο χόμπι που εξελίχθηκε σε δουλειά. Το αγαπάμε πολύ, γι’ αυτό και το συνεχίζουμε».
Έχοντας δημιουργήσει το ψηφιδωτό για το γήπεδο Αγια-Σοφιά της ΑΕΚ, το οποίο αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από ένα απλό έργο με το σήμα της ομάδας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος έχει θέσει δύο ακόμα στόχους. «Έχω δύο φιλοδοξίες ακόμα: Η μία είναι να κάνω το ψηφιδωτό στο επόμενο γήπεδο της ΑΕΚ στη Βασιλεύουσα, στην Κωνσταντινούπολη, και η αμέσως επόμενη να κάνω ένα ψηφιδωτό στη μεγάλη εκκλησία του Γένους μας, την Αγία Σοφία. Είναι ένα όραμα του Γένους που θέλω να περάσω και στα παιδιά μου».
πηγη