Εντός της αίθουσας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά. «Οι τροποποιήσεις του συντάγματός σας για την βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα ενισχύσει περαιτέρω την δέσμευσή σας σε αυτές τις αξίες και ακολούθως αυτόματα θα ανοίξει τις ενταξιακές διαδικασίες.
Θα τροφοδοτήσει άλλη μία διακυβερνητική σύνοδο χωρίς να χρειάζονται άλλες αποφάσεις», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η γαλλική πρόταση στόχο έχει να μετριάσει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια. Η κυβέρνηση στα Σκόπια αν και αρχικά την απέρριψε ακολούθως την δέχθηκε. Ωστόσο απαιτούνται και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περνούν μέσα από το κοινοβούλιο και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Υποσχόμενη η Ντερ Λάειν ότι η στήριξη της Βουλής στη γαλλική πρόταση για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι διμερή θέματα, όπως διενέξεις για την Ιστορία ή τη γλώσσα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σλαβομακεδονικά είναι η γλώσσα σας».
Η δυσκολία να αποσπάσει η γαλλική πρόταση ευρεία αποδοχή ήταν εμφανής μέσα και έξω από την αίθουσα: κάποιοι βουλευτές αποδοκίμασαν έντονα την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, ενώ στους δρόμους χιλιάδες διαδήλωσαν με συνθήματα «κατά της προδοσίας και του ξεπουλήματος».
Η συμβιβαστική πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και προβλέπει υποχωρήσεις και από τα Σκόπια και από τη Σόφια.
Τα Σκόπια δεσμεύονται να αλλάξουν το Σύνταγμά τους για να αναγνωρίσουν βουλγαρική μειονότητα, με αντάλλαγμα την άρση του βέτο εκ μέρους της Βουλγαρίας. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες και η πρόταση να περάσει, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει την πλειοψηφία.
Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων. Το αντιπολιτευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και ένα μικρό αριστερό κόμμα, που διαθέτουν πάνω από το ένα τρίτο των εδρών, έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουν σε αλλαγές στο Σύνταγμα.