Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Τι ειναι οι ΕΚΕ(Εθνικοι Κανονες Εμπλοκης); Θα αφησουν οι Μητσοτακηδες να εφαρμοσθουν, ή θα κανουν οτι και ο Παγκαλος στα Ιμια;

Οι κανόνες εμπλοκής (Εθνικοι Κανονες Εμπλοκης)...

Αν  η Τουρκία αποφασίσει να συνοδεύσει το ερευνητικό της με φρεγάτες και αυτές λάβουν την παράνομη εντολή και χτυπήσουν εκείνες ένα τέτοιο σκάφος σε κίνδυνο σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή/ και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τότε θα έχουμε περάσει ήδη στην αυτόματη ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής η οποία, όπως αναφέρθηκε, δεν θα απαιτεί ειδική πολιτική εξουσιοδότηση.

Αυτή έχει ήδη ληφθεί όπως προβλέπεται από τα σχετικά απόρρητα κείμενα και τις υφιστάμενες διατάξεις.

Προσοχή! οι νυν κανόνες εμπλοκής δεν υιοθετήθηκαν σήμερα λόγω της αυξημένης έντασης. Ισχύουν εδώ και πολύ καιρό. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ένα περιστατικό πριν αρκετό διάστημα.

Μιλάμε για τότε που τουρκικό ελικόπτερο είχε πετάξει πάνω από την Ρω, οι κανόνες αυτοί ενεργοποιήθηκαν αυτόματα:

Η πρώτη φάση ήταν βολές σε αντίθετη κατεύθυνση της πτήσης του με προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Στην δεύτερη φάση, το ελικόπτερο εξαφανίστηκε αμέσως.

Για την ιστορία, ο αξιωματικός που λειτούργησε κατά τους κανόνες εμπλοκής, έγινε αποδέκτης ευφήμου μνείας. Η ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη στρατιωτική τεχνική διαδικασία.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα “βιβλίο” που οι εντολές του απελευθερώνονται κλιμακωτά. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίησή τους δεν είναι ζήτημα διακριτικής ευχέρειας του οποιουδήποτε, αλλά ρητή έννομη υποχρέωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.







πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.