Άσχημα νέα για την Ελλάδα καθώς η ενιαία ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να εντοπίσει τα F-35 κατά την διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στην Συρία.
Και το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης είναι άσχημο για την χώρα μας γιατί σε λίγο καιρό η Τουρκία θα διαθέτει και το «δηλητήριο” (F-35) και το «αντίδοτο” (S-400 με αντι-stealth ραντάρ). Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένει στην αγορά τους ο Ερντογάν.
H ενιαία ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να εντοπίσει το πακέτο των ισραηλινών αεροσκαφών και να αναχαιτίσει την επίθεση τους. Τρεις από τους τέσσερις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο Δαμασκού ανατινάχθηκαν στον αέρα… Οι Ρώσοι είχαν ήδη ενεργοποιήσει τα α/α Pantsir. Τα F-35 αποχώρησαν αμέσως από την περιοχή.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν τους ήχους των εκρήξεων στον συριακό ουρανό ενώ αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση αντίδρασης της αεράμυνας καθώς τραβήχτηκαν δύο βίντεο με εκτόξευση πυραύλων Buk-M2.
Ενα ισραηλινό UCAV είχε ήδη καταρριφθεί στη Δαμασκό.
Παρόλ αυτά, φαίνεται καθαρά πως οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι τουλάχιστον προς το παρόν, να καταρρίψουν ισραηλινό F-15/16 ή F-35. Ομως είναι κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί στο κοντινό μέλλον με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε Συρία-Ιράκ.
Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως η Ρωσία ανέπτυξε και το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-350E στην Συρία. Και όλα αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα δεν πάνε Συρία για «παρέλαση” . Εχει μαζευτεί πλέον ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η ρωσική αεράμυνα.
Tο σύστημα έφθασε το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην περιοχή Masyaf στην επαρχία Χάμα.
Το νέο αυτό σύστημα εντάχθηκε στο πολυεπίπεδο δίκτυο αεροπορικής άμυνας που η Ρωσία έχει εγκαταστήσει στη χώρα.
Το S-350E Vityaz είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο αμυντικό σύστημα. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 12 βλήματα.
Το σύστημα δημιουργήθηκε για να παρέχει άμυνα κατά επιθέσεων ακριβείας και πυραύλων σχεδιασμένων να πλήττουν αντιαεροπορικά συστήματα.
Από την άλλη, το Buk-M2 είναι ένα από τα πιο προηγμένα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής σχεδιασμένο να αναχαιτίζει αεροσκάφη, ελικόπτερα ακόμη και στόχους με πολύ χαμηλό RCS όπως βλήματα cruise, μη επανδρωμένα UAV αλλά και κατευθυνόμενα όπλα που βάλλονται από εχθρικά μαχητικά.
Το σύστημα BUK αποτελεί το διάδοχο του πετυχημένου συστήματος SA-6 KUB (GAINFUL κατά ΝΑΤΟ). Η αρχική έκδοση που τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 90 με κωδικοποίηση SA-11 ενώ μέχρι το 1997 αναπτύχθηκε η έκδοση 9K37M1-2 Buk-M1-2 η οποία μπήκε σε υπηρεσία την επόμενη χρονιά. Οι τροποποιήσεις αφορούν το νέο βλήμα 9M317 το οποίο είχε ανώτερες επιδόσεις από το προγενέστερο 9M38 το οποίο μπορούσε παρόλα αυτά να χρησιμοποιηθεί από το νεότερο BUK M1-2.
O νέος πύραυλος μαζί με άλλες βελτιώσεις επιτρέπει στο σύστημα να αναχαιτίζει ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους με αυξημένο φάκελο εμπλοκής που επιτρέπει υψηλά ποσοστά επιτυχίας έναντι συμβατικών εναέριων απειλών όπως είναι τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
Μάλιστα στην έκδοση BUK M2 το ΝΑΤΟ έχει δώσει τη ξεχωριστή ονομασία (SA-17 GRIZZLY) ενώ η εξαγωγική έκδοση την οποία πιθανότατα έχει αποκτήσει η Συρία είναι το 9K37M1-2.
Το BUK χρησιμοποιεί ραντάρ με κεραία διάταξης φάσης (phased array) και σύστημα ελέγχου πυρός το οποίο επιτρέπει την ταυτόχρονη εμπλοκή μέχρι 4 στόχων, ενώ ιχνηλατεί άλλους 24.
Οι επιδόσεις του συστήματος είναι από τις καλύτερες της κατηγορίας του διεθνώς
Οσο αφορά την ισραηλινή επίθεση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε στόχο αποθήκη όπλων της Hezbollah κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία.
Υπάρχει σειρά φωτογραφιών και βίντεο από τον τόπο της πτώσης του ισραηλινού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς και οι πύραυλοι που έπεσαν στην περιοχή . Το ισραηλινό drone ήρθε από την πλευρά του Λιβάνου.
Την είδηση επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επεσήμανε ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.
«Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν ρουκέτες εναντίον μιας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο», επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας απλώς: «Δεν απαντούμε σε τέτοιου είδους αναφορές».
Επίσημα , Δαμασκός και το Τελ Αβίβ δεν σχολίασαν το περιστατικό ενώ τα δύο κράτη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα περισσότερα από τα Υψώματα του Γκολάν πριν από 50 χρόνια.
Η κατάσταση όμως όπως διαμορφώνεται ανάμεσα Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ φαίνεται να βαίνει προς κλιμάκωση με θέμα την δράση των τζιχαντιστών υπό Αμερικανούς συμβούλους αλλά και λόγω της δράσης ισραηλινών.
πηγη