Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ξερετε οτι αυτα τα ρημαδια βαζουν φωτιες;;;

Ετοιμαστειτε...

Ισως αυριο καει το σπιτι σας...

Και...



Κάτι που δε σας είπαν για τα ηλιακά πάρκα: Οι μπαταρίες όταν υπερθερμαίνονται, καίγονται προκαλώντας πυρκαγιές που δεν μπορούν να σβήσουν εύκολα!

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου τείνουν να υπερθερμαίνονται. Όταν αυτές οι μπαταρίες υπερθερμαίνονται, καίγονται αυθόρμητα προκαλώντας πυρκαγιές που δεν μπορούν να σβήσουν. Ωστόσο, τα μεγάλα ηλιακά πάρκα έχουν μεγάλους σταθμούς αποθήκευσης μπαταριών που περιέχουν εκατοντάδες μεγάλες μπαταρίες ιόντων λιθίου μεγέθους κοντέινερ κοντά η μία στην άλλη.

Τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και τα ηλιακά πάρκα για να μετριάσουν ή να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή εν αναμονή; – τίποτα. Στην Ελλάδα δυστυχώς εκτός απο ανεμογεννήτριες έχουμε γεμίσει και με φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε μια χώρα που κάθε χρόνο κυρίως με την παρουσα κυβέρνηση έχουμε τεράστιες πυρκαγιές.

«Η αυξανόμενη απειλή πυρκαγιάς μπαταριών σε κλίμακα δικτύου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απαιτεί εξίσου σοβαρή δράση», γράφει ο Δρ David Wojick.

Του Δρ David Wojick

Η Αμερική αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από πυρκαγιές μπαταριών λιθίου σε κλίμακα δικτύου. Η κατασκευή τεράστιων συστοιχιών μπαταριών χωρίς ανησυχία για πιθανές καταστροφικές πυρκαγιές είναι εκτός ελέγχου. Δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται και οι τοπικές αρχές αδειοδότησης φαίνονται να αγνοούν αυτόν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο.

Ακολουθεί μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα. Για αρχή κοιτάξτε αυτή τη φωτογραφία μιας υπάρχουσας συστοιχίας μπαταριών δικτύου που ονομάζεται Desert Sunlight: 

Οι μπαταρίες συνδυάζονται με μια μεγάλη ηλιακή εγκατάσταση γιατί μέχρι πρόσφατα αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να λάβετε επιδοτήσεις μπαταριών. Κάθε μονάδα μπαταρίας λιθίου έχει το μέγεθος ενός τρέιλερ τρακτέρ ή ενός μεγάλου εμπορευματοκιβωτίου αποστολής και υπάρχουν πάνω από εκατό από αυτές, με ονομαστική χωρητικότητα αποθήκευσης 230 MW. Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους εγκατάσταση αποθήκευσης.

Το ότι αυτές οι μονάδες μπορούν να εκραγούν αυθόρμητα είναι αποδεδειγμένο. Το ερώτημα είναι πώς να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για αυτό το καταστροφικό γεγονός.

Για να κλιμακώσετε το πρόβλημα, εξετάστε το ακόλουθο συμβάν. Μια εξέδρα τρακτέρ-ρυμουλκούμενου με μπαταρίες συνετρίβη πρόσφατα και η μπαταρία της κάηκε σε μια περιοχή στην Καλιφόρνια. Οι πυρκαγιές της μπαταρίας λιθίου δεν μπορούν να σβήσουν, έτσι αυτή η μπαταρία έκαιγε για περίπου έντεκα ώρες. Για να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς για να δημιουργήσει μια πυρκαγιά, το πυροσβεστικό πλήρωμα την ψέκαζε συνεχώς χρησιμοποιώντας 50.000 γαλόνια νερού στη διαδικασία. Το διακρατικό έκλεισε λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων από τη φωτιά.

Μία από αυτές τις μονάδες μπαταριών κλίμακας δικτύου είναι εύκολα 10 έως 20 φορές το μέγεθος αυτής της μπαταρίας φορτηγού. Εάν η χρήση νερού που απαιτείται για να αποτρέψει τη φωτιά μιας μπαταρίας δικτύου να εξαπλώσει λέπια μεγέθους που είναι από 500.000 έως ένα εκατομμύριο γαλόνια νερού. Τότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά!

Σημειώστε ότι δεν μιλάμε για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αν και αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό. Η ζωτική ανάγκη είναι να μην αναφλεγούν οι μπαταρίες. Εάν συνέβαινε αυτό, ολόκληρη η εγκατάσταση θα μπορούσε να πάρει φωτιά με εκατό ή περισσότερες γιγάντιες μπαταρίες να καίγονται. Αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφικό.

Θα πρέπει να υπάρχει κάτι σαν μια δεξαμενή νερού εκατομμυρίων γαλονιών με σύστημα μεγάλου όγκου για να παρέχει αυτό το νερό σε κάθε μονάδα της εγκατάστασης. Σαφώς, δεν υπάρχει.

Υπάρχει επίσης το τεχνικό ερώτημα για το πόσο μακριά πρέπει να είναι μεταξύ τους αυτές οι μονάδες για να επιτρέψουν σε αυτό το νερό να λειτουργεί εμποδίζοντας την εξάπλωση της φωτιάς.

Τώρα ας στραφούμε στην αδειοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων όπου έχω ένα άλλο παράδειγμα που μιλάει πολλά. Μια εγκατάσταση που μόλις έλαβε άδεια από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα συνδυασμένο έργο αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας με προτεινόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης 300 MW. Μπορεί να έχει 200 ​​τεράστιες μονάδες μπαταριών λιθίου. Ο αριθμός αυτός δεν αποκαλύπτεται επίτιδες.

Το έργο ονομάζεται αιολικό πάρκο Horse Heaven παρά τα τεράστια ηλιακά εξαρτήματα μπαταρίας του. Το όνομα, που συνήθως συντομεύεται σε Horse Heaven, είναι πραγματικά ειρωνικό γιατί δεν θα είναι μέρος για άλογα. Το Horse Hell θα ταίριαζε περισσότερο.

Η αδειοδοτούσα αρχή είναι το Συμβούλιο Αξιολόγησης Τοποθεσιών Ενεργειακής Εγκατάστασης της Ουάσιγκτον ή εν συντομία EFSEC. Η άδεια ονομάζεται Συμφωνία Πιστοποίησης τοποθεσίας ή CSA και η Horse Heaven μόλις πήρε μία άδεια, με πίεση από τον Κυβερνήτη.

Το εκπληκτικό σημείο είναι ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση, ή ακόμη και αναγνώριση, της απειλής πυρκαγιάς από αυτή την τεράστια εγκατάσταση μπαταρίας λιθίου. Το CSA έχει πολλές απαιτήσεις για πολλά προβλήματα, μεγάλα και μικρά, μέχρι την εγκατάσταση που έχει νερό για να κρατήσει τη σκόνη του δρόμου κάτω.

Άλλες πιθανές πηγές βλάβης είναι τεράστιες ποσότητες μολυσμένου νερού απορροής καθώς και τοξικές εκπομπές αέρα, ειδικά εάν καεί ολόκληρη η εγκατάσταση.

Η εφαρμογή έχει πάνω από 500 σελίδες και μπορώ να βρω μόνο μία πρόταση για τις πυρκαγιές της μπαταρίας. Θαμμένα σε μια μεγάλη παράγραφο στη σελίδα PDF 366 διαβάζουμε: «Η αποθήκευση μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί να ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς και έκρηξης λόγω της τάσης υπερθέρμανσης των μπαταριών ιόντων λιθίου».

Αυτή η μοναδική πρόταση δεν αναφέρεται καν στο έργο. Για αυτό το θέμα, υπάρχουν μόνο μερικές παράγραφοι σχετικά με την εγκατάσταση της μπαταρίας σε ολόκληρη την εφαρμογή, κυρίως περιγράφοντάς την με γενικούς όρους. Δεν υπάρχει τίποτα για τον αριθμό των γιγάντιων δοχείων μπαταριών ή ότι είναι ένα τεράστιο έργο που αποτελεί εξίσου τεράστια απειλή πυρκαγιάς.

Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή λέει ότι μπορεί να διπλασιάσουν αυτές τις μονάδες μπαταριών μεγέθους κοντέινερ, κάτι που είναι παράλογο δεδομένου του κινδύνου πρόκλησης αλυσιδωτής αντίδρασης σε ολόκληρο το συγκρότημα.

Αυτή η συστηματική παραμέληση φαίνεται να είναι αυτό που συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα έναν εθνικό κωδικό ή πρότυπο που να καλύπτει αυτό το ζήτημα. Η Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας λέει ότι εργάζεται σε ένα, αλλά εναπόκειται στις αδειοδοτούσες αρχές να κάνουν κάτι.

Η αυξανόμενη απειλή πυρκαγιάς μπαταριών σε κλίμακα δικτύου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απαιτεί εξίσου σοβαρή δράση.


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.