Καλομαθαν με τις τσεπες γεματες εκατομμυρια....
Και ψαχνονται...
Αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας σε παγκόσμιο επίπεδο που προκαλείται από ένα μικρόβιο, το μυκόπλασμα της πνευμονίας, με τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, παρατηρεί ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.
Όπως επισήμανε είναι παλιό το μικρόβιο, αλλά φέτος φαίνεται αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Κατά τον κ. Μαργιοκίνη, παρατηρείται αύξηση της πνευμονίας γιατί τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ «τα παιδιά που δεν έχουν κολλήσει πέρυσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία».
Ξεκαθάρισε πως δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από το μικρόβιο ή θάνατοι στα παιδιά. Το μικρόβιο λέγεται του λευκού πνεύμονα ή περιπατητική. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία γιατί κάνει μόνο πυρετό ή σύνδρομο του “λευκού πνεύμονα” γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός καθώς κάνει πνευμονικά οζίδια».
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι υπάρχει αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά» υπογράμμισε
Τέλος, μιλώντας για τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορονϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».
Τα κρούσματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας γνωστής και ως «σύνδρομο λευκού πνεύμονα» που βρίσκεται σε έξαρση στην Κίνα, αυξάνονται στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Η Ολλανδία και η Δανία αναφέρουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η υγειονομική περιφέρεια του κομητείας Γουόρεν στο Οχάιο στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (29/11) αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας, καθώς έχουν καταγραφεί 145 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 14 ετών από τον Αύγουστο.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με γνωστά παθογόνα και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Η επιδημία πιθανώς συνδέεται με το μυκόπλασμα, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει τα παιδιά, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε επίσημο αίτημα για δεδομένα σχετικά με αναπνευστικές ασθένειες και αναφερόμενες εστίες κρουσμάτων πνευμονίας μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά την εβδομάδα που προηγήθηκε της 26ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL). Πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 58 ανά 100.000 παιδιά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέφεραν επίσης αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ηλικίας 15-24 ετών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας, τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές μέσα σε πέντε εβδομάδες- από 168 σε 541.
«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και τώρα βλέπουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως και παρατηρούμε ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση σε όλη τη χώρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια του SSI, Χάνε-Ντόρτε Έμποργκ.
Αναφερομένη στα κρούσματα στην Κίνα, η Μαρία βαν Κερκόβε, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που είχε παρατηρηθεί το 2018-2019.
«Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ενός νέου παθογόνου παράγοντα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό που αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα ή δύο χρόνια», κατέληξε η Κερκόβε.