Δεν προλαβαν να τα τσεπωσουν τα λαμογια....
Mπορεί τα μέτρα για τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, αφού τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή Κυβέρνηση τα έχουν απαλείψει, ένεκα της γνώσης που υπάρχει πλέον γύρω από τον κορωνοϊό, αλλά και της εκπαίδευσης των πολιτών να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προσωπικής υγιεινής, ώστε να αποφεύγονται οι μαζικές μολύνσεις. Εκείνο που έμεινε ωστόσο εκκρεμές από την πανδημία, είναι τα πρόστιμα που επέβαλλαν οι Αρχές στους πολίτες, αφού τα περισσότερα είναι ακόμη ανεξόφλητα, με τα πλείστα να έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Με βάση στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία, μέσα σε μια τριετία, από τις 28 Μαρτίου 2020, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023, οι Αρχές εξέδωσαν συνολικά 44,368 εξώδικα πρόστιμα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 44 ανά ημέρα. Ο μέσος όρος ωστόσο πέφτει καθημερινά, αφού πλέον εκδίδονται ελάχιστα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων, σε σύγκριση με το τι συνέβαινε το 2020 ή το 2021, όταν υπήρχαν από τη μια πιο αυστηρά μέρα και από την άλλοι περισσότεροι έλεγχοι από την Αστυνομία.
Απ' αυτά τα 44,638 πρόστιμα, τα 42,018 αφορούσαν φυσικά πρόσωπα, ύψους 300 ευρώ το καθένα, ενώ τα υπόλοιπα 2,350 εκδόθηκαν σε ιδιοκτήτες υποστατικών. Όσα εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός του κόστους, αφού τα πρόστιμα επιβάλλονταν αναλόγως των τετραγωνικών του εκάστοτε υποστατικού, ως επίσης και του αδικήματος για το οποίο καταγγέλλονταν.
Τζίρος πάνω από 12 εκατομμύρια αλλά...
Με απλά μαθηματικά, από τα 42,018 πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβλήθηκαν σε πολίτες, το κράτος θα έπρεπε να εισπράξει το αστρονομικό ποσό των 12,605,400 ευρώ, ως αποζημίωση για τα «παραπτώματα» που εντόπισε τους πολίτες να διαπράττουν.
Αντ' αυτού, από τα πρόστιμα δεν κατάφεραν να εισπράξουν ούτε καν τα μισά χρήματα, αφού οι πλείστοι πολίτες, που αντέδρασαν πολλές φορές στο παρελθόν για την επιβολή χρηματικών ποινών, αρνήθηκαν να καταβάλουν τα χρήματα.
Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, από τα 44,368 πρόστιμα πληρώθηκαν μόλις τα 17,531, ενώ τα υπόλοιπα 26,837 παραμένουν ανεξόφλητα. Ως εκ τούτου, τα πρόστιμα που δεν εξοφλήθηκαν, σε ποσοστό μεταφράζονται στο 60,48%. Άρα ουσιαστικά τρεις στους πέντε πολίτες και ιδιοκτήτες υποστατικών που καταγγέλθηκαν, δεν πλήρωσαν το πρόστιμό τους.
Εάν υπολογίσουμε το ποσό που καταβλήθηκε σε 300 έκαστος, που ήταν το μικρότερο ποσό ως πρόστιμο, αυτό σημαίνει πως το κράτος εισέπραξε λίγο περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ.
«Υπήρξαν καταδίκες, εξετάζονται παράπονα»
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, για τα ανεξόφλητα πρόστιμα υπήρξαν καταδίκες πολιτών από το Δικαστήριο, όμως δεν ήταν σε θέση να αναφερθούν σε συγκεκριμένο αριθμό, αλλά ούτε και πόσες βρίσκονται ακόμα υπό εκδίκαση.
Σημειώνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα επιτροπή εξέτασης παραπόνων για έκδοση προστίμων, η οποία μελετά καταγγελίες πολιτών οι οποίοι απευθύνθηκαν στην επιτροπή καταγγέλλοντας ότι τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν δεν ήταν ορθά.
Και για τα συγκεκριμένα παράπονα δεν υπάρχει συνολικός αριθμός στο αρχείο της Αστυνομίας, ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης εικόνα ως προς το πόσα πρόστιμα ακυρώθηκαν ή εκκρεμούν προς εξέταση.