Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Eιδικoi ακoυv; Γιατi με μoλις 6% εμβoλιασμέvoυς η Aφρικn γλiτωσε απo τον κoρωvαϊo;

Υπάρχουν σαφέστατες αντιφάσεις μεταξύ των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ανάγκη για τα εμβόλια Covid στην Αφρική και την πραγματικότητα.



Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να ζητά από όλα τα κράτη να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τους και προειδοποιεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Όμως η Αφρική με λιγότερο από το 6% του πληθυσμού εμβολιασμένο έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από χώρες με υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού.

Καταρρέει το αφήγημα

Μια μεγάλης κλίμακας έρευνα στην Ουγκάντα δείχνει επίσης ότι ο Covid δεν είναι πλέον κλινικό ζήτημα. Οι παραλλαγές έχουν επίσης γίνει πιο ήπιες (λιγότερο παθογόνες) με κάθε επανάληψη, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι νέες παραλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν «μεγάλα κύματα σοβαρών ασθενειών και θανάτου σε πληθυσμούς με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού». Η εξήγηση για την αποσύνδεση μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΠΟΥ και του τι συμβαίνει στην Αφρική μπορεί να εξηγηθεί όταν αντιληφθεί κανείς το επίκεντρο της άσκησης.

Η Πανδημική Συνθήκη

Ο ΠΟΥ χρειάζεται πρόσθετες πανδημίες για να δικαιολογήσει την Πανδημική Συνθήκη του, η οποία θα του δώσει την αποκλειστική εξουσία να υπαγορεύει μέτρα αλλά πρέπει να εξαλείψει το παράδειγμα της Αφρικής, που επιβεβαιώνει πως τα συγκεκριμένα εμβόλια για τον Covid κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ο ΠΟΥ έχει επίσης κάθε πρόθεση να εφαρμόσει περιορισμούς για το κλίμα μόλις θα έχει τη δύναμη να το κάνει.

Για το σκοπό αυτό, ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Υγείας του ΠΟΥ πρότεινε να συνδυαστούν τα θέματα υγείας και κλίματος σε ένα, αναφέρει ο ιστότοπος Noqreport. Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, ο ΠΟΥ εξακολουθούσε να καλεί όλες τις χώρες να κάνουν το εμβόλιο τουλάχιστον στο 70% του πληθυσμού τους.

Η αρχική του προθεσμία για την εκπλήρωση αυτού του ορίου του 70% ήταν τα μέσα του 2022, αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μόνο 58 από τα 194 κράτη – μέλη είχαν επιτύχει αυτόν τον στόχο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι προμήθειες για εμβόλια, η τεχνική υποστήριξη και η οικονομική ενίσχυση έλειπαν κατά τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας ενέσεων, αλλά, τώρα, αυτά τα εμπόδια έχουν επιλυθεί. Ως αποτέλεσμα, όλες οι χώρες έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιτύχουν τον παγκόσμιο στόχο του 70%. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού απειλούν τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, ισχυρίζεται ο ΠΟΥ

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο ΠΟΥ προτείνει την ενσωμάτωση των υπηρεσιών ένεσης για τον Covid «με άλλες υπηρεσίες ανοσοποίησης και παράλληλα με άλλες υγειονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις». Αυτό, ισχυρίζεται, θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο και θα «χτίσει μακροπρόθεσμη ικανότητα». Για να διασφαλίσει ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα φτάσουν στον στόχο του 70%, ο ΠΟΥ ξεκίνησε επίσης τη Συνεργασία Παροχής Εμβολίων για τον Covid τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για μια διεθνή προσπάθεια «εντατικοποίησης της ετοιμότητας και της υποστήριξης» σε 34 χώρες με χαμηλή απορρόφηση εμβόλων από τον Covid.

Η πραγματικότητα διαψεύδει

Στους εταίρους περιλαμβάνονται η UNICEF, η Gavi και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «παρά τη σταδιακή επιτυχία από την έναρξή του τον Ιανουάριο του 2022, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιτύχουν μια σταδιακή αλλαγή στα ποσοστά εμβολιασμού.

Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, μεταξύ άλλων λόγω του κινδύνου νέων παραλλαγών που δημιουργούν μεγάλα κύματα σοβαρών ασθενειών και θανάτων σε πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαίνει επίσης ότι η επιτάχυνση της παράδοσης άλλων εργαλείων και θεραπειών για τον Covid αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να βοηθήσει τον κόσμο να δημιουργήσει πολλαπλά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού.

Απαιτείται συντονισμένη και επείγουσα δράση από χώρες, διεθνείς εταίρους και φορείς, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών των G20 για να αυξηθούν τα επίπεδα εμβολιασμού και να επιταχυνθεί η πρόσβαση». Εν ολίγοις, ο ΠΟΥ ανησυχεί πραγματικά ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών θα υποφέρουν εάν δεν επιτύχουν ή δεν ξεπεράσουν τον στόχο να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους. Αλλά σε τι βασίζεται αυτή η ανησυχία;

Σίγουρα όχι στον πραγματικό κόσμο

Οι δηλώσεις του ΠΟΥ έρχονται σε αντίθεση με τις πραγματικές καταστάσεις. Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ έρχονται σε αντίθεση με μια σειρά πραγματικών καταστάσεων. Για αρχή, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών αγωνίζονταν με τον Covid κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021 και του 2022, η Αφρική απέφυγε αυτή τη μοίρα, με μονοψήφια ποσοστά κρουσμάτων.

Λέγεται ότι οι επιστήμονες είναι «παραπλανημένοι» ως προς το πώς τα πήγε τόσο καλά η Αφρική, αγνοώντας εντελώς τα δεδομένα που δείχνουν ότι όσο περισσότερα εμβόλια λαμβάνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μολυνθείτε από τον ιό και να καταλήξετε στο νοσοκομείο. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι η Αφρική με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών δεν επιβαρύνεται από αυξημένα ποσoστά Covid που προκαλούνται από ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω εμβολιασμών.

Δεύτερον, οι παραλλαγές έχουν γίνει πιο ήπιες (λιγότερο παθογόνες) με κάθε επανάληψη, αν και πιο μολυσματικές (δηλαδή, εξαπλώνονται ευκολότερα). Γιατί λοιπόν ο ΠΟΥ ανησυχεί για «τον κίνδυνο νέων παραλλαγών να δημιουργήσουν μεγάλα κύματα σοβαρών ασθενειών και θανάτου σε πληθυσμούς με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού»; Σε τι βασίζεται αυτός ο «κίνδυνος»;

Και, δεδομένου ότι η λοίμωξη από τον Covid συνεχίζει να γίνεται πιο ήπια και έχει θνησιμότητα ισοδύναμη ή χαμηλότερη από τη γρίπη, γιατί εξακολουθεί να αποτελεί «κρίσιμη προτεραιότητα» η επιτάχυνση των θεραπειών για τον Covid; Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μια μελέτη στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 στο Annals of Internal Medicine, η συνολική αναλογία θνησιμότητας ήταν μόλις 0,26%. Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση ήταν μόλις 0,01%. Εν τω μεταξύ, το εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση για την εποχική γρίπη είναι 0,8%.


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου