Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΤΥXΑlΟ; Αxρnστευσαν το σύστnμα πoυ θα έσωζε τnv Λέσβo από την πύριvn λαiλαπα...

Το «ΑΙΓΙΣ» λειτουργούσε από το 2020 στο ΒΑ Αιγαίο και -άγνωστο γιατί- το έθεσαν εκτός λειτουργίας το Δεκέμβριο του 2021.



Υπονόμευσαν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών στη χώρα, το οποίο λειτουργούσε στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Τώρα κοιτούν δήθεν έκπληκτοι από μακριά τις φωτιές στη Λέσβο μιλώντας για «υβριδική απειλή».

Η «δημοκρατία» είχε αναδείξει πολύ νωρίς την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2022, με ρεπορτάζ την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022.

Το «ΑΙΓΙΣ» λειτουργούσε από το 2020 στο βορειοανατολικό Αιγαίο και «πάγωσε» με εντολή από την Αθήνα για λόγους που δεν εξήγησαν ποτέ ούτε από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ούτε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ στη Μυτιλήνη ήδη είχε αρχίσει να στήνεται μια πρότυπη δομή πολιτικής προστασίας, και η πλατφόρμα είχε αρχίσει να παράγει πολύ σοβαρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε Λέσβο και Χίο. Αντίστοιχο σύστημα εφαρμόστηκε και στην Κύπρο.

Η μόνη υβριδική απειλή για τη χώρα είναι αυτοί που το έθεσαν εκτός λειτουργίας. Αν η Αθήνα δεν τραβούσε την πρίζα τον Δεκέμβριο του 2021, η διαχείριση του συστήματος θα γινόταν σε ενιαίο συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το ΒΑ Αιγαίο, από το οποίο θα συλλειτουργούσαν Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Πολιτική Προστασία, αλλά και ο Στρατός, και οι φωτιές στη Λέσβο θα είχαν σβήσει από την πρώτη ώρα.

Υπονόμευσαν μια ολόκληρη συστοιχία συστημάτων η οποία, συνδυάζοντας τεχνολογία και τεχνογνωσία, παράγει πλατφόρμες και λογισμικά που είναι στοχευμένα στις πραγματικές ανάγκες της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, ενώ ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε και άρχισε να το υλοποιεί βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στα αζήτητα.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα παρακολουθεί επί 24ώρου βάσεως το πεδίο και μπορεί να μεταφέρει στο συντονιστικό κέντρο ζωντανά δορυφορική εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης από τα μέτωπα της φωτιάς από ολόκληρο το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και να κατευθύνει στην καυτή ζώνη τις επίγειες δυνάμεις προτού επεκταθεί το φαινόμενο, αφού αποτυπώνει την ακριβή θέση των πυρκαγιών μέσω drones τα οποία φέρουν θερμικές κάμερες με εμβέλεια αρκετών χιλιομέτρων.

Προβλέπει με εξαιρετική ακρίβεια τα χαρακτηριστικά μιας πυρκαγιάς

Επιπλέον, μέσω εξελιγμένου λογισμικού αλγόριθμοι διαβάζουν όλη τη γεωπληροφορία μιας περιοχής προβλέποντας με εξαιρετική ακρίβεια τα χαρακτηριστικά μιας πυρκαγιάς, όπως η κίνηση, το ύψος και η έντασή της, δηλαδή προς τα πού θα κατευθυνθεί, προτού αρχίσει να κατακαίει τα πάντα. Αναλυτικότερα, η πλατφόρμα προβλέπει με ακρίβεια πού θα φτάσει μια φωτιά και με ποια ένταση ύστερα από αρκετή ώρα, ενώ μπορεί να υποστηριχθεί και από κινητό κέντρο επιχειρήσεων.

Μια «πολεμική μηχανή» εν καιρώ ειρήνης που εφαρμόστηκε στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο βορειοανατολικό Αιγαίο με πολύ μεγάλη επιτυχία ενεργοποιήθηκε σε φωτιά στη Χίο το 2020 με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά τμήμα ενός χωριού προτού φτάσει σε αυτό η φωτιά, ενώ σε πυρκαγιά στη Θέρμη Λέσβου στις 21 Ιουλίου 2020 το «ΑΙΓΙΣ» κατηύθυνε τις επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να πλαγιοκοπήσουν με μηχανήματα έργου τη φωτιά, η οποία άρχιζε σε αμιγή δασική έκταση και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους 7 μποφόρ. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η φωτιά τέθηκε σε απόλυτο έλεγχο, προτού προλάβει να αναπτυχθεί παντού στο δάσος.



πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου