Το τσουνάμι αποκαλύψεων για το «μεγάλο φαγοπότι» πνίγει την Κυβέρνηση την ώρα που θρηνούμε 3.000 νεκρούς. Τριγμοί στην κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων...
Η αποκάλυψη που έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε από τη «δημοκρατία» της περασμένης Κυριακής. Φωτιά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, φωτιά στην αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής των θετικών κρουσμάτων, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Η ύπαρξη του διπλού ή παράλληλου συστήματος καταγραφής, ενός της ΗΔΙΚΑ και ενός του ΕΟΔΥ, αρχικά αμφισβητήθηκε από τους υπουργούς της κυβέρνησης και αποκρύφθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ. Περίπου τα ίδια δημοσιεύτηκαν όμως και στο «Βήμα» την ίδια μέρα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει διαστάσεις και να μην είναι εύκολο να εξαφανιστεί από την επικαιρότητα.
Την επομένη του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εν χορώ με τους πολιτικολογούντες λοιμωξιολόγους της επιτροπής, να προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις για το διπλό σύστημα καταγραφής. Μόνο που αντί να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, και παρά την επιχείρηση απολογίας σε ζωντανή μετάδοση, ο κ. Αρκουμανέας υπέπεσε σε ένα ολέθριο σφάλμα, καθώς ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση του ΕΟΔΥ με την ιδιωτική εταιρία για τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων είναι αναρτημένη στη Δι@ύγεια, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει!
Ποτέ δεν ανέβηκε στη Δι@ύγεια η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία, και το γνώριζε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Στη Δι@ύγεια ανέβηκαν μόνο οι διαταγές πληρωμής της εταιρίας και όχι η σύμβαση.
Οι δύο συμβάσεις
Την Τετάρτη η «δημοκρατία» έφερε στο φως της δημοσιότητας τις δύο συμβάσεις από τις οποίες έχει προκληθεί χάος στην παρακολούθηση των στοιχείων της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο. Τι ακριβώς αποκάλυψε την Τετάρτη η «δημοκρατία»; Απάντησε στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Αρκουμανέα, δημοσιεύοντας λεπτομέρειες από τις δύο συμβάσεις για τα δύο συστήματα καταγραφής.
Στις 30 Απριλίου υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση: «…με την κοινοπραξία ΟΤΕ – Byte, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιριών τεχνολογίας στην Ελλάδα, για την “Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπά του, σε συνδυασμό με ανωνυμοποίηση / ψευδωνυμοποίηση στοιχείων ασθενών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”. Η σύμβαση ήταν διάρκειας δύο μηνών και ύψους 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ)».
Στη «δημοκρατία» δημοσιεύτηκε και η δεύτερη σύμβαση, αυτή με την ιδιωτική εταιρία: «Η διοίκηση του ΕΟΔΥ υπογράφει την 1η Ιουνίου -δηλαδή, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος της ΗΔΙΚΑ- μια άλλη σύμβαση, πολύ μεγαλύτερη, ύψους 799.850 ευρώ (με ΦΠΑ), με την εταιρεία MainSys Ο.Ε., με αντικείμενο την Προμήθεια Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης των Συμβάντων έως 500 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού».
Τι αποδεικνύεται από τις δύο συμβάσεις; Η ιδιωτική εταιρία αναλάμβανε και την ανάπτυξη «κεντρικού λογισμικού καταγραφής και διαχείρισης συμβάντων» που καταγράφονται από τις ΚΟΜΥ, τις τηλεφωνικές κλήσεις κ.ά. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ. Ετσι προέκυψαν η διπλή καταγραφή και, τελικά, το χάος στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα!
«Δύο στρατόπεδα» μέσα στην κυβέρνηση έψαχναν να βρουν από πού έγινε η διαρροή! Ποιος ηχογράφησε ποιον;
Στελέχη και υπουργοί προτίμησαν να κρυφτούν αντί να μιλήσουν για το μείζον πρόβλημα.
Πολλά ήταν τα Ρίχτερ που προκάλεσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι συνεχείς αποκαλύψεις της «δημοκρατίας». Κάποιοι φοβήθηκαν για πιθανές ευθύνες τους, κάποιοι πάλευαν ώστε να βγάλουν συγκεκριμένα πρόσωπα εκτός κάδρου και κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν «την κρίση ως ευκαιρία», προκειμένου να μπορέσουν να προωθήσουν προσωπικές τους ατζέντες. Μια «υπέροχη ατμόσφαιρα» (με φόντο την πανδημία που σκοτώνει και φτωχοποιεί) που αποδεικνύει το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης.
Το αρχικό σοκ των αποκαλύψεων διαδέχτηκε η αγωνιώδης προσπάθεια να επιβληθεί σιωπητήριο σχεδόν στο σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία τις πρώτες ημέρες μετά την αποκάλυψη ήταν πολύ προσεκτικά στο πού ακριβώς πήγαιναν και με ποιους μιλούσαν. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που τόσο πολλά είχαν επενδύσει στην εικόνα της «επιτυχημένης» διαχείρισης της πανδημίας προτίμησαν να κρυφτούν, αντί να μιλήσουν ξεκάθαρα για το πρόβλημα που υπάρχει, ενώ κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα… φοβισμένοι.
Το σιωπητήριο είχε ως σκοπό να διασφαλίσει ότι δεν θα «ξέφευγε» από κάποιον κάτι, δημιούργησε όμως εκνευρισμό σε στελέχη που ουδεμία σχέση είχαν με τη διαχείριση της πανδημίας και θεωρούνταν παρ’ όλα αυτά «ύποπτοι». Αναγκάστηκαν να «αναβάλλουν» μέχρι και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να μην ειπωθεί κάτι από τον Στέλιο Πέτσα, που έριχνε λάδι στη φωτιά, προτού ολοκληρωθεί το κυβερνητικό αφήγημα.
Εν τω μεταξύ στα «δύο στρατόπεδα» που περιγράφονταν στις αποκαλύψεις επικρατούσε όχι απλά εκνευρισμός αλλά και εντονότατη δυσαρέσκεια. Εψαχναν να βρουν τι ακριβώς συνέβη και δεν το κατάφερναν, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ότι η διαρροή δεν έγινε από τις «αντιμαχόμενες πλευρές» αλλά από το περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια το Μαξίμου διά της μεθόδου της εις άτοπον απαγωγής και με πιεστικά τηλεφωνήματα έκανε προσπάθειες να βρει από πού προήλθε η διαρροή. Η δε ενημέρωση της κυβέρνησης, από τη «δημοκρατία» ξανά, ότι μια από τις δύο πλευρές της κυβέρνησης ηχογραφούσε συνομιλίες με υπουργούς και άλλους παράγοντες έριξε λάδι στη φωτιά.
Το δε γεγονός ότι οι ηχογραφήσαντες δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία εάν υπάρξει λόγος (για την αθώωσή τους στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση «εκκαθαρίσεων» και όλα τα σχετικά) έχει φέρει σε δύσκολη θέση ανθρώπους που ειδάλλως μπορεί να ήταν στα κανάλια και να κατήγγελλαν τη «συνωμοσία».
Αυτόν τον ρόλο η κυβέρνηση τον άφησε στον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος, από ό,τι φαίνεται όμως, απέτυχε καθώς οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχθηκαν απλώς έωλοι αλλά, πολύ απλά, ψευδείς. Η υπόθεση με τη σύμβαση που υποτίθεται ότι έχει αναρτηθεί στη Δι@ύγεια τον εξέθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πίστευε ότι η σύμβαση όντως είχε αναρτηθεί στη Δι@ύγεια! Η επιλογή του κ. Πέτσα να προσπαθήσει να κρύψει την αλήθεια έδωσε και λαβή σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα έκανε ποτέ τέτοια λαθροχειρία για να υπερασπίσει κάποιον διοικητή οργανισμού.
Ακολούθησε ακόμη ένα επεισόδιο με συνεργάτες του πρωθυπουργού να ζητούν την όσο το δυνατόν συντομότερη αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο «αστάθμητος παράγων» φυσικά στην όλη υπόθεση δεν είναι τα κυβερνητικά στελέχη, παρά τις μεταξύ τους διαφορές. Είναι οι «ειδικοί», οι οποίοι σαφώς και έχουν καταλάβει ότι κάποιοι θα μπορούσαν να παίξουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες τους.
Και κάποιοι από αυτούς δεν είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν στον εισαγγελέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί ή στελέχη του κρατικού μηχανισμού που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση θα τη… βγάλουν καθαρή. Πρόκειται περί βόμβας της οποίας το φιτίλι κονταίνει όσο τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αποδίδουν.
Αντικυβερνητικό μέτωπο στη Βουλή
Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στην Ωρα του Πρωθυπουργού και δεν θα το κάνει ούτε την επόμενη εβδομάδα!
Σε στενό μαρκάρισμα από σύσσωμη την αντιπολίτευση βρίσκεται η κυβέρνηση, εξαιτίας των κατά ριπάς αποκαλύψεων της «δημοκρατίας», οι οποίες προκάλεσαν την οξεία αντίδραση όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων. Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έφερε στο φως η εφημερίδα μας για τα διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ, αλλά και το σκάνδαλο με τα rapid tests, έλαβαν διαστάσεις χιονοστιβάδας και οδήγησαν στη δημιουργία μετώπου της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, με τις ερωτήσεις στη Βουλή, τις δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και το πρέσινγκ για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής ειδικών.
Μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των στοιχείων για τον κορωνοϊό η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει όλες αυτές τις ημέρες τις κινήσεις της, ζητώντας τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας μέσω τροπολογίας που επανακατέθεσαν για τρίτη φορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επικαλέστηκαν όσα έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Ακόμη μια φορά ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει δεκτή την τροπολογία, και μάλιστα δεν υπήρξε κάποια εξήγηση για τους λόγους απόρριψής της. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αιτηθεί την ακρόαση των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, ωστόσο δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ακρόασή τους να προγραμματιστεί άμεσα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας δήλωσε ότι έχει παραλάβει τη σχετική επιστολή των βουλευτών της Κουμουνδούρου και ότι θα εξετάσει το αίτημά τους, προκαλώντας την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ακρόαση των τεσσάρων παραπέμπεται στις καλένδες. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι εξαιρετικά απίθανο να οριστεί η σχετική συνεδρίαση πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αλλωστε, είναι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει, προσώρας τουλάχιστον, ιδιαίτερη προθυμία για να δώσει απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που προκύπτουν από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».
Είναι εκδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να έρθει στη Βουλή την Παρασκευή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις της Φώφης Γεννηματά και του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ενώ εκτιμάται ότι η συζήτηση των ερωτήσεων δεν θα προγραμματιστεί ούτε και την ερχόμενη εβδομάδα. Η στάση του πρωθυπουργού προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνείται τον διάλογο στα δύσκολα.
Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί εάν είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έγκυρα και ακριβή και εάν διατίθενται έγκαιρα στους λοιμωξιολόγους, σχολίασε οργισμένος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την υποχρέωση να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει.
Εκτός από τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση και με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι οι αποκαλύψεις για τα διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ αναδεικνύουν εγκληματικές ευθύνες, καθιστώντας τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες απολύτως αμφισβητίσιμα ως προς το μέγεθος και τη χρονικότητα.
Η δε Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμοδίων στην καταγραφή των στοιχείων. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος όχι μόνο κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά έθεσε το θέμα μετ’ επιτάσεως και από του βήματος της Βουλής ζητώντας εξηγήσεις όχι μόνο για τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το σκάνδαλο με τα περιβόητα rapid tests.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας έχει δεχτεί καταιγίδα ερωτήσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης για το θέμα. Η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την «ανάγκη για πειστικές απαντήσεις σε δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία αποφάσεων επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας» έχει προγραμματιστεί να απαντηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αύριο το μεσημέρι.