Προς απογοήτευση όλων όσων πίστευαν ότι θα υπάρξει μια θεαματική αντιτουρκική στροφή, ο κ. Πάιατ όχι μόνο δεν μίλησε για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας όσον αφορά την ενεργοποίηση των περίφημων S-400, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει θέση και για την Τουρκία στον αγωγό EastMed!
«Υποστηρίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας στο East Med Gas Forum. Υποστηρίζουμε ό, τι έχει κάνει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Κύπρο, στην ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, χαιρετίζουμε επίσης την προοπτική η Τουρκία, εάν είναι πρόθυμη να συμπεριφερθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, να είναι ένας από τους εταίρους της συμμαχίας. Αλλά αυτό δεν γίνεται μονομερώς. Πρέπει γίνει με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων», ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν.
Φυσικά, οι εν λόγω αναφορές δεν συνάδουν διόλου με την υποτιθέμενη σκληρή στάση που θα υιοθετήσει μια κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν. Όπως έχει προβληθεί πολλάκις από ελληνικά ΜΜΕ και όχι μόνο.
Επίσης, ο Πάιατ, στην συνέντευξή του στην Αλεξία Τασούλη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού, προσθέτοντας όμως έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση: την Γερμανία και την ΕΕ. Λέξεις σχεδόν απαγορευμένες επί προεδρίας Τραμπ.
«Η απάντηση είναι η διπλωματία και οι συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης των διερευνητικών συνομιλιών, η οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης για την Γερμανία, και για όλους τους εταίρους της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι σχέσεις Βερολίνου-Ουάσιγκτον ήταν τεταμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τον Τραμπ να έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές με δασμούς την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όπως και την ΕΕ στο σύνολό της. Παγωμένες ήταν και οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες μετά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συμφωνίες για το κλίμα και το Ιράν.
Αυτό είναι κάτι που θα θελήσει να αλλάξει ο Μπάιντεν, αν εκλεγεί ως φαίνεται , επαναφέροντας τις στενές σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ επί εποχής Ομπάμα. Κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στο θέμα επιβολής τυχόν κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με την στενή συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ στις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Πιστός στην αμερικανική τακτική περί «καρότου και μαστιγίου», ο Πάιατ δεν παρέλειψε φυσικά να αποδοκιμάσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράσαμε στον πρόεδρο Ερντογάν την ανησυχία μας για τις δραστηριότητες του Oruc Reis και τον προκλητικό χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων».
Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να κρατηθεί η Τουρκία «με οποιαδήποτε κόστος» στο άρμα της Δύσης. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προσεγγίσουμε την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινωνία και να οικοδομήσουμε ευκαιρίες για συνεργασία ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε με νόημα. «Συνομιλίες» και «διπλωματία» ήταν εξ άλλου οι δύο λέξεις-κλειδιά που κυριάρχησαν σε όλες τις απαντήσεις του περί ελληνοτουρκικών.
Ο Πάιατ έκανε αρκετές αναφορές και στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας την πρόθεση των Δημοκρατικών να ενισχυθεί ο ρόλος του, σε αντίθεση με τον Τραμπ που έχει απειλήσει ακόμη και με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Βορειοατλαντική συμμαχία αν οι εταίροι δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
Σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές ομιλίες στην Φλόριντα, ο Τραμπ κατηγόρησε εκ νέου τους συμμάχους για την στάση τους, διότι η χώρα του εξακολουθεί να «σηκώνει το βάρος» των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, ενώ το Βερολίνο όχι. Αντιθέτως, ο Πάιατ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επαναφοράς των διαύλων επικοινωνίας με την γερμανική κυβέρνηση, χωρίς όμως να υποχωρεί από τον στόχο του 2%, επαινώντας μάλιστα την Ελλάδα που τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Συνεπώς σε περίπτωση που ο Μπάιντεν γίνει ο 59ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπάρξει μια επαναπροσέγγιση των Ευρωπαίων εταίρων με την επιστροφή στην συμφωνία για το κλίμα που επετεύχθη επί Ομπάμα. «Σήμερα, η διοίκηση Τραμπ αποχώρησε από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η διοίκησις Μπάιντεν θα επιστρέψει σε αυτή», έγραψε εμφατικά στo Τwitter στις 5 Νοεμβρίου.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αίφνης οι ΗΠΑ θα γίνουν οι μεγαλύτεροι προστάτες των ελληνικών συμφερόντων έναντι των τουρκικών απειλών. Δεν πρέπει να τρέφουμε τέτοιες ψευδαισθήσεις. Οι Αμερικανοί θέλουν μεν ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά χωρίς να «σπάσουν αυγά». To βλέμμα τους άλλωστε είναι πλέον στραμμένο αλλού… προς Κίνα μεριά.