Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Μητροπολίτης Μόρφου: «Αποθηκεύστε τρόφιμα για ένα χρόνο»...Οι οδηγίες του Μητρόπολη...

https://youtu.be/XupgfS6Rt1A

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Μητρόπολη Μόρφου εξέδωσε προτροπή αποθήκευσης τροφίμων για έναν χρόνο, λόγω φυσικά των αναμενόμενων, για τα οποία επί χρόνια μας προετοιμάζει ο άγιος Μητροπολίτης, ο νέος αυτός "Πατρο-Κοσμάς" του Ελληνισμού, στην μεγάλη πορεία του Γένους μας προς το Ποθούμενο και την μεγάλη παγκόσμια αναλαμπή της Ορθοδοξίας, που θα έρθει μέσα από δοκιμασίες και θαύματα, μέσα από την μεγάλη "εγχείρηση" που θα γίνει, για να σωθούν από την αμαρτία και την διαστροφή οι επόμενες γενιές!

  "Ως Ιερά Μητρόπολις Μόρφου προτείνουμε να αποθηκεύσουμε βασικά είδη διατροφής για ένα χρόνο για την οικογένειά μας, αλλά και για να τα μοιραστούμε με αυτούς που δεν θα έχουν, αν χρειαστεί..."!

   Και η ανακοίνωση συνεχίζει με κατάλογο και τρόπους αποθήκευσης προϊόντων, όπως τα προτείνει μια εξειδικευμένη κοινότητα που συνεργάζεται με την Ένωση Αγροτών Κύπρου.

   Θυμίζουμε ότι προηγουμένους αναρτήσαμε βίντεο του Μητροπολίτου Μόρφου, όπου μιλά για πολύ χειρότερο "ασθένημα της σαρκός" που έρχεται και κάποιοι ήδη ερμηνεύουν ότι ίσως ο Πανιερώτατος υπονοεί έτσι την πείνα, που έχουν δει και οι Γέροντες.



Φαίνεται λοιπόν, πως ήρθαν οι μεγάλες ώρες. Ο Ευαγγελισμός και το Πάσχα που δεν μας άφησαν να κάνουμε, ίσως τελικά γίνουν διπλά και τρίδιπλα στην Πόλη πια και την Αγια - Σοφιά...

   Σε κάθε περίπτωση ας κινηθούμε με ψυχραιμία, σχέδιο και σύνεση, να μεριμνήσουμε πρώτα για το μέρος αποθήκευσης και ύστερα τα υπόλοιπα. Και να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό. Γιατί και εκείνον που δεν έχει θα τον φροντίσει και εκείνον που έχει θα τον οδηγήσει σε ελεημοσύνη και φιλανθρωπίες, γιατί όλοι είμαστε αδέλφια και μάλιστα πια στην πιο συγκλονιστική αποστολή μας, πάνω στο πιο ηρωικό και δοξασμένοι πλοίο - κιβωτό της Ελληνικής Ιστορίας, ναυπηγημένο τον καιρό των Κωνσταντίνων, των Ιουστινιανών, των Ηρακλείων, των Βουλγαροκτόνων, των Ρωμανών Διογένηδων, των Βατάτζηδων και των Παλαιολόγων!

   Καλή μας Ανάσταση!



 "Η αναγκαία τροφοδοσία διάρκειας ενός χρόνου, για ένα νοικοκυριό

  Ως Ιερά Μητρόπολις Μόρφου προτείνουμε να αποθηκεύσουμε βασικά είδη διατροφής για ένα χρόνο για την οικογένειά μας, αλλά και για να τα μοιραστούμε με αυτούς που δεν θα έχουν, αν χρειαστεί. 

  Τα προτείνουμε αυτά γιατί ο καλός διοικητής είναι αυτός που προνοεί, προβλέπει και προλαμβάνει τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Μακάρι, να μην χρειαστεί! Εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε και για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός.


   Το κελάρι

  Το κελάρι συνήθως είναι ένας υπόγειος χώρος κάτω από το σπίτι. Μπορεί όμως να είναι και μια αποθήκη κοντά στο σπίτι. Ένας χώρος κατά κύριο λόγω υπόγειος, σκοτεινός και δροσερός.

  Το κελάρι είναι μια παραδοσιακή τεχνική όπου οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως σήμερα αποθηκεύουν την παραγωγή τους ή την τροφή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή ωριμάζουν το κρασί τους, τα τυριά τους κ.λ.π.



 Από την άνοιξη ξεκινάμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα στο κελάρι μας ως το τέλος του φθινοπώρου.

  Στο κελάρι μας μπορούμε να βάλουμε βότανα, που θα μαζέψουμε και θα ξεράνουμε, μπορούμε να βάλουμε τις συγκομιδές μας σε σπόρους: σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, κρεμμύδια, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα γλυκά μας, το κρασί μας, το τσίπουρο κ.λ.π. ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μας.

  Μέσα από την αναζήτηση μου για παραδοσιακούς σπόρους είχα την τύχη να δω πολλά κελάρια σε πολλές διαφορετικές οικογένειες στην Ελλάδα και να έχω και εγώ το δικό μου κελάρι. Το διάστημα που ζούσα στα πομάκικα χωριά της Ροδόπης, στο Σουμάκ (1999-2001) όπου δεν υπήρχαν κοντά καταστήματα, δεν είχα αυτοκίνητο και δεν είχα ψυγείο και ηλεκτρικό ρεύμα, είχα οργανώσει ένα κελάρι. Δεν στεναχωριόμουν αν έξω είχε κρύο και χιόνι, τροφή να φάω είχα.

  Στη συνέχεια παραθέτω μια σειρά από βασικά είδη διατροφής και τις ποσότητες που αναλογούν περίπου σε έναν ενήλικα για ένα διάστημα ενός χρόνου.










Στο κελάρι μας είναι καλό να έχουμε:

Αλάτι, 5 κιλά. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό αλλά και να συντηρήσουμε τρόφιμα.

Ρύζι, 15 κιλά. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές.

Σιτάρι, 100 κιλά. Το σιτάρι είναι το βασικό δημητριακό του δικού μας πολιτισμού. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μουσκέψουμε και να το μαγειρέψουμε αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή.

Καλαμπόκι, 15 κιλά. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε ή να κάνουμε στατ-πατ.

Βρώμη, 10 κιλά. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.

Λάδι, 50 λίτρα. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα 50 λίτρα, «Αν δεν περισσέψει, δεν θα φτάσει» λέει ο λαός. Αν έχετε προϊόντα σε κάποιες ποσότητες που είναι μεγάλες μπορείτε να τις ανταλλάξετε με άλλους φίλους σας με άλλα πράγματα που εσείς μπορεί να μην έχετε.

Γάλα σε σκόνη 10 κιλά, είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.

Ζάχαρη, 20 κιλά. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α

Μέλι, 20 κιλά. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.

Ζυμαρικά, φασόλια, ρεβίθια, φακές, παξιμάδια, 10 κιλά για κάθε ενήλικα /χρόνο.

Πατάτες και κρεμμύδια. (σημείωση Νοιάζομαι: αν οι πατάτες έχουν πράσινα στίγματα ή πράσινα μέρη προκαλούν δηλητηρίαση, δείτε εδώ - επίσης οι πατάτες πρέπει να είναι σε καλά αεριζόμενο χώρο, γιατί προκαλούν αναθυμιάσεις και θάνατο, δείτε εδώ - μην ξεχνάτε βέβαια πως μπορείτε να φυτέψετε πατάτες και έτσι θα τις έχετε ολόφρεσκες στο "κελάρι" της γης - θέλει 3 - 4 μήνες για να γίνει)

Φρούτα και Λαχανικά σε κονσέρβες, κομπόστες, αποξηραμένα κ.α.

Κρέας σε κονσέρβες, καπνιστά, λουκάνικα κ.α.

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Λικέρ, κρασί, τσίπουρο.

Ελιές,

Τυρί,

Τουρσί

Βότανα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλα, λεβάντα, φλαμούρι.

  Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες.

  Καλή επιτυχία""!


Πηγή





































Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου