Ωστόσο, αυτή τη φορά, εννέα μονές – ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ, ΦΙΛΟΘΕΟΥ, ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ και ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ φέρονται να γύρισαν την πλάτη στον πρωθυπουργό, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, προκειμένου να καλύψουν την απουσία των ηγουμένων από τις εννέα μονές και να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πλήρους συμμετοχής, φρόντισαν ώστε οι ηγούμενοι από τις υπόλοιπες μονές να συνοδεύονται από αντιπροσώπους, διογκώνοντας έτσι τον αριθμό των παρισταμένων στη φωτογραφία της υποδοχής.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο Άγιος Πρώτος από τη Μεγίστη Λαύρα, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, ο Ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος, ο Ηγούμενος Ελισσαίος της Σιμωνόπετρας, ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου, οι νεοεσφιγμενίτες καθώς και αντιπρόσωποι από τις Μονές Κουτλουμουσίου, Χιλανδαρίου, Ξενοφώντος και άλλες.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του γιου του πρωθυπουργού, εγείροντας εικασίες για την πολιτική του προετοιμασία.
Η απουσία των ηγουμένων από τις εννέα μονές ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος είναι «ανεπιθύμητη».
Η στάση του Αγίου Όρους, ενός τόπου πνευματικής βαρύτητας και ανεξαρτησίας, αναδεικνύει το χάσμα που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την αθωνική κοινότητα. Το μήνυμα των μονών που επέλεξαν να απουσιάσουν από την υποδοχή είναι σαφές: ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει την καθολική αποδοχή που ίσως περίμενε.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις του Μαξίμου, φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της κυβερνητικής εικόνας