Σε μας φυσικα δεν δινει μια....
Αλλα...
Και να μας εδινε δεν θα πουλιομασταν...
Μοιράζουν άρον-άρον εκατομμύρια για την προβολή στο μέσον του καλοκαιριού, ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί και ενώ ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός, Χρήστος Μπουκώρος, έχει παραιτηθεί για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη τις ίδιες τακτικές παρά τα σκάνδαλα και τις καρατομήσεις υπουργών. Την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που έσκαγε με θόρυβο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, χιλιάδες ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων ζούσαν την δική τους αγωνία αφού επί πέντε ημέρες είχαν πέσει τα πληροφοριακά συστήματα στο Κτηματολόγιο. Παρά ταύτα, την Πέμπτη 26/6, στο ΔΣ του Κτηματολογίου ήρθε το θέμα της εσπευσμένης διάθεσης 4 εκατομμυρίων ευρώ στα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να διαφημίσει μέσα στον Ιούλιο τα ψηφιακά επιτεύγματα της επιχείρησης.
Πρόκειται για μία ακόμη «λίστα Πέτσα» που έρχεται να ταΐσει τον επικοινωνιακό μηχανισμό ο οποίος επί σειρά ετών εξασφαλίζει στην κυβέρνηση μια πρωτόγνωρη σιωπή γύρω από τα αμαρτήματά της.
Το παράδοξο είναι ότι η διοίκηση του Κτηματολογίου συζητά να τρέξει η θηριώδης αυτή διαφημιστική καμπάνια στην κορύφωση του καλοκαιριού, ενώ το έργο που θέλει να διαφημίσει, δηλαδή η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου, δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Και την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος, υπέβαλε την παραίτησή του ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας, Στέλιος Σακαρέτσιος ετοιμαζόταν να αφήσει την θέση του για να βρεθεί ξανά δίπλα στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ως Γενικός Γραμματέας Μεταφορών. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά:
– Ένα από τα βασικά επιχειρήματα αυτής της κυβέρνησης όποτε αισθάνεται στριμωγμένη, είναι οι επιτυχίες της γύρω από την ψηφιοποίηση του κράτους. Οι εφαρμογές μέσω του gov.gr που πολλαπλασιάστηκαν στην διάρκεια της πανδημίας (πλανδημίας), και μια σειρά άλλων συστημάτων που υποτίθεται ότι μειώνουν την γραφειοκρατία. Προς το τέλος της πρώτης κυβερνητικής θητείας, επί Κυριάκου Πιερρακάκη, άρχισαν να ηχούν τα πρώτα καμπανάκια καθώς τα συστήματα άρχισαν να δείχνουν την ευαλωτότητά τους απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.
– Στην δεύτερη κυβερνητική θητεία, τα ηνία ανέλαβε ο έως τότε Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά το αστέρι που έμελλε να λάμψει ήταν εκείνο του τότε υφυπουργού του, Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Τα ψηφιακά συστήματα άρχισαν να φθάνουν στα όρια των αντοχών τους αφού εξαντλούνταν οι βασικές τους υποδομές αποθήκευσης (π.χ. storage, backup) ενώ ο κ. Παπαστεργίου ζητούσε να μπουν νέες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
– Με την συνδρομή και της Ομάδας Αλήθειας, ο Κ. Κυρανάκης άρχισε να εμφανίζεται ως γκουρού των ψηφιακών εφαρμογών και μετά τις μνημειώδεις διαδηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών για τα Τέμπη, του ανατέθηκε η διάσωση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ως βασικό του εφόδιο, τα γαλάζια τρολ εμφάνισαν την πρόοδο που είχε, υποτίθεται, επιτευχθεί στην κτηματογράφηση της χώρας. Η κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων του Κτηματολογίου μετά από κυβερνοεπίθεση το καλοκαίρι του 2024 ήταν σαν να μην είχε ποτέ συμβεί και ο κ. Κυρανάκης υποσχόταν τώρα εντοπισμό των τρένων μέσω κτηματολογικών εφαρμογών (Hepos).
– Έναν μήνα πριν εκραγεί το ηφαίστειο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 26/5/25, οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική του Κτηματολογίου συνέταξαν και έστειλαν μια επιστολή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, περιγράφοντας τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης των απαρχαιωμένων συστημάτων. «Τονίζουμε και πάλι ότι εφόσον δεν ληφθούν δεόντως υπόψη οι επισημανθείσες ανησυχίες μας, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης ή και πλήρους απώλειας του συστήματος, με συνακόλουθες επιπτώσεις που ενδέχεται να περιλαμβάνουν την προσωρινή, ή και οριστική αναστολή των συναλλαγών επί ακινήτων», έγραψαν στην επιστολή, θυμίζοντας τις προσπάθειες που έκαναν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο να προειδοποιήσουν για την επερχόμενη τραγωδία.
– Στην ίδια επιστολή, οι εργαζόμενοι αναφέρονται και σε ανησυχητικά φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δεδομένων του Κτηματολογίου. Μιλούν για «ιδιώτες» οι οποίοι εδώ και 1,5 χρόνο εμφανίζονται στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου, «δεν συνδέονται με καμία σχέση με το φορέα, αλλά επικαλούμενοι ότι εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες θα συνάψουν στο μέλλον (!) κάποια σύμβαση με το Ελληνικό Κτηματολόγιο ως ανάδοχοι απαιτούν από τους υπαλλήλους να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα δεδομένα, ως επί το πλείστον μέσω διεπαφών ή και άμεσα». «Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ενέχει σοβαρούς κινδύνους», προσθέτουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι ιδιώτες «δεν συνδέονται με καμία νομική σχέση με το Κτηματολόγιο και συνεπώς δεν έχουν νομική δέσμευση για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών, δεν έχουν νομική ευθύνη για την ποιότητα των εκτελούμενων εργασιών ή ευθύνη αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας κ.λ.π.».
– Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διότι την ώρα που τέτοιοι παράγοντες αλωνίζουν στο Κτηματολόγιο, δεν προχωρά η υλοποίηση σύμβασης-πλαίσιο που έχει υπογραφεί από το τέλος του 2023 με κόστος 4,8 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και προαίρεση 100%) και την ίδια στιγμή, διευθυντικά στελέχη της Πληροφορικής οδηγούνται σε παραίτηση και αποχώρηση από το νομικό πρόσωπο. Ο πρόεδρος του φορέα, Στέλιος Σακαρέτσιος, δεν δείχνει να ανησυχεί για τις προειδοποιήσεις. Ίσως να ασχολείται περισσότερο με την μετακίνησή του δίπλα στον Κ. Κυρανάκη, ως Γενικός Γραμματέας Μεταφορών. Ίσως να θεωρεί πως τον προστατεύει η παρουσία του αδελφού του, τον οποίο έχει προσλάβει ως σύμβουλο στο Κτηματολόγιο με δυνατότητα διαχειριστή (admin) των πληροφοριακών συστημάτων.
– Το μπλακάουτ στα συστήματα hardware της Πληροφορικής προκύπτει τελικά την Τρίτη 24/6. Οι προσπάθειες ανάνηψης αποτυγχάνουν, ενεργοποιούνται εφεδρικά συστήματα που αποτυγχάνουν και αυτά. Η διοίκηση του Κτηματολογίου αναγκάζεται να ανακοινώσει αναστολή λειτουργίας των γραφείων του Κτηματολογίου. Επικρατούν φόβοι ότι μπορεί να έχει χαθεί υλικό. Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναλειτουργίας. Μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι αρχίζουν να διαμαρτύρονται για απώλειες προθεσμιών. Μετά από πέντε μέρες με μαύρες οθόνες, την Κυριακή 29 Ιουνίου ανακοινώνεται αποκατάσταση λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια περιφερειακά συστήματα συνεχίζουν να υπολειτουργούν.
Το κλίμα χάους που περιγράφουμε παραπάνω επιτείνεται από δύο σημαντικά στοιχεία. Στις συνομιλίες της δικογραφίας για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνεται ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός, Χρήστος Μπουκώρος, που παραιτείται. Λίγο νωρίτερα, έχουν γραφτεί δημοσιεύματα για την αποχώρηση του προέδρου του Κτηματολογίου, Στέλιου Σακαρέτσιου προκειμένου να πάει δίπλα στον Κ. Κυρανάκη ως Γενικός Γραμματέας Μεταφορών.
Ποιοι θα πάρουν τα 4 εκατομμύρια- Η Initiative θα μοιράσει και πάλι το χρήμα
Μέσα σε αυτά τα χαοτικά δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου, συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιουνίου 2025. Ένα από τα θέματα, είναι η εισήγηση για την επίσπευση της διαφημιστικής καμπάνιας ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, για το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, δηλαδή της μετατροπής εκατοντάδων εκατομμυρίων χάρτινων σελίδων σε ψηφιακά αρχεία.
Το έργο αυτό, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκηρύχθηκε το 2021 και ανατέθηκε σε πέντε αναδόχους το 2022. Ο κ. Κυρανάκης προσπάθησε μετά το 2024 να το επιταχύνει αλλά προέκυψαν θέματα και προσφυγές καθώς διαπιστώθηκε ότι στο παραδοτέο δεν υπήρχαν ψηφιακά αρχεία για κάθε συμβόλαιο χωριστά αλλά για ολόκληρα πακέτα συμβολαιογραφικών πράξεων. Υποτίθεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 αλλά αυτό μένει να φανεί.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, η διοίκηση Κυρανάκη-Σακαρέτσιου έχει ζητήσει από τον αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκο Παπαθανάση, να κοπεί κονδύλι 4 εκατομμυρίων για την «διαφημιστική προβολή του έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων».
Μία ακόμη «λίστα Πέτσα» γεννιέται και ο σχεδιασμός της ανατίθεται στην εταιρεία Initiative, δηλαδή την ίδια που είχε μοιράσει και τα χρήματα της πρώτης-πρώτης λίστας επί πανδημίας του κορωνοϊού.Η συμφωνία, όμως, είναι η καμπάνια να τρέξει μετά το φθινόπωρο του 2025.
Ωστόσο, στην εισήγηση που έφθασε προς συζήτηση στο ΔΣ του Κτηματολογίου, την περασμένη Πέμπτη, οι ημερομηνίες έχουν αλλάξει και έχουν γίνει εντελώς άμεσες, σαν να υπάρχει σημαντικός λόγος επίσπευσης. Τα 4 εκατομμύρια σπάνε σχεδόν στην μέση:
1) Ζητείται τα 2,1 εκατομμύρια να μοιραστούν στο διάστημα έως τις 20 Ιουλίου 2025 την ώρα που όλος ο κόσμος, στις διακοπές του, θα αγωνιά να μάθει για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων.
2) Τα υπόλοιπα 1,9 εκατομμύρια να μοιραστούν στο διάστημα 25 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου 2025. Δηλαδή και πάλι σε ημερομηνία που το έργο δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
3) Η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στα τηλεοπτικά κανάλια που θα λάβουν 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
4) Στα sites του διαδικτύου θα μοιραστούν 680 χιλιάδες ευρώ.
5) Στα ραδιόφωνα Αθήνας-Θεσσαλονίκης 403 χιλιάδες και στα επαρχιακά 173,6 χιλιάδες ευρώ.
6) Στις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας 312 χιλιάδες και στις επαρχιακές 134 χιλιάδες ευρώ.
Όλα τα παραπάνω για να διαφημιστεί στο κοινό, ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα διευκολύνει κυρίως δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Αλλά, πρωτίστως, για να αιμοδοτήσει τον μηχανισμό εκείνο που εξασφαλίζει την σιωπή των μέσων ενημέρωσης πολλά από τα οποία παρασιτούν, λιβανίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που άλλα συστήματα (τύπου Ομάδας Αλήθειας) αντιμετωπίζουν ενδεχομένως εισπρακτικές δυσκολίες.