Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ Ο ΚΥΡ-ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΥΠΙΟ ΦΑΝΕΛΑΚΙ...

Καλομαθε η γρια στα συκα...

Ηταν πολλα τα φραγκα...

Και τωρα;



Tέσσερα χρόνια από την αρχή της πανδημίας και ο φόβος του κορωνοϊού έχει σχεδόν υποχωρήσει. Κι όμως ο άνθρωπος που μας κράτησε το χέρι στην τρομολαγνεία της πανδημίας, ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος», δεν επαναπαύεται. «Δεν πρέπει να μειωθεί η εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια ως απότοκος όλης αυτής της παραφιλολογίας που ακούσαμε στην πανδημία», τονίζει σε συνέντευξή του, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λοιμώξεις όπως η ιλαρά.

Ερωτηθείς, ποια μαθήματα πήραμε και ποια δεν πήραμε από την πανδημία, για το κράτος, για το σύστημα υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά πως η κάθε χώρα πρέπει να κάνει τον δικό της απολογισμό. «Δηλαδή, να γίνει ανασκόπηση όλων των δράσεων σε ένα εθνικό επίπεδο, των επιτυχιών και των προβλημάτων. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει και στην πατρίδα μας τώρα που η επιδημία έχει υποχωρήσει. Αξίζει όμως να αναφερθώ σε μερικά από τα πορίσματα που έβγαλε η έκθεση του ΟΟΣΑ το 2023, τα οποία αφορούν την παροχή φροντίδας υγείας και τα θεωρώ πολύ σημαντικά για όλους και ιδιαίτερα για αυτούς που ασκούν πολιτική υγείας. 

Τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ανέτοιμα και υποστελεχωμένα και υπέφεραν από μη επαρκείς επενδύσεις. Η πρώτη ανάγκη που προκύπτει λοιπόν σύμφωνα με την έκθεση είναι η ανάγκη της γενικότερης ενίσχυσης του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα σε προσωπικό. Το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το βιώνουμε και εμείς τώρα, στην καθημερινότητά μας, ως λειτουργοί δημόσιας υγείας, ως γιατροί στα νοσοκομεία μας».

Ειδικότερα, λέει: «Χρειαζόμαστε προσωπικό το οποίο να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, χρειαζόμαστε γιατρούς και νοσηλευτές, και τώρα, και για το μέλλον. Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την πανδημία αναφέρει πως το 50% του προϋπολογισμού που δίνεται για την υγεία θα πρέπει να δίνεται για την ενίσχυση σε προσωπικό. Και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα. Οι φαρμακευτικές δαπάνες, οι ενισχύσεις για νέες εργαστηριακές διαγνωστικές τεχνικές, οι πόροι για δομές, η συνεχιζόμενη επιτήρηση με νέα εργαλεία είναι ουσιαστική, αλλά ακολουθεί. 

Το προσωπικό των νοσοκομείων εξουθενώθηκε στην πανδημία, ακόμη υποφέρει από συναισθηματική φόρτιση και κόπωση. Πρέπει να στηριχθεί το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων μας, και νομίζω ότι αυτό είναι από τα σημαντικότερα μαθήματα της πανδημίας. Το προσωπικό περαιτέρω χρειάζεται συνεχιζόμενη εκπαίδευση για να παραμένει σε εγρήγορση, χρειάζεται περαιτέρω κίνητρα για να συνεχίσει την προσφορά του».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει επόμενη πανδημία, ο κ. Τσιόδρας απαντά: «Εδώ θα δανειστώ τα λόγια του διευθυντού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι δεν είναι το «if» αλλά το «when». Δεν είναι το εάν θα υπάρξει επόμενη πανδημία, αλλά το πότε. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει. Και η διεπαφή του ανθρώπου με τη φύση έχει αυξήσει αυτό το ενδεχόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Σε τέτοιο βαθμό που κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις τους τελευταίους μήνες υποστήριζαν με μαθηματικές εκτιμήσεις πως πρέπει να μειωθεί η επαφή των ανθρώπων με θηλαστικά όπως οι νυχτερίδες, που αποτελούν τη δεξαμενή για κάποιους από τους αναδυόμενους ιούς που είδαμε τα τελευταία χρόνια και πριν από την πανδημία. Αλλά δεν νομίζω ότι εκεί σταματά το δίλημμα και η αναζήτηση για πρόληψη της εμφάνισης νέων πανδημιών».

Η πανδημία ανέδειξε τον φόβο πολλών ανθρώπων προς τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι, φυσικά, κάτι παραπάνω από καθησυχαστικός σαν καλός στρατιώτης των φαρμακευτικών: «Η διαδικασία με την οποία ένα εμβόλιο φτάνει στον κόσμο αφορά πολλαπλά στάδια και ελέγχους πρώτα για την ασφάλεια και έπειτα για την αποτελεσματικότητα. Ολα τα εμβόλια ακολουθούν αυτή τη διαδικασία και περνούν από αυστηρότατους ελέγχους για να εγκριθούν. Από την άλλη πλευρά, η ζωή μας είναι μια συνεχής διαδικασία έκθεσης σε αντιγόνα, είτε αυτά λέγονται μικρόβια, είτε ιοί, είτε αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα. 

Τα εμβόλια μας εκθέτουν σε αθώες παραλλαγές των αντιγόνων αυτών, πάντα σε ελάχιστες ποσότητες που προκαλούν την άμυνά μας να αντιδράσει, να δημιουργήσει αντισώματα. Ετσι ενισχύουν την άμυνά μας χωρίς να μας προκαλούν τα προβλήματα του αρχικού μικροβίου. Πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι αποδεχόμαστε τα επιστημονικά επιτεύγματα των εμβολίων, που είναι η εξαφάνιση θανατηφόρων και αποκρουστικών νοσημάτων, όπως η ευλογιά, και η μείωση ασθενειών που αποδεκάτιζαν τον κόσμο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης τα εμβόλια κι έχουν άμεση σχέση με την παράταση της ζωής μας στον σύγχρονο κόσμο».

Οι χορηγίες τελείωσαν μάγκες…


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου