Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Εσεις που θελετε να μιλησετε, για Θαλασσιες Ζωνες κλπ με την Τουρκια, διαβαστε πρωτα τι σημαινουν αυτοι οι οροι....

Ιωάννης Μάζης: Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν πάμε σε διάλογο με την Τουρκία απροετοίμαστοι θα έχουμε πρόβλημα και έθεσε τις βάσεις που θα πρέπει να έχει η διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί η Ελλάδα εκτεθιμένη...



Μέγα σφάλμα εντόπισε ο καθηγητής στην Ελληνική διπλωματία, αυτό της χρήσης του όρου “θαλάσσια ζώνη”. Αυτό γιατί με τον όρο “θαλάσσια ζώνη” εννοούμε εκτός από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και την αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά και η συνορεύουσα ζώνη (πχ Καστελλόριζ0) τα οποία είναι κυριαρζικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα και δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης  Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ανέλυσε διεξοδικά την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Ελληνική διπλωματία ανάμεσα στην επιλογή του διαλόγου και την συνεχιζόμενη και μη αποκλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα. 

Την ελληνοτουρκική επικαιρότητα και τον διαφαινόμενο διάλογο που θα εκκινήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχολίασαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιάννης Μάζης και ο υποναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός.

Για το θέμα των κυρώσεων που αναμένεται να συζητηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου πρότεινε να είναι πολύ αυστηρές που να “δαγκώνουν” και να τεθούν στην διαδικασία ενός αυτόματου μηχανισμού “που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από καταγγελία από Ελλάδα, Κύπρο και ένα τρίτο Κράτος  της Ευρωπαϊκή Ένωσης προκαλώντας νέα σύνοδο κορυφής με ένα και μόνο ζήτημα, την απόφαση για την επιβολή τους”

Προειδοποίησε την Ελληνική Κυβέρνηση, η ατζέντα του διαλόγου να είναι σαφής, δηλαδή “προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ” και μόνον, αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, που θέλει να επιβάλλει τις παράνομες απαιτήσεις της μέσω της διπλωματίας. Επίσης σε έναν τέτοιο διάλογο πρέπει η Ελλάδα πρώτα να έχει κλείσει τους κόλπους, να έχει χαράξει τις γραμμές βάσεως επεκτείνοντας τα 12 ναυτικά μίλια παντού και στην συνορεύουσα ζώνη....





πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.