Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΒΕΤΟ της Κύπρου στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αν η ΕΕ δεν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ! ! ! Η Ελλας την ουρα στα σκελια....

Σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία έχουν περιέλθει σε σύγχυση, όπως επισημαίνουν πηγές, μια ομηρία σε εσωτερικούς πολιτικούς τακτικισμούς που ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. περιέγραψε ως απειλή για την αξιοπιστία της Ένωσης.



Η ΕΕ δεσμεύτηκε προ τριών εβδομάδων να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η Ένωση με γνώμονα την ομοφωνία έχει παρεμποδιστεί από την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης από ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της, την Κύπρο.

Η Κύπρος δεν θα συμφωνήσει στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αν η ΕΕ δεν επιβάλει επίσης κυρώσεις στη γειτονική της Τουρκία, σε μια ξεχωριστή σειρά που έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναζήτησαν σε συνάντησή την Τετάρτη να σπάσουν το αδιέξοδο, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν, ακόμα και όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ότι δηλαδή η διπλωματία της ΕΕ πολύ συχνά παρέλυε από ένα σύστημα που δίνει σε μια χώρα δικαίωμα βέτο έναντι των υπολοίπων 26.

«Η ΕΕ βρίσκεται υπό τον κίνδυνο να θεωρηθεί άσχετη, αυτό είναι μια απειλή για την αξιοπιστία μας», όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Χρειάζεται να κινηθούμε προς μια ειδική πλειοψηφία για συγκεκριμένα θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κυρώσεις».

Το αδιέξοδο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που αναμένεται να παρουσιάσουν τη δέσμευση της Ευρώπης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έρχεται μια εβδομάδα πριν από μια Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που τώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε τέλμα για το αν θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με την Τουρκία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε μια λίστα που αποτυπώθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, εκτός και αν ληφθούν παράλληλες ενέργειες κατά της Τουρκίας. «Δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να δράσουμε με τον τρόπο που δρούμε», όπως δήλωσε κύπριος διπλωμάτης.

«Δεν έχουμε θέματα με την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά θεωρούμε ότι είχαμε μια πολιτική συνεννόηση για τις δύο διαδικασίες να προχωρήσουν παράλληλα», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Η Κύπρος θέλει η ΕΕ να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά εταιριών και φυσικών προσώπων στην Τουρκία λόγω μιας διαμάχης που αφορά ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος έχει ενοχληθεί που ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι διστακτικές ως προς το να κινηθούν εχθρικά έναντι της Τουρκίας και τείνουν προς την κατεύθυνση του διαλόγου, με συνδέσεις για θέματα εμπορίου και χορήγησης βίζας για να κατευνάσουν την κατάσταση.

Άλλος κύπριος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αναζητήσει συμβιβασμό, προτείνοντας ο υψηλότερος στην ιεραρχία Τούρκος να εξέλθει από τη λίστα των φυσικών προσώπων που προτάθηκαν για κυρώσεις, παρόλο που δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να ευοδωθεί και η διαμάχη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τη Σύνοδο της 24ης /25ης Σεπτεμβρίου.

Ο Kύπριος διπλωμάτης ανέφερε ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για οποιαδήποτε συμφωνία από τους ηγέτες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας. «Έχω σοβαρές αμφιβολίες για αυτή τη Σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kύπριος διπλωμάτης. «Νομίζω ότι θα δείξει στους Τούρκους τις διαφορές μας παρά το ότι είμαστε σοβαροί γι’ αυτό (ενν. τις κυρώσεις)».

Μπορεί κανείς από τους αναγνώστες μας-φίλους ή στελέχη της ΝΔ να μας δικαιολογήσει αυτή την αδικαιολόγητη στάση της κυβέρνησης μας ; Γιατί σε εμάς φαίνεται αδιανόητη. Γιατό μόνο η Κύπρος ; Η Ελλάδα σφυρά αδιάφορα ; Μήπως είναι ακόμη ¨μακριά η Κύπρος¨ ;  





πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.