Νέες εξελίξεις έχουμε στο ζήτημα της Ουκρανίας, οι οποίες προμηνύουν μεγάλη κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον στην διαφαινόμενη πολεμική αναμέτρηση στο Ντονένσκ...
Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, υποστράτηγος Ρότζερ Κλούτιερ, έφτασε στο Ντονένσκ τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της πιθανής επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο πλαίσιο της αντιπροσωπείας της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η επίσκεψή του συζητείται ευρέως από τα ουκρανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Επισήμως, αφορά αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής Αμερικανό στρατηγό που έφτασε στην περιοχή για να «μελετήσει τη δομή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές, παραδέχονται ότι ο σκοπός της επίσκεψης όμως είναι κάπως διαφορετικός και ότι τα στρατεύματα της συμμαχίας, μπορούν ακόμη και να λάβουν μέρος στις εχθροπραξίες στο Ντονένσκ με την πλευρά της Ουκρανίας, με έμμεσο τρόπο, παρέχοντάς κάθε είδους υποστήριξη.
“Υπάρχει το γεγονός ότι στρατηγοί του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να σχεδιάσουν ολόκληρη την επιχείρηση των Ουκρανών για να επιτεθούν στις αυτοανακηρυγμένες ρωσόφωνες δημοκρατίες.
Είδαμε κάτι παρόμοιο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εκεί για παράδειγμα τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, ήταν ένα πιόνι στα χέρια των Τούρκων αξιωματικών.
Εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υλοποιήσουν επίθεση υπό τη διοίκηση των στρατηγών της Συμμαχίας και χρησιμοποιήσούν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και μη επανδρωμένα συστήματα, οι ρωσόφωνες αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες που δεν διαθέτουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας είναι καταδικασμένες χωρίς ρωσική υποστήριξη.''
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κατέχουν τρομερές πληροφορίες από δορυφόρους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα επιτήρησης.
Είναι πιθανό όλες αυτές οι πληροφορίες να αποτελέσουν τη βάση σχεδίου χρήσης συμμαχικών αεροσκαφών για την υποστήριξη της επίθεσης των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τον αέρα.
Το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να παρέχει υποστήριξη στο Κίεβο και στην θάλασσα.
Η Κριμαία μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος μετά το Ντονένσκ.
Τις προάλλες, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη πολεμικών πλοίων τουρκικών, ισπανικών και ρουμανικών ναυτικών στο λιμάνι της Οδησσού.
Η Άγκυρα έστειλε αμέσως μια ομάδα τεσσάρων πολεμικών πλοίων στην περιοχή υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η Ρωσίδα ειδική αμυντική αναλύτρια Λιουτμίλα Κορσούν.
Για το θέμα Α.Ουκρανίας-Κριμαίας, Ρώσοι εδικοί έχουν αναφέρει ότι το Κίεβο θα επιχειρήσει να διεθνοποιήσει τα ζητήματα αυτά, ενώ η χώρα έχει έρθει πολύ κοντά με την Τουρκία που έχει τα δικά της σχέδια.
Η Μόσχα αντιδρώντας σε όλα αυτά τα σενάρια, έχει στείλει εδώ και μήνες 32.000 στρατιώτες, πολεμικά πλοία, πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, στην Χερσόνησο αυτή.
Το επόμενο σενάριο θα ήταν η δημιουργία επεισοδίων στην Μ.Θάλασσα μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας, ΝΑΤΟ με την ρωσική πλευρά, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να εκτραχυνθούν πιθανόν σε κάτι πιο επικίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Tαυτόχρονα, σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ, έχουμε πλοίο που ανήκει στο ΝΑΤΟ να μπαίνει στη Μ. Θάλασσα.
Και κάπου εδώ εμπλέκεται και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ItaMilRadar, Eλληνικό Embraer, πραγματοποιεί αποστολή στη Μ. Θάλασσα, χωρίς να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες.
Το ελληνικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης έχει δυνατότητα παρακολούθησης στόχων σε απόσταση 480-520 χλμ.