Το Ρωσικό δημοσίευμα γράφει: Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, η έντονη όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παραμένει «ελάχιστα αντιληπτή», σχεδόν γεμάτη στρατιωτική σύγκρουση. Είναι χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη, ότι στα Τίρανα επικεντρώνονται πλέον ακριβώς στην Ελληνική κατεύθυνση...
Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2022, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ξέσπασε κυριολεκτικά, σε ύβρεις κατά της Ελλάδας, μάλιστα, προκαλώντας τουλάχιστον διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, Εν τω μεταξύ, ορισμένα Αλβανικά ΜΜΕ, δημοσίευσαν δημοσιεύματα για τα «άδικα» Αλβανοελληνικά σύνορα, την καταπίεση των Αλβανών στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου (βορειοδυτική Ελλάδα), των οποίων το Αλβανικό όνομα είναι Chameria. Με τη σειρά της, η Ελλάδα «θυμίζει» περιοδικά την καταπίεση της Ελληνικής μειονότητας, στη νότια Αλβανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίστασε να απαντήσει στο ίδιο πνεύμα, στον Έντι Ράμα, και πολλοί ειδικοί, εξηγούν αυτή τη θέση της Αθήνας, με την επιδείνωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω του πετρελαίου, και φυσικού αερίου, της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, και ορισμένων παράκτιων νησιών, δηλαδή, η Αθήνα δεν θέλει σύγκρουση σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.
Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2022, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, για τα θαλάσσια Αλβανοελληνικά σύνορα, αποδείχθηκε άκαρπος στην Πράγα. Τα νησιά Κέρκυρα, Ερίκοσσα και Βιδάλ, γειτνιάζουν στενά με τη νότια Αλβανία: Αυτή είναι η βόρεια περιοχή των Ελληνικών Ιονίων Νήσων.
Κατά τη σταλινική περίοδο στην Αλβανία (1947-1990), ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Αθήνα προτιμούσε να μην διαφωνεί με τα Τίρανα για αυτά τα σύνορα, τη διέλευση των οποίων η Αλβανία -κυρίως υπέρ της- πέτυχε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Δεδομένου ότι η αντιπαράθεσή της, με τη μετασταλινική ΕΣΣΔ, και με τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, ταίριαζε απόλυτα στη Δύση, η Αθήνα «συμβουλεύτηκε» να υποχωρήσει και να μην ανανεώσει τη θαλάσσια διαμάχη με τα Τίρανα.
Στα βόρεια της Ελλάδας – άλλο Κόσοβο;
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα Τίρανα συμφώνησαν σε διαπραγματεύσεις για την αποσαφήνιση αυτών των συνόρων, και το 2009 υπογράφηκε η αντίστοιχη συμφωνία. Όμως ο Έντι Ράμα, υποστηρίζει εδώ και χρόνια, ότι βάσει εκείνης της συμφωνίας, η Ελλάδα έλαβε παράνομα 225 τ.μ. χλμ, αλβανικών υδάτων.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, επικύρωσε τη θέση αυτή, την ίδια στιγμή, και όταν ο Ε. Ράμα, έγινε πρωθυπουργός -από το 2013- κλιμακώθηκαν οι εδαφικές διαφορές. Τον Οκτώβριο του 2021, ανακοινώθηκε και από τα δύο μέρη, ότι το ίδιο θέμα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (στη Χάγη), αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση.
Ελλάδα και Αλβανία, αλληλοκατηγορούνται, για την καταπίεση της Αλβανικής, και Ελληνικής εθνικής μειονότητας, Η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2018, ζήτησε εδαφική-εθνική αυτονομία για τους Έλληνες της Νότιας Αλβανίας, που αριθμούσαν περίπου 80 χιλιάδες άτομα.
Η ίδια ιδέα, σε επίσημο επίπεδο, διατυπώνεται περιοδικά από τα Τίρανα, για την Τσαμερία, όπου ζουν πάνω από 160 χιλιάδες Αλβανοί, επιπλέον, σε αυτές τις περιοχές, της Αλβανίας, και της Ελλάδας, παράνομες αυτονομιστικές ομάδες, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό: για παράδειγμα, στην Ήπειρο, από το 2001, λειτουργεί ο Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμερίας.
Σχεδόν όλη η Τσαμερία, ήταν τμήμα της Αλβανίας το 1912–1918. Όπως το 1941-1943. – κατά την περίοδο της κατοχής από την Ιταλία, της Αλβανίας, και της δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων όλων των Ιονίων Νήσων, μέχρι την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.
Με μια λέξη, η Αλβανοελληνική συνοριακή περιοχή, μετατρέπεται ήδη αργά αλλά σταθερά, σε ανάλογο της διεθνικής σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίστοιχα, οι συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, θα επαναληφθούν, και ακολουθεί, η σύγκρουση των Τιράνων με την Αθήνα.
Ξέρουν κάτι οι Ρώσοι, που δεν ξέρουμε εμείς; λόγο τον Τούρκο Ρωσικών επαφών, γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς, για τα Τουρκικά σχέδια, για ένα δεύτερο μέτωπο, με την Ελλάδα; Το Ρωσικό δημοσίευμα, βγάζει μια χωλή για την Ελλάδα, και γέρνει ελαφρώς, υπέρ Αλβανίας, με ανιστόρητα στοιχεία, και μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό, λόγο ένθερμης Ελληνικής στήριξης, υπέρ της Ουκρανίας, άλλα δεν ταιριάζει στην Ρωσία, τι μια να είναι υπέρ Σερβίας, στο θέμα του Κοσσυφοπέδιου, και στο θέμα της Β Ηπείρου, να μπάζει νερά!