Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η Τουρκία κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία...
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του ενώ αύριο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πάει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν
Όλα αυτά στον απόηχο του κάζου της συνέντευξης Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, όπου η Τουρκία αναζητά ήδη διέξοδο τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, η γείτονα προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν… περάσει στο κυρίως πιάτο της αμφισβήτησης.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.
Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.
Πρόκειται όμως για την ίδια περιοχή, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου και με τον αυθαίρετο μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».
Στη συνέχεια απείλησαν το γαλλικό ερευνητικό…