Ένας μεγάλος εξακαρχαρίας μήκους 6 μέτρων και βάρους 500 κιλών περίπου αλιεύτηκε ανοιχτά στο πέλαγος, στην περιοχή του Αγίου Όρους από Σκοπελίτες επαγγελματίες ψαράδες – χρειάστηκε γερανοφόρο προκείμενου να ξεφορτωθεί σε λιμανάκι της Ευβοίας
Το συγκεκριμένο είδος δεν είναι γαλέος (επιστημονική ονομασία Galeorhinus galeus, «Γαλεόρρινος ο γαλέος») όπως γράφεται στο ρεπορτάζ. Παρόλα αυτά, την ονομασία γαλέος φέρουν και άλλα είδη καρχαριών και συνηθίζεται η ονομασία γαλέος να χρησιμοποιείται γενικά στην Ελλάδα για να περιγράψει το κρέας που προέρχεται γενικά από αλιευμένους καρχαρίες και όχι μόνο από το συγκεκριμένο είδος.
Ο καρχαρίας λοιπόν που πιάστηκε ανοιχτά από το Άγιο Όρος, είναι ο καρχαρίας αλέτρι, εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός).
Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.
Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα.
Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.
Θυμίζουμε ότι αυτά τα ψάρια (καρχαροειδή – σελαχοειδή) είναι προστατευμένα είδη, όμως αρκετές φορές πέφτουν στα δίχτυα των ψαράδων και το μεγάλο τους σώμα δεν κάνει εύκολη την απελευθέρωση τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skopelos-news οι επαγγελματίες που το ψάρεψαν είναι οι Νίκος και Γιώργος Μπρουσγιάννης με περισσότερα από σαράντα χρόνια δράσης στη θάλασσα, διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση. Βρίσκονται από 12 ετών στη θάλασσα, μαθητεύοντας δίπλα στον παππού και τον πατέρα τους, που επίσης ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το ψάρεμα. Σήμερα οι δύο επαγγελματίες αλιείς διαθέτουν ένα εικοσάμετρο καΐκι, που φέρει το όνομα του πατέρα τους «Ευάγγελος», με τα παιδιά του Νίκου να ακολουθούν την ίδια διαδρομή.