Διαβασε να δεις πως σε δουλευουν...
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε χθες στο Στρασβούργο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη στέλνει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ωστόσο, ένα το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων θα έμπαινε έτσι και αλλιώς στα ταμεία της χώρας μας, θα αξιοποιούταν όμως για άλλους λόγους.
Τα κονδύλια θα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα 1,5 δισ. ευρώ από τα 2,25 ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα ήταν έτσι και αλλιώς δικά μας χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα που θα πήγαιναν σε άλλους τομείς, ωστόσο τώρα θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες της πλημμύρας.
Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του Next Generation EU, και όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν «πρέπει όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι η πρόταση για αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος μόλις υποβλήθηκε».
«Φρένο» στις σκέψεις για παροχές στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Η εκτίναξη του κόστους για την μερική αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και φωτιές), βάζουν φρένο στα όποια σενάρια για επιπλέον πακέτο στήριξης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια.
Πηγές από την κυβέρνηση διεμήνυαν χθες ότι θα ισχύσουν μόνο τα ψηφισμένα μέτρα και ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει επέκταση των παροχών και αυτές να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το Σάββατο στην ΔΕΘ.
Όπως σημείωναν, αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να οργανωθεί ο σχεδιασμός για την χορήγηση βοήθειας προς τους πληγέντες (από τις πλημμύρες και τις φωτιές) – και την αποκατάσταση των ζημιών – και βέβαια να βρεθούν τα κονδύλια που θα υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα.
Σημείωναν επίσης ότι ναι μεν η ΕΕ βάζει πλάτη, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος, ίσως και το μεγαλύτερο, θα πέσει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η παραδοχή σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2024 και μετά αναγκάζουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βάλει φρένο στις όποιες προθέσεις υπήρχαν για επιπρόσθετο πακέτο στήριξης.