Λιγο ακομη και θα ξεπερασει τον Εφιαλτη των Θερμοπυλων....
Σε ένα ρεσιτάλ αυτοθαυμασμού επιδόθηκε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, όπου στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου την οποία ουσιαστικά κήρυξε σήμερα με προεκλογικές υποσχέσεις και… παροχές-«ψίχουλα», υποσχέθηκε μειώσεις έμμεσων φόρων, την επόμενη τετραετία, αλλά και απείλησε ότι όλα θα πάνε στράφι, αν δεν τον εμπιστευθεί ξανά ο λαός…
«Αν δεν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» ή η χώρα μπει σε μακροχρόνια πολιτική αναταραχή, ή εφαρμοστεί ένα άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε η επενδυτική βαθμίδα κινδυνεύει είπε στην συνέντευξή του απειλώντας τους πολίτες για την όποια εκλογική τους επιλογή.
«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.
Από κει και πέρα «η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».
Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια
«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», είπε έπειτα από σχετική ερώτηση.
«Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Εκτίμησε δε ότι μπορεί οι τιμές «να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», ο οποίος όπως είπε «στα τρόφιμα είναι χαμηλότερος από την ΕΕ».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι το καλάθι του νοικοκυριού ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε το αντέγραψε και η Γαλλία.
Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.
Μειώσεις φόρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.
Ανεργία
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και των γυναικών που δεν μειώνεται, παρά τη μικρή μείωση των γενικών δεικτών της ανεργίας, υποστήριξε ότι, αντίθετα έχουν μειωθεί, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά εμείς «ξεκινάμε από μεγαλύτερη βάση».
Και ως μέτρα, μίλησε για την επανακατάρτιση και τη συνειδητή επιλογή νέων να μην μπουν στα πανεπιστήμια, αλλά να επιλέξουν να σπουδάσουν σε δημόσια ΙΕΚ.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Στην ερώτηση, αν όπως προβλέπεται υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, είπε ότι είναι πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις, πριν από τον Φεβρουάριο, και «μάλωσε» τον δημοσιογράφο «που δεν βλέπει τι έχει πετύχει η κυβέρνηση» και κοιτάζει στο μέλλον και στο τι μπορεί να γίνει.
Και κάλεσε σε «υπομονή, αυτοσυγκράτηση», γιατί «κρίσεις καραδοκούν από παντού» και η κυβέρνηση διατηρεί «δημοσιονομικές εφεδρείες», γιατί δεν ξέρουμε «πότε θα χρειαστούμε χρήματα».
Επενδυτική βαθμίδα
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, υποστήριξε ότι αν τη χώρα δεν είχε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ελλάδα θα την είχε πάρει όπως π.χ. η Πορτογαλία.
Και στο γνωστό πνεύμα «αν δεν βγούμε εμείς ξανά στις εκλογές, θα έρθει η καταστροφή», είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν τις εκλογές, παρακολουθούν και «αν δεν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» ή η χώρα μπει σε μακροχρόνια πολιτική αναταραχή, ή εφαρμοστεί ένα άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε η επενδυτική βαθμίδα κινδυνεύει.
Πάντως, εκτίμησε ότι, αν όλα πάνε καλά θα την αποκτήσουμε μέσα στο 2023.