Για τα πρακτικά, κηδευτηκαν με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης,
ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη, η Φώφη Γεννηματά.
Ως γνωστόν, τιμές Αρχηγού Κράτους αποδίδονται σε χρηματίσαντες Αρχηγούς, ήτοι Προέδρους της Δημοκρατίας από το 1973 που τροποποιηθηκε το Σύνταγμα και Βασιλείς προ της τροποποιήσεως.
Ο Πρωθυπουργός δεν είναι Αρχηγός του Κράτους άρα δεν δικαιούται τέτοιας τιμής, πόσο μάλλον κάτι υπουργέσσες όπως η Μερκούρη και η Γεννηματά, ή ο Θεοδωράκης.
Αντιθετως υπήρξε Αρχηγός του Κρατους ο Κωνσταντίνος Β' των Ελλήνων και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ασχέτως των πολιτικών προτιμήσεων, το "Κράτος έχει συνέχεια" (Πρέσπες) και οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν Αρχηγοι του Κράτους της Ελλάδος.
Καταλαβαινω βεβαίως το κόλλημα των κυβερνώντων αντινατιβιστών να αρνηθούν αυτήν την τιμή σε έναν χρηματίσαντα Αρχηγό Κράτους λόγω πολιτικού βάρους, ωστόσο θα αρκούσε έστω η αναγνώριση μέσω ανάληψης δια δημοσίας δαπάνης της κηδείας του τεθνεώτος.
Θυμίζω (πάντα για τα πρακτικά) πως με δημόσια δαπάνη κηδευτηκαν οι κατσαπλιαδες αντεροβγάλτες Χαρίλαος Φλωράκης, Μάρκος Βαφειάδης και Μανώλης Γλέζος που δεν εδικαιούντο τέτοιας τιμής, ούτε έχαιραν τέτοιας λαϊκής αποδοχής.
Αλλά έχουμε και την Κική Δημουλά προσφάτως, ενώ προς τιμήν τους, οι οικογένειες Κώστα Βουτσά, Θανάση Βέγγου και Νίκου Κούνδουρου, παρ' όλο που τους προτάθηκε για δημόσια δαπάνη κηδείας αρνήθηκαν.
Ωστόσο η αντίθεση δεν παύει να είναι εξόφθαλμη: ένας πρώην Βασιλεύς των Ελλήνων, Αρχηγός Κράτους θα κηδευτει ως ένα απλό πρόσωπο ενώ κατσαπλιαδες και υπουργέσσες κηδευονται πάνω σε κιλλίβαντες και με δημοσία δαπάνη.
Ο κιλλίβας δεν είναι τυχαίος. Συμβολίζει την ισχύ που κατείχε ο νεκρός, ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων άμα και Αρχηγός του Κράτους. Απο τους παραπάνω, μόνο ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ξεχωριστά ως Αρχηγός των τριών Όπλων.
Φωτογραφία 1:
Θυρεός του Ρωσσικού Κρατους σε κανόνι επί κιλλίβαντος στην Κερκύρα. Αυτοί που αρνήθηκαν τον κιλλίβαντα στον Κωνσταντίνο, είναι οι ίδιοι που αρνούνται να αναγνωρίσουν τον δικέφαλο και το στέμμα ως σύμβολα του Ελληνικού Κρατους και τα αφήνουν σε άλλους.
Φωτογραφία 2: Δικεφαλος επί επιτυμβίας στήλης του 1ου αι π.Χ. προστεθειμένος αργότερα. Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου.