Η παθολόγος Εύη Κιαγιά xαρακτήρισε “τεράστια” τη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, μίλησε για “σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα” και υποστήριξε ότι “η απάντηση στα αντισυνταγματικά μέτρα, είναι οι μαζικές νομικές ενέργειες”....
“Η επιβολή του προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, εκπίπτει και αυτό στα αντισυνταγματικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την αρχή αυτής της πανδημίας. Από τα πρώτα, επίσης αντισυνταγματικό, ήταν η επιβολή της μάσκας. Σαν ιατρική πράξη, απαγορεύεται να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου.
Ακολούθησε η επιβολή του τεστ. Αντισυνταγματική ήταν και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Όσο για τον εμβολιασμό, δεν είναι καθολικά υποχρεωτικός ακόμη, είναι σε μερικές ομάδες όπως στους υγειονομικούς. Απαράδεκτο, όταν οι υγειονομικοί χιλιάδες χρόνια είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς”, σημείωσε.
“Αποδεδειγμένα πια, τουλάχιστον έτσι θεωρώ εγώ, οι τριπλο-εμβολιασμένοι νοσούν πιο βαριά. Και η Όμικρον να μην είχε έρθει, ο ιός μεταλλάσσεται και δεν είναι τόσο ισχυρός όσο η αρχική του μορφή. Η γνώμη μου είναι ότι εργαλειοποίησαν έναν ιό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ειπα από την αρχή, πρώτη εγώ και μάλιστα από αυτό το σταθμό, είναι ότι το rapid τεστ βγάζει πολλούς ιούς.
Δεν ανιχνεύει κορονοϊό,δε γίνεται το ίδιο τεστ που ανίχνευε τον ιό της κοινής γριπούλας το 2002 στα νοσοκομεία, το ίδιο τεστ από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία, χωρίς να έχει τροποποιηθεί, να ανιχνεύει πλέον τον κορονοϊό. Πάντα ανίχνευε, ως επί των πλείστων το 70% των λοιμώξεων, που ήταν η γρίπη. Γνωρίζουμε επίσης ότι το 90%-95% των αρνητικών είναι ψευδώς αρνητικά.
Βέβαια, τελευταία μάθαμε και ότι είναι καλύτερα να κάνεις ψευδώς αρνητικό τεστ και να πηγαίνεις στη δουλειά σου. Και να μην πηγαίνεις για PCR, γιατί μπορεί να βγει θετικό. Πρέπει να τους βγουν τα νούμερα. Και πρέπει κάποια να είναι αληθινά. Να βασιστεί εκεί το μεγάλο ψέμα”, είπε η κ. Κιαγιά.
“Διάλογοι γίνονται σε μία δημοκρατική χώρα. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Ο λόγος του καθενός φιμώνεται. Ακόμα και του ιδίου συστήματος. Τις αποφάσεις τις παίρνει ένας. Και δεν είναι αποφάσεις ιατρικές, είναι αποφάσεις πολιτικές”, ανέφερε.
“Στην περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα, δεν με έπεισαν οι εξηγήσεις του Πρωθυπουργού. Δεν πιστεύω ότι απειλήθηκε, διότι θα έπρεπε να είναι ήδη κρυμμένος από το 2009. Αντίθετα, πάει πίσω. Υπάρχει άλλος λόγος, χρειάζομαι λίγο χρόνο να το ερευνήσω, έχω ανθρώπους που το κάνουν αυτό”, υπογράμμισε.
Η κ. Καγιά υποστήριξε ότι “είναι λάθος οι νομικές διεκδικήσεις να γίνονται ατομικά ή από μικρές ομάδες ατόμων”.
“Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, γίνονται νομικές κινήσεις τεράστιας εμβέλειας. Εμείς δεν ακούμε τη Γερμανία; Εάν κάτι αποφασιστεί εκεί, εάν σε καποιο ευρωπαικό δικαστήριο αποφασιστεί ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά, θα πάρει η μπάλα και την Ελλάδα.
Εμείς είμαστε πρώτοι σε όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα και οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούν. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία μαζική νομική κίνηση, να φτάσει και στη Χάγη. Γιατί εάν φτάσει εκεί και κριθεί ότι όλα τα μέτρα είναι συνταγματικά, πρέπει να αλλάξουμε πλανήτη, Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να τα περιμένουμε όλα από έναν – δύο δικηγόρους που παλεύουν πραγματικά. Χρειάζεται ένωση”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη στάση των συναδέλφων της απέναντι σε ασθενείς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η κα Καγιά υποστήριξε ότι πρόκειται “για φοβισμένους ανθρώπους με συμπεριφορές που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική ηθική και δεοντολογία”.
“Είναι απαράδεκτο οι συνάδελφοί μου να διαχωρίζουν τους ασθενείς σε εμβολιασμενους και ανεμβολιαστους. Είναι φοβισμένοι άνθρωποι, δε σημαίνει τίποτα το ότι είναι γιατροί και μπορεί να γνωρίζουν κάτι παραπάνω. Στα μεγάλα νοσοκομεία, τις περισσότερες φορές δεν είχαμε το χρόνο καν να ρωτήσουμε εάν ο ασθενής έχει κάτι μεταδοτικό, ώστε να πάρουμε κάποιες παραπάνω προφυλάξεις. Πρώτα εξετάζαμε και μετά παίρναμε το ιστορικό.
Άρα πολύ συχνά, βρισκόμασταν σε άμεσο κίνδυνο να νοσησουμε. Γιατί όλοι οι συνάδελφοί μου δεν το θυμούνται αυτό; Όλοι περάσαμε από δημόσια νοσοκομεία. Γιατί το ξέχασαν; Γιατί δε θυμούνται ότι δεν είχαμε, όχι μόνο μάσκες στα επείγοντα, πολλές φορές δεν είχαμε ούτε γάντια. Και σήμερα λένε ότι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια και δίνουν συμβουλές από τα τηλέφωνα; Αυτό δεν είναι ιατρική”, τόνισε.