Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μεταξύ αλλοδαπών, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις νοσηλείες στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό της Αθήνας....
Η Αττική εμφανίζει “ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ η μεγάλη διασπορά στην πρωτεύουσα αποτυπώνεται στις νοσηλείες σε κλινικές COVID-19 και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό του λεκανοπεδίου, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το 45% των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι αλλοδαποί. Γεγονός το οποίο αξιολογείται από τους επιστήμονες, ως ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς αυτούς διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάποιοι έχουν μεταφερθεί στην πρωτεύουσα από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών όλης της χώρας. Κάποιοι από αυτούς έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια της Μυτιλήνης και άλλοι από τα ΚΥΤ της Μαλακάσας, του Σχιστού και του Ελαιώνα.
Έτσι, από τους συνολικά 191 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 σε τρία μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό της πρωτεύουσας, οι 92 είναι αλλοδαποί.
Συγκεκριμένα τα περιστατικά κατανέμονται ως εξής: Στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 66 ασθενείς με κορονοϊό, οι 34 εκ των οποίων είναι αλλοδαποί. Στο “Σωτηρία” από τους 97 ασθενείς, οι 40 είναι αλλοδαποί και στο Νοσοκομείο Αναφοράς “Αττικόν” από τους 28 ασθενείς με κορονοϊό, οι 18 είναι αλλοδαποί.
Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και οι λόγοι είναι πολλοί…
Οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες που δεν ευνοούν την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων. Είτε σε Κέντρα Ταυτοποίησης, είτε σε καταλύματα με άλλους συμπατριώτες τους, δεν διαθέτουν καν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας και υγιεινής με αποτέλεσμα να μολύνονται μεταξύ τους με μεγάλη ταχύτητα.
Από την άλλη, πολλοί από αυτούς δεν έχουν άδεια παραμονής και επειδή φοβούνται την απέλαση δίνουν ψευδή στοιχεία ταυτότητας στις αρμόδιες αρχές. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, επίσης, που καταβάλλουν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν σε θέση να δώσουν τα στοιχεία των ατόμων με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Ως αποκορύφωμα όλων των παραπάνω, όταν εντοπιστούν, απομακρυνθούν από τον χώρο διαμονής τους και τεθούν σε απομόνωση σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς -όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα κρούσματα COVID-19 ανάμεσα αλλοδαπούς- δραπετεύουν από τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, έντεκα αλλοδαποί με κορονοϊό “απέδρασαν” από τα νοσοκομεία αναφοράς και αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ανενόχλητοι στην πρωτεύουσα της Αθήνας. Πολλοί από αυτούς δε, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους είναι ασυμπτωματικοί, οπότε θεωρούν ότι δεν έχουν λόγο παραμονής στα νοσοκομεία.