Ξερουν τι θα παθουν αν κανουν κατι εκει...
Βρηκαν ομως ευκαιρια τωρα, με το Κατοχικο, δοσιλογο Καθεστως, που εχουμε και οτι μπορουν προσπαθουν να το αρπαξουν...,
Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητεί να τεθεί θέμα αποστρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης, στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας.
Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του Κέντρου, που αποκαλύπτει το defencenet.gr ο τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης επισημαίνει πως σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ: «Η Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο status», οπότε «δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην περιοχή στρατιωτικές βάσεις» ζητώντας την απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή, αλλά και την μετατροπή της σε αμερικανική βάση.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Λέγεται πως η βάση στην Αλεξανδρούπολη είναι μία βάση για μεταφορές προς τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν έχει αντιρρήσεις σε αυτό.
Κι όμως, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο στάτους και πρέπει να είναι σε αποστρατικοποιημένο στάτους. Επομένως σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ, πρέπει να τεθεί εκ νέου και να συζητηθεί το ζήτημα της αποστρατικοποίησης της περιοχής».
Είναι γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη, περιέργως, μέχρι πριν δύο χρόνια που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν προωθημένη βάση παροχής ενισχύσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για υποστήριξη της Ουκρανίας ή και επίθεση κατά της Ρωσίας, δεν είχε καμία στρατιωτική υποδομή ή οχύρωση, πέρα από την ύπαρξη της έδρας της ιστορικής ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος» με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το νότιο τμήμα του Έβρου.
Ούτε είναι γνωστό τι αναφέρει η συνθήκη του Μοντρέ για την Αλεξανδρούπολη.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, αν επιβεβαιωθεί ο κανόνας που λέει ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι ο «λαγός» της Άγκυρας σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διατυπώσει μία τέτοια θέση χωρίς την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης.