Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Απο στιγμη σε στιγμη οι Δυναμεις του Στραταρχη Χαφταρ θα επιτεθουν με οτι διαθετουν ! ! ! Παιζουν τα ρεστα τους...

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του LNA, που είναι στη διάθεση του Sputnik, τονίζεται:

«Η περιοχή μεταξύ της πόλης του Σουλτάν, ανατολικά της Σύρτης, και του χωριού Αλχίς χαρακτηρίζεται ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οπότε απαγορεύονται οι πτήσεις οιασδήποτε αεροπορίας, εκτός από τα αεροπλάνα του LNA».

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εκτείνεται σε 200 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον Αλ Μίσμαρι.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στην βάση του αιγυπτιακού στρατού κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, υποστήριξε ότι «η Σύρτη και Αλ-Τζούφρα αποτελούν ''κόκκινες γραμμές'' για την Αίγυπτο» αναφέροντας πως ενδεχόμενη απόπειρα των τουρκόφιλων δυνάμεων να επιτεθούν θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να παρέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός λέγοντας ότι «η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα». Δήλωσε επιπλέον ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να «υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις της η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι με την κατοχή της Σύρτης θα υπάρξει εκεχειρία στην Λιβύη.

“Οι δυνάμεις του Χαφτάρ πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύρτη για να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη”, ανέφερε ο  Τούρκος Ι. Καλίν σύμφωνα με αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία σήμερα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ οφείλουν να αποσυρθούν από τη στρατηγική πόλη της Σύρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ενώ κατηγόρησε ανοικτά την Γαλλία ότι "θέτει σε κίνδυνο" την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο AFP ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη, λέγοντας ότι η Σύρτη  και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για μια «βιώσιμη εκεχειρία».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κρίση από την πτώση του ηγέτη της, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

Επί του παρόντος, στη χώρα υπάρχουν δύο εξουσίες: Η προσωρινή κυβέρνηση μαζί με το Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, το οποίο ελέγχει το ανατολικό τμήμα και έχει την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και η τουρκόφιλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με επικεφαλής τον εθνικά Τούρκο, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και έδρα την Τρίπολη στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Σύρτη, που είναι η πατρίδα του Καντάφι, βρίσκεται στα δυτικά της χώρας σε μια περιοχή πλούσια σε πετρελαιοπηγές.

Στις αρχές του Ιουνίου, η GNA άρχισε μια επιχείρηση για την ανάκτηση αυτής της πόλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ από τον Ιανουάριο.

Ένας λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν οπωσδήποτε την Σύρτη πέραν των πετρελαιοπηγών, είναι ακριβώς επειδή πρόκειται για την γενέτειρα του Καντάφι.

Δεν θα ήθελαν να δουν κάποιον υιό Καντάφι να «ξεφυτρώνει» από εκεί και να ζητάει την ενοποίηση της χώρας υπό... ρωσικό έλεγχο.








πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.