Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Καταργούν τις Ιατρικές συνταγές από τον Ιούνιο! Σε σύγχυση οι ηλικιωμένοι πως θα παίρνουν τα φάρμακα τους...

Δεν ντρέπεστε;;;;;;
Να κοροϊδεύετε ;;;;;;
Πως θα ξέρει ο πάππους και η γιαγιά πως να παίρνουν τα φάρμακα τους;;;;;




Μηνύματα όπως το, «Η ιατρική συνταγή σας βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνό σας και μπορείτε να την εκτελέσετε άμεσα στο φαρμακείο που επιθυμείτε», θα δέχονται από τον ερχόμενο Ιούνιο οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, όπως εκτιμάται από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα της «άυλης – ψηφιακής συνταγογράφησης».

Ηρθε η ώρα να συμβεί και αυτό, καθώς η εποχή μας είναι πλέον ψηφιακή και η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός. Ετσι και με τις ιατρικές συνταγές, οι οποίες σταδιακά θα καταργηθούν και τόσο ο φαρμακοποιός όσο και ο πολίτης θα χρειαστεί να περάσουν χέρι χέρι στην επόμενη ψηφιακή ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, κάθε άυλη συνταγή θα διακινείται και θα εκτελείται μόνον ψηφιακά (μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) έπειτα από την ταυτοποίηση του ασφαλισμένου-ασθενούς. Στην ίδια κατεύθυνση θα προσαρμοστεί και η διαδικασία της υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών προς τους ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία πλέον θα ολοκληρώνεται – και αυτή – ψηφιακά με τη μορφή της άυλης υποβολής.

Ενας από τους τομείς που η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς είναι η απαλλαγή πολιτών και επαγγελματιών από περιττά γραφειοκρατικά βάρη, τα οποία όχι μόνο κάνουν πιο δύσκολες τις καθημερινές διαδικασίες, αλλά πολλές φορές δυσκολεύουν και τον έλεγχο τήρησης της νομιμότητας από πλευράς κράτους. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Από τη μία μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και από την άλλη μέσω της μερικής ή ακόμα και της πλήρους ψηφιοποίησής τους.

Το εκτενές αυτό έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο καλείται, μέσω των εποπτευόμενων φορέων που έχουν υπαχθεί σε αυτό, να δρα οριζόντια στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Ενα από τα επόμενα μεγάλα βήματα, είναι και η άυλη συνταγογράφηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα έχει ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας σε ορίζοντα έξι μηνών και αναμένεται να αποτελέσει τομή σε έναν πολύπαθο – από πολλές απόψεις – τομέα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δυνατότητα συνταγογράφησης χωρίς την ανάγκη εκτύπωσης της συνταγής σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, καθώς αυτή θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, προβλέπεται και η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για τις περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις. Οι συγκεκριμένες συνταγές θα φτάνουν στο κινητό τηλέφωνο ή στο e-mail του ασθενούς, χωρίς ο ίδιος να αναγκάζεται να περιμένει στις ουρές των ιατρείων. Από την άλλη, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, η συνταγή θα μπορεί να αποστέλλεται στο κινητό του ασθενούς μέσα στη νύχτα ή σε αργίες, έτοιμη για εκτέλεση σε κάποιο από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Πώς θα εκδίδονται
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη νέα διαδικασία που σχεδιάζεται, καθώς αρκετοί από τους ενδιαφερομένους (κυρίως οι ηλικιωμένοι) δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία (smartphones, e-mails). Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία θα παραμένει έγχαρτη, κατόπιν ενημέρωσης από πλευράς του γιατρού και σχετικής επιθυμίας του ασθενούς, χωρίς κάποια συνέπεια ή επιβάρυνση.

Ομως, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος-ασθενής θα επιλέξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα κάνει τα εξής βήματα: Αρχικά θα καταχωρίζει τη σχετική επιθυμία του στην πλατφόρμα της «Αϋλης Συνταγογράφησης» που θα ανοίξει, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet ή αυτούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (π.χ. ΑΜΚΑ), δηλώνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο ή και την ηλεκτρονική του διεύθυνση, ώστε να λαμβάνει εκεί τη συνταγή.

Ο γιατρός, μετά την εξέταση του ασθενούς, θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη συνταγή, την οποία θα υπογράφει ψηφιακά και θα την καταχωρίζει στο σύστημα. Αμέσως μετά, ο ασθενής θα λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής με SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει το barcode και τον χρόνο ισχύος της συνταγής ή και μέσω e-mail, όπου η πληροφορία θα είναι πιο αναλυτική (διάγνωση, φάρμακα κ.λπ.).

Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή αναζητώντας το barcode της συνταγής. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει χάσει το barcode ή δεν μπορεί να το εντοπίσει, η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς. Και στις δύο περιπτώσεις, η ολοκλήρωση της εκτέλεσης της συνταγής θα απαιτεί επιβεβαίωση μέσω one-time password, το οποίο θα αποστέλλεται στο κινητό του ασθενούς από το σύστημα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται στον ασθενή σχετική ειδοποίηση με SMS, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει τον έλεγχο της πορείας της υπόθεσής του από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Τα οφέλη
Τα οφέλη από τη νέα διαδικασία αναμένεται να είναι πολλαπλά και αφορούν όλες τις πτυχές της συνταγογράφησης. Αρχικά, απαλλάσσει από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή αναπηρίας, βλέπουν την επίσκεψη στον γιατρό σαν έναν γολγοθά.

Ταυτόχρονα, καθιστά πολύ πιο εύκολο και άμεσο τον έλεγχο όλων των παραμέτρων της συνταγογράφησης (ανά γιατρό, ανά ασθενή, ανά φάρμακο), συμβάλλοντας στη διαφάνεια και ειδικότερα στην καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, η οποία έχει εξελιχθεί σε οικονομική πληγή για τα Ταμεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και πεδίο σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων (υπόθεση Novartis).

Επιπλέον, βοηθά σημαντικά όλους τους εμπλεκομένους (τον ασθενή, τον γιατρό, τον φαρμακοποιό) να ανατρέχουν στο ιστορικό του προσώπου, καθώς η πληροφορία που μέχρι σήμερα χανόταν μαζί με το χαρτί της κάθε συνταγής, κάθε μήνα ή κάθε δεκαπενθημέρου, πλέον θα βρίσκεται συγκεντρωμένη στην καρτέλα του ασθενούς, προστατεύοντάς τον ακόμα και από τις αντενδείξεις ή παρενέργειες των φαρμάκων. Κάτι τέτοιο φυσικά βοηθά ευρύτερα στη χάραξη αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς τα δεδομένα αυτά (με την απαραίτητη ανωνυμοποίηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών) θα δημιουργούν μια μεγάλη και ευκρινή εικόνα.

Τέλος, πέρα από τη σημαντική εξοικονόμηση αναλωσίμων (χαρτί, μελάνι κ.λπ.), απαλλάσσει τον ασθενή από το άγχος τυχόν απώλειας της συνταγής, καθώς θα μπορεί πλέον ανά πάσα στιγμή να την αναζητήσει από τον φάκελό του.


Πηγή

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου