Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΥΠΕΘΑ: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας

«Μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί «νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί «χωρίς καμία προϋπόθεση».

«Θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η στάση της Ελλάδας είναι: «Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο», ανέφερε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός και αναθεωρήτρια».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: “Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”. Όπως ορίζει το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειας μιας χώρας. Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο που υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, συμφωνήθηκε να παραμένει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας και να προχωρήσει η επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ αποτελούν θετική ενέργεια, ωστόσο δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, απάντησε ότι δεν αποτελεί ζήτημα «προσωπικής ανησυχίας», αλλά για τις διαδικασίες, την αποστολή και το βασικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη του Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό της πιθανής εμπλοκής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη περίπτωση. Οσο υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς, όμως, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι “διά παν ενδεχόμενον”», ανέφερε.







πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου