Τρεχουν και δεν φτανουν οι Κατσαπλιαδες...
Αλλα συνεχιζουν να το παιζουν τσαμπουκαδες ενω δεν τους παιρνει πια...
Κι αν τους περιλεβουν οι Σερβοι, δυστυχως τα συνορα μας ειναι ανοικτα και εμεις θα την πληρωσουμε...
Θαρθουν ολοι εδω και θα τους ταιζουμε...
Συνέντευξη που ήδη έχει προκαλέσει σοκ σε Τίρανα αλλά και Πρίστινα έδωσε ο Τζέιμς Χούπερ, πρώην αξιωματούχος του State Department και γνωστός για στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε "βόμβες" κατά των Αλβανών επιβεβαιώνοντας την αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής βγήκε και έστειλε τελεσίγραφο στους Αλβανούς. Δεν είπε απλά ότι "η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει με το Κοσσυφοπέδιο" αλλά το πήγε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας πως "Ο Ν.Τραμπ δεν είναι αφοσιωμένος στην άμυνα του Κοσόβου όπως ήταν οι Δημοκρατικοί"
Φυσικά η αιτία ή μάλλον η χώρα "κλειδί" των εξελίξεων είναι η Σερβία για δύο πολύ σημαντικούς ενεργειακούς λόγους:
Πρώτον γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να την αποσπάσουν από την Ρωσία και την Τουρκία κόβοντας την ροή του Turkish Stream και δεύτερον γιατί θέλουν μια δεύτερη εναλλακτική οδό σε περίπτωση που η Ιταλία συνεχίσει να απορρίπτει την διέλευση του East-Med.
Εφόσον οι ΗΠΑ βλέπουν πως οι Αλβανοί δεν θέλουν συμφωνία λόγω τουρκικής αβάντας τότε δεν αποκλείεται να κάνουν τα "στραβά μάτια" σε ενδεχόμενη σερβική επίθεση για εκ νέου διαμελισμό του Κοσόβου ώστε να επιλυθεί το ζήτημα, η Σερβία να πάρει αυτά που θέλει και μετά να μπει σε ΕΕ για αρχή.
Ας δούμε την συνέντευξη "κόλαφο" του Τζέιμς Χόουπερ στην "Φωνή της Αμερικής" με τη δημοσιογράφο Κέιντα Καστρέτσι.
"Οι σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και ΗΠΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών μετά την κίνηση της Πρίστινας για επιβολή δασμών στα σερβικά προϊόντα.
Το σημαντικότερο είναι πως δεν βλέπω σημάδια αλλαγής προς το καλύτερο.
Οι Αλβανοί πρέπει να καταλάβουν ότι το 2016 στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα με τον πρόεδρο Ν.Τραμπ.
Οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ν.Τραμπ δεν πρόκειται να γίνουν "ασπίδα" για τους Αλβανούς όπως ήταν οι Δημοκρατικοί και κάποιοι άλλοι Ρεπουμπλικανοί στο παρελθόν.
Εμείς δεν είμαστε δεσμευμένοι στην άμυνα του Κοσσυφοπεδίου.
Είναι πολύ σημαντικό για τους Κοσοβάρους να συνειδητοποιήσουν ότι το 2016, δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή είναι επικίνδυνο να έχουν έναν εχθρικό γείτονα στα βόρεια σύνορα, σε μια εποχή που δεν μπορεί να έχει την ίδια ασπίδα όπως στο παρελθόν, δηλαδή μια ομπρέλα ασφάλειας από τις ΗΠΑ.
Αυτή είναι, λοιπόν, μια εξαιρετική ευκαιρία, και εξαιρετικά αναγκαία για να τερματισθεί η εχθρότητα, ή τουλάχιστον, μια σημαντική μείωση της εχθρότητας, γιατί αυτή είναι η κατάσταση.
Εχουν παρεξηγήσει πολλά πράγματα οι Αλβανοί. Νομίζω δεν έχουν καταλάβει για το είδος των διαπραγματεύσεων που μιλάμε.
Αυτές δεν είναι διαπραγματεύσεις συναλλαγής.
Να μην νομίζουν οι Αλβανοί του Κοσόβου ότι θα πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την Σερβία και ταυτόχρονα το Βελιγράδι θα πάρει ελάχιστα.
Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έχει καταλάβει για το είδος των διαπραγματεύσεων που μιλάμε.
Το Κόσοβο θα κερδίσει αν η Σερβία σκεφτεί ότι έχει κερδίσει πολλά ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία και να εφαρμοστεί.
Αυτό που ακούω από όλους στην Ουάσινγκτον, το State Department, και παντού σχεδόν στην Κυβέρνηση, στον Λευκό Οίκο είναι ότι οι Κοσοβάροι εθνικιστές κατέσρεψαν την δομή της σχέσης μας.
Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα και το έκανε πολύ δύσκολο για εμάς. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Περιμέναμε κάποιο είδος συνεργασίας και εποικοδομητικής αντίδρασης και ανταπόκρισης αλλά αυτό δεν συνέβη.
Αν το "παράθυρο κλείσει", δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι και ούτε συμφωνία.
Αν το Κόσοβο νομίζει ότι μπορεί να καθυστερεί και να αρνείται τότε να δει τι έγινε με τους Παλαιστινίους όταν απέρριπταν την μια συμφωνία μετά την άλλη με το Ισραήλ.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία θα πρέπει να εξετασθούν με την προοπτική της οικοδόμησης μιας σχέσης και όχι μιας συναλλαγής.
Δεν έγιναν κατανοητά τα οφέλη
Πιστεύω ότι ο αναπληρωτής βοηθός Γραμματέας, Μάθιου Πάλμερ, προσπάθησε να ενθαρρύνει την κίνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της κατάστασης με τις δασμολογήσεις των σερβικών προϊόντων αλλά οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είναι ιστορική ευκαιρία για συμφωνία με Σερβία.
Και αυτό δεν έγινε καλά κατανοητό γενικά από το Κοσσυφοπέδιο, ίσως, και από το λαό του Κοσσυφοπεδίου.
Πρόκειται για διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία, όπου το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα δημιουργήσουν μια σχέση που δεν υπήρχε ποτέ πριν.
Σκοπός δεν είναι η συναλλαγή
Νομίζω ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου και πολλοί φορείς της χάραξης πολιτικής έχουν παρερμηνεύσει το είδος των διαπραγματεύσεων για τις οποίες μιλάμε.
Βλέπουν τις συνομιλίες με τη Σερβία ως συναλλαγή, δηλαδή, υπάρχει η πεποίθηση «να πάρει το Κοσσυφοπέδιο περισσότερα από τη Σερβία και αυτό θα είναι τόσο το καλύτερο με το Κοσσυφοπέδιο». Με αυτήν την οπτική γωνία βλέπουν το ζήτημα των συνόρων.
Αλλά, η δημιουργία μιας σχέσης είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, σε μια διαπραγμάτευση ως συναλλαγή, το έδαφος είναι αυτοσκοπός, αλλά σε μια σχέση περιφερειακή είναι ένα μέσο για να επιτευχθεί ο στόχος.
Η ίδια η περιοχή δεν είναι ασφαλής, και η διαπραγμάτευση μπορεί να προσφέρει εργαλεία για την ασφάλεια και τη νομιμοποίηση μιας κατάστασης με την αναγνώριση ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει αναμφίβολα να σκεφθεί να εξασφαλίσει τα οφέλη από τη συμφωνία.
Δεν το αντιλαμβάνεται ο Ραμούς Χαραντινάι
Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κατανοεί τις διαπραγματεύσεις, όπως τις εξηγώ, ως τρόπο οικοδόμησης μιας σχέσης με τη Σερβία και όχι ως τρόπο για να κερδίσει κάτι».
Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν χοντρύνει το "παιχνίδι" και παίζουν τα "ρέστα" τους για ενσωμάτωση της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου βρίσκονται εκτός ελέγχου γεγονός που ανάγκασε τους Αμερικανούς να τους απειλήσουν με λουκέτο στην στρατιωτική βάση "Bondsteel" αν δεν επιτευχτεί συμφωνία με την Σερβία.
Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παράδοση των Αλβανών και της περιοχής του Κοσόβου πίσω στον σερβικό Στρατό αφού επί της ουσίας οι αμερικανικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν αποτρέψει αρκετές φορές σερβικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Φυσικά οι Αλβανοί του Κοσόβου απέρριψαν τις αμερκανικές πιέσεις και το τελεσίγραφο λόγω Ερντογάν.