Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Οι Οικονομικοι δολοφονοι που καποτε εκτελεσαν την Σοβιετικη Ενωση, εβαλαν στον νηματοσταυρο την Τουρκια.....

Στα 138,7 δισ. ανέρχεται η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία μετά την – χωρίς σταματημό – κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Τούρκων είναι προ των πυλών, καθώς το οικονομικό χάος στο οποίο έχει πέσει η Τουρκία, θα την περιβάλλει για καιρό. 


Άγνωστο είναι το ποιες θα είναι οι κινήσεις την επόμενη μέρα καθώς η προβληματική τουρκική οικονομία έχει προβληματίσει τις διεθνείς αγορές.

Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε την Παρασκευή το ευρώ, έναντι του δολαρίου, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τους FT, οι επιπτώσεις για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία.

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, ενώ η ΕΚΤ φοβάται επίσης ότι οι Τούρκοι πολίτες μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός τους και να σταματήσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών assets του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα δάνεια Τούρκων δανειοληπτών σε ισπανικές τράπεζες ανέρχονται σε 83,3 δισ. δολάρια, σε γαλλικές 38,4 δισ. δολάρια και σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 17 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, το κόστος ασφάλισης έναντι των κινδύνων που συνεπάγεται η έκθεση σε τουρκικό χρέος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009. Τα πενταετή CDS της Τουρκίας ανήλθαν στις 379 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι συνέπειες από την οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν περιορίζονται στο μέτωπο των τραπεζών. Η Ευρωζώνη έχει σημαντικές εξαγωγές στην Τουρκία, εξαγωγές που μπορεί να χάσει αν ενταθεί η οικονομική κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και το προσφυγικό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν υπάρξει ρεύμα φυγής από την Τουρκία στην ΕΕ.

Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Αναταραχή προκαλεί στις διεθνείς και τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές η βουτιά της τουρκικής λίρας, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 14,6% -πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, πραγματοποιώντας δημοπρασίες για καταθέσεις σε συναλλάγμα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δημοπρασίες 1,5 δισ. δολαρίων για καταθέσεις σε συνάλλαγμα έναντι καταθέσεων σε τουρκική λίρα.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι απώλειες στο τουρκικό νόμισμα να περιορίστουν στις 13:25 ώρα Ελλάδος στο 6,79% με τη λίτρα στα 5,917 δολάρια.Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι της λίρας κατά 37,2% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 21,9% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει απώλειες 0,94% στις 386,38 μονάδες με τις τράπεζες και τον τομέα πρώτων υλών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 με πτώση 0,72%, ο γερμανικός DAX -1,74%, o γαλλικός CAC40 -1,32%, o ιταλικός FTSE MIB – 1,81%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί 1,11%.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές των Financial Times ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η πτώση της τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτή την ώρα, το κοινό ευρωπαικό νόμισμα καταγράφει απώλειες 0,49% στο 1,14 71 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από το sell off της λίρας.

Στο μεταξύ, μετά από πέντε ημέρες σιωπής, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός με αφορμή τις ανησυχίες για την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, ενώ αναμένεται να δώσει προγραμματισμένη ομιλία σήμερα.

Ορμώμενος από τις ανησυχίες αυτές, καθώς η τουρκική λίρα κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας κάλεσε τους Τούρκους «να μην έχουν καμία ανησυχία».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες στον Nikkei, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα λόγω των αυξανόμενων εμποριών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κϊνας.

Απώλειες σημείωσε σήμερα το ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ωθεί πλέον τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και δη του γερμανικού που υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πτωτικά κινούνται επίσης και τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Κερδισμένοι από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας φαίνεται ότι αναδεικνύονται επίσης το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Πτώση στη Wall Street

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Υπό πίεση τελούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το κόστος δανεισμού να απομακρύνεται περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο του 4%. Πιέσεις σ’ όλη την Ευρωζώνη από τις τουρκικές αναταράξεις.

Επιδείνωση παρουσιάζουν σήμερα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία ασκούν σημαίνουσες πιέσεις σ’ όλη την Ευρωζώνη.
Στα 138,7 δισ. ανέρχεται η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία μετά την – χωρίς σταματημό – κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Τούρκων είναι προ των πυλών, καθώς το οικονομικό χάος στο οποίο έχει πέσει η Τουρκία, θα την περιβάλλει για καιρό. Άγνωστο είναι το ποιες θα είναι οι κινήσεις την επόμενη μέρα καθώς η προβληματική τουρκική οικονομία έχει προβληματίσει τις διεθνείς αγορές.

Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε την Παρασκευή το ευρώ, έναντι του δολαρίου, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τους FT, οι επιπτώσεις για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, λόγω της έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία.

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, ενώ η ΕΚΤ φοβάται επίσης ότι οι Τούρκοι πολίτες μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός τους και να σταματήσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών assets του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα δάνεια Τούρκων δανειοληπτών σε ισπανικές τράπεζες ανέρχονται σε 83,3 δισ. δολάρια, σε γαλλικές 38,4 δισ. δολάρια και σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 17 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, το κόστος ασφάλισης έναντι των κινδύνων που συνεπάγεται η έκθεση σε τουρκικό χρέος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009. Τα πενταετή CDS της Τουρκίας ανήλθαν στις 379 μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι συνέπειες από την οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν περιορίζονται στο μέτωπο των τραπεζών. Η Ευρωζώνη έχει σημαντικές εξαγωγές στην Τουρκία, εξαγωγές που μπορεί να χάσει αν ενταθεί η οικονομική κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και το προσφυγικό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν υπάρξει ρεύμα φυγής από την Τουρκία στην ΕΕ.

Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Αναταραχή προκαλεί στις διεθνείς και τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές η βουτιά της τουρκικής λίρας, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 14,6% -πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, πραγματοποιώντας δημοπρασίες για καταθέσεις σε συναλλάγμα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δημοπρασίες 1,5 δισ. δολαρίων για καταθέσεις σε συνάλλαγμα έναντι καταθέσεων σε τουρκική λίρα.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι απώλειες στο τουρκικό νόμισμα να περιορίστουν στις 13:25 ώρα Ελλάδος στο 6,79% με τη λίτρα στα 5,917 δολάρια.Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι της λίρας κατά 37,2% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 21,9% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει απώλειες 0,94% στις 386,38 μονάδες με τις τράπεζες και τον τομέα πρώτων υλών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 με πτώση 0,72%, ο γερμανικός DAX -1,74%, o γαλλικός CAC40 -1,32%, o ιταλικός FTSE MIB – 1,81%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί 1,11%.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Το ευρώ υποχωρεί σήμερα σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές των Financial Times ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η πτώση της τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτή την ώρα, το κοινό ευρωπαικό νόμισμα καταγράφει απώλειες 0,49% στο 1,14 71 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από το sell off της λίρας.

Στο μεταξύ, μετά από πέντε ημέρες σιωπής, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός με αφορμή τις ανησυχίες για την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, ενώ αναμένεται να δώσει προγραμματισμένη ομιλία σήμερα.

Ορμώμενος από τις ανησυχίες αυτές, καθώς η τουρκική λίρα κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας κάλεσε τους Τούρκους «να μην έχουν καμία ανησυχία».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες στον Nikkei, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα λόγω των αυξανόμενων εμποριών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κϊνας.

Απώλειες σημείωσε σήμερα το ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ωθεί πλέον τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και δη του γερμανικού που υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πτωτικά κινούνται επίσης και τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Κερδισμένοι από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας φαίνεται ότι αναδεικνύονται επίσης το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Πτώση στη Wall Street

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Υπό πίεση τελούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το κόστος δανεισμού να απομακρύνεται περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο του 4%. Πιέσεις σ’ όλη την Ευρωζώνη από τις τουρκικές αναταράξεις.

Επιδείνωση παρουσιάζουν σήμερα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία ασκούν σημαίνουσες πιέσεις σ’ όλη την Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 6,1 μονάδες βάσης ή κατά 1,45%, ενισχυόμενη στο 4,203%. Την ίδια ώρα, στο 5ετές ομόλογο καταγράφεται άνοδος κατά 2,1 μονάδες βάσης ή κατά 0,65%, με την απόδοση να αυξάνεται στο 3,228%.

Μάλιστα, η επιδείνωση του κόστους δανεισμού της χώρας επέρχεται παρά τις προσδοκίες αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρίσκεται στο «Β», με τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν σίγουρη την αποψινή αναθεώρησή της σε «Β+».

Ωστόσο, το ευοίωνο κλίμα «αντιστρέφεται» από τις ανησυχίες για την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, η οποία το τελευταίο διάστημα παραπαίει. Η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί άνω του 20%.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν υποχωρεί σε χαμηλό αρκετών ετών μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να περιορίζεται κάτω του 3,8%, εν όψει και της προσδοκώμενης επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ανησυχίες εξέφρασε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε για την υψηλή έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets. Το πρόβλημα μάλιστα, είναι εντονότερο στην ισπανική BBVA, στην ιταλική UniCredit και στη γαλλική BNP Paribas.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες κατά 0,88%, ενώ η πτώση σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο προσεγγίζει το 2%. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, από την πλευρά του, καταγράφει μείωση κατά 0,64% στα 1,1450 ευρώ ανά δολάριο.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 6,1 μονάδες βάσης ή κατά 1,45%, ενισχυόμενη στο 4,203%. Την ίδια ώρα, στο 5ετές ομόλογο καταγράφεται άνοδος κατά 2,1 μονάδες βάσης ή κατά 0,65%, με την απόδοση να αυξάνεται στο 3,228%.

Μάλιστα, η επιδείνωση του κόστους δανεισμού της χώρας επέρχεται παρά τις προσδοκίες αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρίσκεται στο «Β», με τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν σίγουρη την αποψινή αναθεώρησή της σε «Β+».

Ωστόσο, το ευοίωνο κλίμα «αντιστρέφεται» από τις ανησυχίες για την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, η οποία το τελευταίο διάστημα παραπαίει. Η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί άνω του 20%.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν υποχωρεί σε χαμηλό αρκετών ετών μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να περιορίζεται κάτω του 3,8%, εν όψει και της προσδοκώμενης επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ανησυχίες εξέφρασε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε για την υψηλή έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets. Το πρόβλημα μάλιστα, είναι εντονότερο στην ισπανική BBVA, στην ιταλική UniCredit και στη γαλλική BNP Paribas.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες κατά 0,88%, ενώ η πτώση σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο προσεγγίζει το 2%. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, από την πλευρά του, καταγράφει μείωση κατά 0,64% στα 1,1450 ευρώ ανά δολάριο.
πηγη 

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου