Απο τη μια το εμπάργκο όπλων της Αμερικης προς την Τουρκία απο την αλλη ο οικονομικός
πολεμος σε συνδυασμό με την σκληρη αδιάλλακτη συμπεριφορά Ερτογαν γεωπολιτικές εξελίξεις....
«Η Τουρκία εξετάζει σοβαρά την απόσυρση από το ΝΑΤΟ, καθώς η σχέση με τη συμμαχία εξακολουθεί να επιδεινώνεται»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε για αντίποινα εάν το νομοσχέδιο με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας γίνει νόμος του κράτους», γράφει ο Ρώσος γεωπολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου της Μόσχας Pyotr Yermilin.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, Γερουσιαστές των ΗΠΑ δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με την ετήσια χρηματοδότηση της άμυνας που ανέρχεται στο ποσό των 717 δισεκατομμυρίων $.
Εκεί επισημαίνεται σαφώς η πρόταση διακοπής όλων των αμυντικών πωλήσεων στην Τουρκία λόγω μη σταθερής «συμπεριφοράς» στην Δύση , της ομηρίας του Αμερικανού πάστορα και πολλά άλλα…τα οποία δεν δημοσιεύτηκαν…όμως.
Αυτά αφορούν την «ευθυγράμμιση» της Άγκυρας στο άξονα Μόσχα- Τεχεράνη, τις απειλές στο Ισραήλ για το Τέμενος Αλ Ακτσά , την επεκτατική πολιτική στα Βαλκάνια , και την ανεξέλεγκτη δράση της ΜΙΤ και των Ιμάμηδων .
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Τσαβούσογλου δήλωσε με ερωτηματικό ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να « επιβάλουν περιορισμό σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε μας τότε χρειάζεται ένα τέτοιο βήμα αντίδρασης, και η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτό.» είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μην υλοποιήσουν μια τέτοια πρόθεση.
Το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο αφορά κυρίως 116 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 Lightning II τα οποία η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να πουλήσει στην Άγκυρα. 100 από αυτά τα αεροσκάφη είναι έτοιμα για αποστολή. Αλλά στο «πακέτο» των κυρώσεων ευρίσκονται και άλλα προγράμματα.
Τν ίδια στιγμή αν και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία απέχουν πολύ από μια στενή αμυντική συμμαχία , η συμφωνία για την παράδοση πυραύλων S-400 έθεσε πολλές ανησυχίες στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα , όπως λένε οι ειδικοί, είναι ασυμβίβαστα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Πριν μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Mike Pompeo είπε στον κ.Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά» για την κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.»
Ο Τσαβούσογλου σε απάντηση επέκρινε τους φόβους του ΝΑΤΟ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων και κατηγόρησε ανοικτά πλέον την συμμαχία ότι προσπαθεί με άκομψο τρόπο να ελέγξει την Τουρκία, παραβιάζοντας την κυριαρχία της.
«Η Τουρκία δεν «ελέγχεται» από εσάς είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Άσχετα αν αγοράσουμε ή δεν αγοράσουμε ( ρωσικούς πυραύλους) δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της χώρας μας και δεν συνάδει με τους κανόνες της συμμαχίας», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ .
Πέρυσι, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν προσωρινά την έκδοση θεωρήσεων για τους πολίτες τους, όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρώσος αναλυτής αναφέρει ότι …εάν η Τουρκία εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, αυτό θα γίνει το πρώτο σημάδι εισόδου του ΝΑΤΟ σε πορεία κατάρρευσης.
Υπάρχει επίσης ένα βασικό ερώτημα: εάν, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, η Τουρκία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ποιος θα είναι υπεύθυνος γι ‘αυτό; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πάλι;…καταλήγει ο Ρώσος αναλυτής.
pentapostagma.gr