Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Tέλος επιδοτήσεων αγροτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση...Ολα θα πανε στην Ουκρανια ! ! !

Οι ψυχασθενείς που διοικούν αυτό το τσίρκο θα δώσουν αυτά τα λεφτά στον Ζελένσκι για πολεμικό εξοπλισμό....

Αν ο κόσμος δεν ξεσηκωθεί έρχεται πείνα...



Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχεδιάζει την άμεση διακοπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τον ρόλο της να είναι απλώς τυπικός, καθώς αποτελεί ένα αρκετά κοστοβόρο πρόγραμμα για την ΕΕ.

Πιο απλά ο πακτωλός χρημάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία με πλέον πρόσφατη την αγορά των Patriot οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες που θα δουν ότι οι φόροι τους αντί να επιστρέφουν στους πολίτες της ένωσης θα πηγαίνουν στο Κίεβο.

Η πρώτη φάση αφορά την αγορά ύψους 45 δισ. ευρώ για 17 πυροβολαρχίες Patriot με επιπλέον οπλικά συστήματα να έπονται.

Οι αντιδράσεις βέβαια είναι ήδη αρκετές τόσο από τον αγροτικό κόσμο, όσο και από κάποιους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της μελλοντικής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ μετά το 2027, που διέρρευσε και περιήλθε σε γνώση του Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προετοιμάζει μια ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος επιδοτήσεων της ΕΕ που ουσιαστικά θα δει δραστικές μειώσεις καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θέλει να ασχολείται με το ουκρανικό.

Η μεταρρύθμιση αυτή διατηρεί μεν – εν μέρει – ζωντανό τον προϋπολογισμό για τη Γεωργία, αλλά μεταφέρει τις πολιτικές συγκρούσεις από τις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μία από τις πιο κομβικές και εμβληματικές πολιτικές της ΕΕ, θα επιβιώσει απλώς τυπικά.

Ουσιαστικά θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο εθνικής χρηματοδότησης μαζί με τα κονδύλια για τη συνοχή και τις περιφέρειες.

Έτσι, οι υπουργοί Γεωργίας θα πρέπει να διαχειριστούν, σε εθνικό επίπεδο, τις αντιπαραθέσεις για την κατανομή ενός συνεχώς συρρικνούμενου «κουμπαρά».

Η αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της φον ντερ Λάιεν για την αναθεώρηση του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ένα σχέδιο που αναμένεται να φέρει αντιμέτωπους τομείς, περιφέρειες και υπουργεία μεταξύ τους, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να καλύψουν περισσότερες προτεραιότητες – κυρίως του στρατιωτικού εξοπλισμού – με λιγότερα χρήματα.

Όπως σχολιάζει το Politico, αυτό σημαίνει ότι και η ΚΑΠ πρέπει να «κάνει περισσότερα με λιγότερα», την ώρα που η ΕΕ παλεύει με τα χρέη της πανδημίας, την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και έναν σταθερό, χωρίς αύξηση, συνολικό προϋπολογισμό.

Η Επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει επίσημα την πρότασή της για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση την Τετάρτη, προβάλλει τη μεταρρύθμιση ως μια «απλούστευση». Ή, όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ: «Τι χάος».

Η ΚΑΠ παραμένει εδώ και δεκαετίες μια από τις μεγαλύτερες γραμμές δαπανών της ΕΕ, κατευθύνοντας σχεδόν 400 δισ. ευρώ κάθε επταετία προς τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις αγροτικές κοινότητες του μπλοκ.

Επισήμως, η Επιτροπή επιμένει πως η ΚΑΠ θα παραμείνει «πυλώνας» της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στο παρασκήνιο, ο νέος Επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, φέρεται να έδωσε σκληρές μάχες για να διατηρηθεί ανέπαφο ένα σημαντικό μέρος των γεωργικών κονδυλίων.

Αν και το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» του Χάνσεν φαίνεται πως ενσωματώθηκαν στο σχέδιο, όπως οι άμεσες ενισχύσεις και ένα αυξημένο κονδύλι για τους νέους αγρότες.

Ωστόσο, οι πολιτικές συνέπειες μεταφέρονται πλέον στο εθνικό επίπεδο. Από το 2028 και μετά, οι υπουργοί Γεωργίας θα πρέπει να αποφασίζουν ποιος θεωρείται «ενεργός αγρότης» και πώς θα χορηγείται η στήριξη εισοδήματος, με αυστηρότερα κριτήρια.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα σε μικρές εκμεταλλεύσεις, σε νέους αγρότες, γυναίκες στον αγροτικό τομέα και παραγωγούς σε ορεινές περιοχές, χωρίς όμως να επιβάλλουν δεσμευτικούς κανόνες.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι όσο περισσότερη γη καλλιεργεί κάποιος, τόσο λιγότερη ενίσχυση ανά εκτάριο θα λαμβάνει.

Οι επιδοτήσεις για μεγαλοϊδιοκτήτες γης θα περιοριστούν στο όριο των 100.000 ευρώ — ένα παλιό αλλά διαρκώς αμφιλεγόμενο μέτρο, το οποίο οι αγροτικοί φορείς αντιμάχονται εδώ και χρόνια.


πηγη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ


Η ομαδα μας στο Facebook...

Αρχειοθήκη ιστολογίου