ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ με την ΑΥΞΗΣΗ του ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ & ΤΙ ΕΚΡΥΨΑΝ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και τα ΜΜΕ...
Η καθαρή αύξηση επί του κατώτατου μισθού που ανήγγειλε η κυβέρνηση είναι της τάξεως των 54 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο έκρυψαν ότι μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.
Έτσι, ο εργαζόμενος με κατώτατο μισθό το που ξεπερνάει το αφορολόγητο έστω και για ένα ευρώ, θα πληρώσει φόρο 50 ευρώ.
Δηλαδή, η πραγματική αύξηση που θα λάβει ο εργαζόμενος, θα είναι μόνο 4 ευρώ...
Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με το εισόδημα
Ακόμη και οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με τη μείωση του αφορολόγητου που απαιτεί το ΔΝΤ.
Η αύξηση του φόρου όμως θα «φάει» και έναν ολόκληρο μισθό από ορισμένους μισθωτούς που έχουν εισόδημα από 650 ευρώ και πάνω.
Τόσο το ΔΝΤ, όσο όμως και οι Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν μονάχα τα νούμερα και αυτά δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισθούς φορολογούμενους στην Ελλάδα έχουν απαλλαγές την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από το 10%.
Φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα από 5.001 ευρώ και άνω...
Κάπως έτσι το Ταμείο ζητάει να μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως.
Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 880 ευρώ τον χρόνο.
Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω οι ετήσιες επιβαρύνσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1.466 ευρώ αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ ο συγκεκριμένος μισθωτός θα πληρώσει 2.266 ευρώ σε φόρους.