Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Πoλεμικές απoζnμιώσεις απo τnv Eλλάδα λoγω Mικρασιατικnς Kαταστρoφnς θελει ο Σαλεμεvoς Σoυλταvoς....

Ανεξάντλητη η εφευρετικότητα της Τουρκίας...

Ανεξάντλητο φαίνεται πως είναι το διπλωματικό «οπλοστάσιο» της τουρκικής κυβέρνησης...



Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκαλεί το αίτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, όπως διαπιστώνεται στις εφημερίδες της γείτονος, για τις καταστροφές που υποτίθεται πως υπέστησαν οι Τούρκοι το 1922…  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, η Τουρκία έχει προσφύγει στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει προβεί σε άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες, «προκειμένου να καταγγελθεί η ελληνική προκλητικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο «συζητείται αν το θέμα μπορεί να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.

Επίσης, ερώτημα αποτελεί αν μπορεί να τύχει αξιοποίησης «το ατού της αίτησης αποζημίωσης λόγω των καταστροφών που συνέβησαν το 1922 από τον Ελληνικό Στρατό». 

«Αίτηση στο δικαστήριο»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει ξεφύγει από το Διεθνές Δίκαιο.

Η πρότασή μου είναι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς.

Το δικαστήριο πιθανότατα θα δηλώσει την έλλειψη δικαιοδοσίας, αλλά θα είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα εκφεύγει του νόμου», λέει η Milliyet.

«Ίσως καταστεί δυνατό δε να διεκδικήσουμε αναδρομικά αποζημίωση για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας». 

Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Galatasaray, Ειδικός Διεθνών Σχέσεων Καθ., ο Δρ. Enis Tulça τόνισε ότι η τελευταία ελληνοτουρκική κρίση δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και ότι η διαδικασία εξομάλυνσης είναι πολύ δύσκολη. 

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες μπόρεσαν να φτάσουν στο στάδιο του «κρίσης-διαλόγου» από το επίπεδο «κρίσης-κρίσης» προηγουμένως, η Tulça δήλωσε ότι η Τουρκία έχει λόγους να ζητά αποζημίωση και μοιράστηκε τα ευρήματα από μελέτη της στην οποία ερεύνησε τις θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία. 

Εσωτερική πολιτική

Ο συνταξιούχος πρέσβης Uluç Özülker επεσήμανε ότι τα προβλήματα στο εσωτερικό Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόσφατη ένταση.

Ο Özülker είπε: «Ήρθες στην Ανατολία και της έκανες ζημιά...

Τι έδωσες για αυτό;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα των αποζημιώσεων.

Το πού θα καταλήξει η αίτηση είναι άγνωστο φυσικά» είπε. 

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Oğuz Çelikkol, υπογράμμισε ότι λύση υπάρχει να αυξηθεί η διεθνής πίεση στην Ελλάδα, ενημερώνοντας ότι το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα στη δικαιοσύνη δεν έχει συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο, μια απώλεια πρέπει να τεκμηριωθεί» είπε.


πηγη

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι . . . (Η ομαδα μας στο facebook)
Το Ιστολογιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ... δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου