Φαίνεται ότι έχουμε να δούμε ακόμη πολλά στο μέτωπο του κορωνοϊού, καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες για παρενέργειες έρχονται στο φως. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση ασθενών στις ΗΠΑ, που παρουσίασαν μια σοβαρή και επικίνδυνη παρενέργεια.
Ο Δρ. James Melville, από το Κέντρο Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χιούστον (UTHealth) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν εννέα τεκμηριωμένα περιστατικά… μακρογλωσσίας σε ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ! Και μπορεί το ποσοστό να είναι εξαιρετικά μικρό, πρόκειται για ασθενείς που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών, όμως χρειάζεται παρακολούθηση και προσοχή.
Οι συγκεκριμένοι εννέα ασθενείς εμφάνισαν τόσο πρησμένες γλώσσες, που η γλώσσα τους κρεμόταν έξω από το στόμα τους και δεν μπορούσαν ούτε να αναπνεύσουν από το στόμα, ούτε να φάνε, να πιούν νερό και να μιλήσουν!
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και αυτής της κατάστασης, ο Melville είπε ότι φλεγμονώδη κύτταρα είχαν ανιχνευθεί στη γλώσσα των ασθενών.
Ένας από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από τον Melville ήταν ο Anthony Jones, από τη Lake City της Φλόριντα.
Ο Τζόουνς επιβίωσε από την COVID-19 μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο, αλλά η γλώσσα του παρέμεινε πρησμένη.
«Ο γιατρός του είπε ότι μπορούσε να κάνει χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι ο Άντονι θα φάει ποτέ ή θα μιλήσει ξανά», δήλωσε η μητέρα του, Mary Ann Jones, στην UTHealth News.
Ένας γιατρός είπε στην οικογένεια ότι η κατάσταση ονομάζεται μακρογλωσσία και η Mary Ann Jones άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες. Βρήκε μια μελέτη που δημοσίευσε ο Melville και ήρθε σε επαφή με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.
Ο Melville είπε στο UTHealth News ότι η μακρογλωσσία του Jones χαρακτηρίστηκε τεράστια.
«Είναι ψυχολογικά καταθλιπτικό επειδή θεωρείται περίεργο. Οι ασθενείς πρέπει να τρώνε με σωληνάκι και έχουν μόνιμη τραχειοστομία ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Η γλώσσα στεγνώνει εντελώς, οπότε πρέπει να την τυλίξεις για να διατηρηθεί η υγρασία, ώστε να μην ραγίσει και αρχίσει να αιμορραγεί», είπε.