Όπως αναμεταδίδουν δηλώσεις Ρώσων εμπειρογνωμόνων σε διεθνή θέματα, ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε από τις ΗΠΑ ως νικητής καθώς κατάφερε να φύγει με «γεμάτα» χέρια, από την Ουάσιγκτον.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να διασφαλίσει το ρόλο της χώρας του μετά από την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ
«Ο Ερντογάν πήρε ότι ήθελε. Πρώτα η γερουσία μπλοκάρισε το ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεύτερον σταμάτησε η επίμαχη έρευνα για την τουρκική τράπεζα Hullbank και τρίτον εξασφάλισε την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ.$ με τις ΗΠΑ,» αναφέρει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Aleksandr Durnov για να συνεχίσει:
«Ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός ο οποίος σκέφτεται με την ματιά του στο μέλλον. Αντίθετα ο Τραμπ φάνηκε ότι ήταν κάτω από πίεση. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σκέφτεται σε ένα στενό πεδίο, που αφορά την προεδρική του θητεία, αλλά αντίθετα σκέφτεται το μέλλον της χώρας του. Έτσι άρχισε να εξετάζει τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας του, όταν αντιλήφθηκε ότι η χώρα του ήταν κοντά στην έξοδο από το ΝΑΤΟ».
Ο Ρώσος Ακαδημαϊκός Aleksandr Tihanskiy αναφέρει:
«Η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ δεν αφορά τους S-400. Αυτό ήταν μονάχα η αφορμή. Δύο χώρες του ΝΑΤΟ η Ελλάδα, η Βουλγαρία και έχουν συστήματα S-300.
Το πραγματικό ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι ότι η Ουάσιγκτον βλέπει έλλειψη ενδιαφέροντος από την Τουρκία για να ενισχύσει τη θέση της στη συμμαχία.»
Ταυτόχρονα όμως όπως αναφέρουν ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ξεχάσει τον ρόλο των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ενώ εκτιμά τη στάση που έπαιξε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σε αυτό.
«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να ξεχάσει το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να ξεχάσει και την υποστήριξη που του παρείχε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν τις κρίσιμες εκείνες ημέρες», λέει ο δημοσιογράφος Maksim Yusin.
Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
Ταξίδι στην Τουρκία ετοιμάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ανώτερος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση του TRT Haber.
Συγκεκριμένα, ο Ιμπραΐμ Καλίν ανέφερε πως οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας θα συζητήσουν για ενεργειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
Επιπλέον, θα αναφερθούν και στις λεπτομέρειες της προ εβδομάδων συμφωνίας των δυο χωρών για την απόσυρση της κουρδικής οργάνωσης YPG από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Περιπλέκεται το θέμα με τους S-400
«Ήξεις αφήξεις» από τον Τούρκο προεδρικό εκπρόσωπο İbrahim Kalın, ο οποίος σε δηλώσεις του μπέρδεψε ακόμη περισς΄τοερο την ήδη περίπλοκη των τουρκικών S-400 σε σχέση με τα F-35.
Όπως είπε ο ίδιος «Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν να εργάζονται από κοινού για να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους S-400 και τα F-35, όπως είχαν συμφωνήσει ο Τούρκος και ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ουάσιγκτον.
Χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς ελπίζεται να καταφέρει αυτή η κοινή επιτροπή, ο Kalın είπε στη συνέχεια:
«Οιαδήποτε όμως σκέψη για υπαναχώρηση της Τουρκίας στο θέμα των ρωσικών πυραύλων είναι εκτός συζήτησης».
Με λίγα λόγια Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνεδριάζουν για να μελετήσουν τις επιπτώσεις των S-400 στην λειτουργία τους σε κοινό επιχειρησιακό περιβάλλον με τα F-35, (εάν τα πάρει η Τουρκία), αλλά η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την συμφωνία με τη Μόσχα.
πηγη